Ειδήσεις

Εργολάβος της Ρόδου μηνύθηκε από αλλοδαπούς

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως του αδικήματος της απάτης προκάλεσε μήνυση δύο Αγγλων υπηκόων κατά ενός κατοίκου της Νότιας Ρόδου, εργολάβου οικοδομών.
Σύμφωνα με τη μήνυση οι δύο αλλοδαποί συμφώνησαν περί τα μέσα Οκτωβρίου του 2004 προφορικά με τον εργολάβο να τους μεταβιβάσει εξ’ αδιαιρέτου ένα οικόπεδο στην Λάρδο στο οποίο θα ανέγειρε για λογαριασμό τους μια κατοικία.
Το τίμημα, όπως υποστηρίζουν, καθορίστηκε σε 90.000 ευρώ, ενώ στην περίπτωση που θα ήθελαν στην πορεία επέκταση του σπιτιού με έναν όροφο τότε θα υπήρχε επιπλέον επιβάρυνση 40.000 ευρώ.
Οι Αγγλοι, όπως ισχυρίζονται, συμφώνησαν να ανεγερθεί μια διώροφη οικοδομή.
Για τον σκοπό αυτό άνοιξαν λογαριασμό ταμιευτηρίου στην Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, κοινό και με πρώτο όνομα το δικό του μέσω του οποίου θα του κατέβαλλαν το τίμημα για τα παραπάνω συμφωνηθέντα.
Στον λογαριασμό αυτό κατατέθηκε ως προκαταβολή στις 24 Οκτωβρίου 2004 το ποσό των 25.000 ευρώ.
Στις 27 Οκτωβρίου 2004 μετέβησαν σε συμβολαιογράφο για να γίνει η μεταβίβαση του οικοπέδου, στο οποίο και θα ανέγειρε την διώροφη κατοικία, ενώ υπεγράφη και σχετικό πληρεξούσιο.
Τον Φεβρουάριο του 2005 ο εργολάβος φέρεται να τους ζήτησε να έρθουν στη Ρόδο και υπέγραψαν κάποια έγγραφα για την μεταβίβαση της γης.
Στο διάστημα που ακολούθησε τους ενημέρωσε ότι ξεκίνησε τις διαδικασίες για την έκδοση της άδειας οικοδομής στο όνομά τους, η οποία, όπως τους έλεγε, θα απαιτούσε αρκετό χρόνο, λόγω της γραφειοκρατίας που υπάρχει στην Ελλάδα.
Τον Νοέμβριο του 2005 φέρεται να τους ενημέρωσε ότι οι άδειες προχωρούν και για τα έξοδα έκδοσης της άδειας οικοδομής πρέπει να κατατεθούν 10.000 ευρώ στο λογαριασμό, όπως και έγινε.
Τον Ιούνιο του 2006 φέρεται να τους διαβεβαίωσε ότι η άδεια εκδόθηκε και ότι ξεκινάει η ανέγερση της οικίας στο ακίνητό και τους ζήτησε να κατατεθεί στο λογαριασμό το ποσό των 55.000 ευρώ ενώ το υπόλοιπο τίμημα θα του κατέβαλλαν με την ολοκλήρωση της διώροφης οικοδομής και την παράδοσή της με το κλειδί στο χέρι.
Όπως υποστηρίζουν όλα τα χρήματα τα ανελάμβανε από τον κοινό τους λογαριασμό.
Στην πορεία τους ενημέρωσε ότι κατά την θεμελίωση βρέθηκαν αρχαία και ότι έπρεπε να διευθετηθεί το θέμα με την αρχαιολογία.
Προκειμένου να τους καθησυχάσει, τον Αύγουστο του 2008 τους επέστρεψε, όπως διατείνονται, προσωρινά το ποσό των 25.000 ευρώ, αφού είχαν σταματήσει οι εργασίες.
Σύμφωνα με τη μήνυση μετά την πάροδο τεσσάρων περίπου ετών, κατά το οποίο τους προέβαλλε συνεχώς δικαιολογίες και όταν η υπομονή τους είχε εξαντληθεί, άρχισαν να έχουν υποψίες.
Μετέβησαν στην αρχαιολογική υπηρεσία και κατέθεσαν τον Οκτώβριο του 2012 αίτηση για να τους γνωρίσει εάν το ακίνητο μπορεί να οικοδομηθεί.
Το Νοέμβριο του 2012 έλαβαν απάντηση και τότε για πρώτη φορά, όπως ισχυρίζονται, διαπίστωσαν ότι το ακίνητο δεν είχε μεταβιβαστεί στην ιδιοκτησία τους και ήταν ακόμη στο όνομα του εργολάβου.
Από έρευνα στο κτηματολόγιο διαπίστωσαν ότι το συγκεκριμένο ακίνητο είχε αποκτήσει με χρησικτησία το 2005 ο εργολάβος.
Ο πληρεξούσιος δικηγόρος των Αγγλων φέρεται να έλαβε διαβεβαίωση ότι η μεταβίβαση θα γινόταν και εκείνοι, μη έχοντας εμπιστοσύνη πλέον του ζήτησαν να τους επιστρέψει τα 65.000 ευρώ, που του είχαν καταβάλει.
Ο εργολάβος φέρεται να ζήτησε τότε προθεσμία. Οι δύο Αγγλοι διατείνονται ότι δεν έχουν λάβει ακόμα κανένα ποσό ενώ αναφέρουν ότι έχουν πληροφορηθεί ότι ανάλογη απατηλή συμπεριφορά έχει επιδείξει ο εργολάβος και σ’ άλλους αλλοδαπούς.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Παναγιώτης Πανιέρας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου