Πραγματοποιήθηκε προχθες το απόγευμα στο Rodos Pallace
Ενδιαφέροντα και άκρως επίκαιρα θέματα αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε προχθές το απόγευμα στο ξενοδοχείο Rodos Palace.
Την ημερίδα οργάνωσε το Περιφερειακό Τμήμα Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών και την Ένωση Ξενοδόχων.
Θέμα της ημερίδας ήταν «Φορολογική Διοίκηση – Προκλήσεις Φορολογικών Μεταρρυθμίσεων».
Τίμησε την ημερίδα με την παρουσία της η Γενική Γραμματέας Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών κ. Κατερίνα Σαββαΐδου που αναφέρθηκε εκτενώς σε όλα τα ζητήματα που καίνε τους ασχολούμενους με τα οικονομικά και όχι μόνο.
Ομιλίες πραγματοποίησαν ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών κ. Γιώργος Κορομηλάς, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Μιχαήλ Μιχαήλ, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης και ο Α’ Αντιπρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.Φο.Μ.) κ. Απόστολος Αλωνιάτης.
Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην ανάγκη να υπάρχει ένα δίκαιο, ευέλικτο και σταθερό φορολογικό καθεστώς και στην πάταξη της φοροδιαφυγής.
Τις ομιλίες παρακολούθησαν πολλοί οικονομολόγοι, φοροτεχνικοί και λογιστές που υπέβαλαν και καίριες ερωτήσεις στους ομιλητές.
Στην τοποθέτησή της η Γενική Γραμματέας Εσόδων κ. Κατερίνα Σαββαΐδου αναφέρθηκε σε όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες και στις μεταρρυθμιστικές αλλαγές που προωθούνται.
«Μεταξύ των στόχων μας είναι η αποτελεσματικότερη είσπραξη δημοσίων εσόδων, ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, η παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τους πολίτες και η βελτίωση της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις μέσα σε δύσκολο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον», τόνισε η κ. Σαββαΐδου, που αναφέρθηκε και στη μη επαρκή στελέχωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
«Γίνεται τεράστια προσπάθεια για να ανταποκριθούμε σε όλα τα θέματα. Προσπαθούμε να ενισχυθούμε με όλο το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό. Χρειάζεται να υπάρχει ανεξαρτησία και αυτονομία ώστε να μπορέσει και η φορολογική διοίκηση να ανταποκριθεί στο ρόλο της χωρίς να επηρεάζεται από τις αλλαγές στη φορολογική διοίκηση. Σημαντική είναι ή λογοδοσία στους φορείς και τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων για να ξέρουν όλοι πως εισπράττονται τα χρήματα και κυρίως πως χρησιμοποιούνται», τόνισε η κ. Σαββαΐδου και υπογράμμισε πως στο μέλλον θα γίνεται μεγαλύτερη ενημέρωση και λογοδοσία.
Αναφορά έκανε η κ. Σαββαΐδου και στην εκπαίδευση του προσωπικού που γίνεται με την εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων. Σε ό,τι αφορά την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες, η κ. Σαββαΐδου δήλωσε πως γίνεται κάθε προσπάθεια να δίνονται απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα.
«Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια για την πλήρη ηλεκτρονικοποίηση της υποβολής φορολογικών δηλώσεων. Το 2010 το ποσοστό ήταν λιγότερο από 20%. Το 2014 φθάσαμε στο 99%. Εκτιμούμε πως το 2015 το ποσοστό των δηλώσεων που θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά θα φθάσει στο 100%. Υπάρχουν νέες εφαρμογές για τα Νομικά Πρόσωπα. Προσπαθούμε επίσης να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα με τη σύσταση αυτοτελούς γραφείου στην Αθήνα. Θα παρέχονται συμβουλές για όσους θέλουν να κάνουν επενδύσεις. Προσπαθούμε επίσης και για την επιστροφή φόρων σε εξαγωγικές επιχειρήσεις για να βοηθήσουμε στην αύξηση της ρευστότητας. Στηρίξαμε επαγγελματίες που είναι σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας. Προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις και σε περιοχές όπου έχουν καταργηθεί ΔΟΥ», δήλωσε η κ. Σαββαΐδου και κάλεσε τους εκπροσώπους των φορέων να καταθέσουν προτάσεις. Αναφορά έκανε η κ. Σαββαΐδου και στο θέμα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.
«Προσπαθούμε να κάνουμε αλλαγές στον ελεγκτικό μηχανισμό ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Προτείναμε επαναξιολόγηση των εντολών ελέγχου που έχουν δοθεί. Ένα ξεκαθάρισμα θα δώσει την ευκαιρία στους υπαλλήλους να εστιάσουν στις υποθέσεις που έχουν ενδιαφέρον. Πρέπει να αντιμετωπιστεί και το θέμα των οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόσθεσμες», δήλωσε η κ. Σαββαΐδου και πρόσθεσε πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται στα 70 δις ευρώ.
«Κουβαλάμε το παρελθόν μαζί μας. Σχεδιάσαμε στρατηγική για την αντιμετώπιση της κατάστασης με τις ληξιπρόσθεσμες οφειλές. Πρέπει να πάψουν να λειτουργούν σαν βαρίδια», τόνισε η κ. Σαββαΐδου.
Θέματα που σχετίζονται με την πορεία των εσόδων συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε προχθές η κ. Σαββαΐδου με τον προϊστάμενο της Εφορίας κ. Νίκο Καλογερόπουλο.
Στην ανάγκη να εφαρμοσθεί ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα αναφέρθηκε ο κ. Γιώργος Κορομηλάς.
«Πρέπει να εκλογικευτεί το φορολογικό σύστημα. Αποκτήσαμε ένα κώδικα φορολογικής διαδικασίας που περιέχει όλες τις διαδικασίες που χρειάζονται. Είναι ανάγκη να υπάρχουν έσοδα στη χώρα γιατί αλλιώς η Ελλάδα θα καταρρεύσει. Μας έσπρωξαν σε άτακτη χρεοκοπία, αλλά ξεφύγαμε τον κίνδυνο. Αν δεν εφαρμόσουμε δράσεις για να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας τότε θα συζητάμε κάθε χρόνο τα ίδια πράγματα. Νόμους έχουμε αρκετούς. Το ζήτημα είναι η εφαρμογή τους. Αν γινόταν αυτό οι επιχειρηματίες θα εξέδιδαν αποδείξεις και θα υπήρχαν και έσοδα. Είναι ανάγκη να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή. Αν δεν δώσουμε λύση σε αυτό τότε θα πληγεί καίρια η επιχειρηματικότητα», δήλωσε ο κ. Γιώργος Κορομηλάς και πρόσθεσε πως η Ελλάδα διασύρθηκε στο εξωτερικό γιατί δεν αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά η φοροδιαφυγή.
«Πρέπει να πάμε στην εφαρμογή στοχευμένων δράσεων. Το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών έχει καταθέσει αρκετές προτάσεις που υιοθετήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών. Ζητήσαμε να δημιουργηθεί ανεξάργηση και αυτόνομή δομή και δημιουργήθηκε. Τώρα ζητάμε να δημιουργηθεί Ανεξάρτητο Σώμα Φορολογικών Ελεγκτών που θα τελεί υπό τη διαχείριση της Γενικής Γραματείας Εσόδων», τόνισε ο κ. Κορομηλάς.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο θέμα της τραπεζικής αργίας, που οδήγησε στο να κάνουν χρήση χρεωστικών καρτών οι πολίτες και να λαμβάνουν αποδείξεις.
Αναφερόμενος στο θέμα των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ τόνισε πολλές φορές ότι χάθηκε μόνο μια μάχη, αλλά όχι και ο πόλεμος.
«Στηρίξαμε από την αρχή την συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών. Δεν μπορούμε όμως να υιοθετήσουμε και μέτρα κανιβαλισμού. Σε ποιό έδαφος θα σταθεί η οικονομία της Ρόδου; Μιλάμε για κινούμενη άμμο που απειλεί όσα κτίσαμε. Θέλουμε να εκπέμψουμε μήνυμα από εδώ ότι δεν θα δεχθούμε με κανένα τρόπο την καταστροφή των νησιών μας», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Αντώνης Καμπουράκης.
«Η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει ποινικοποιηθεί. Αυτό έγινε γιατί ο επιχειρηματίας και το επιχειρείν θεωρούνται κάτι κακό. Επιχειρώ σημαίνει την ανάληψη ρίσκου. Τα κέρδη έχουν αποδέκτη και το υπουργείο Οικονομικών. Έπρεπε λοιπόν να υπάρχουν πολλές και εύρωστες οικονομικά επιχειρήσεις. Ο επιχειρηματίες χρειάζονται ρευστότητα και υγιές τραπεζικό σύστημα ένα φιλικό περιβάλλον, δηλαδή δημόσιες υπηρεσίες που θα λειτουργούν όπως πρέπει και ένα δίκαιο ευέλικτό και σταθερό φορολογικό καθεστώς», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου.
Στις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν ώστε να λειτουργεί καλύτερα το φορολογικό σύστημα αναφέρθηκε ο κ. Αλωνιάτης.
«Θέλω να ευχαριστήσω την κ. Σαββαΐδου για την ενασχόληση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων με την ανακοίνωση οδηγιών και λύσεων για τις φορολογικές δηλώσεις. Διαμόρφωσε ένα διαφορετικό κλίμα στη «μαυρίλα» που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Αλωνιάτης.