Αθήνα, 25
«Και τώρα είναι η ώρα να σχεδιάσουμε την υπόλοιπη δουλειά για να ολοκληρώσουμε επιτυχημένα το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 και την μετά το πρόγραμμα περίοδο για την Ελλάδα». Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλαν Αλέξης Τσίπρας και Πιέρ Μοσκοβισί, εκφράζοντας τη βεβαιότητά τους για την επιτυχημένη δοκιμή στις αγορές, με την έκδοση των ελληνικών ομολόγων.
«Επισκέπτεστε την Ελλάδα σε μια ιδιαίτερη ημέρα, είναι η ημέρα που η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές με έναν επιτυχημένο τρόπο και αυτό είναι το πιο σημαντικό μήνυμα και το πιο ουσιαστικό βήμα, προκειμένου να ολοκληρώσουμε αυτή τη δυσάρεστη περιπέτεια του μνημονίου», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σημείωσε ότι «οι πληροφορίες που έχουμε είναι πολύ καλές» σχετικά με τα ελληνικά ομόλογα, «οι επενδυτές καλωσορίζουν τα ελληνικά ομόλογα». Για να υπογραμμίσει: «Και τώρα είναι η ώρα να συζητήσουμε για το μέλλον της Ελλάδας, για το πώς θα συνεργαστούμε, ώστε να εργαστούμε προκειμένου τον επόμενο χρόνο να ολοκληρωθεί επιτυχημένα το πρόγραμμα και να προσπαθήσουμε να σχεδιάσουμε για την επόμενη μέρα, για την Ελλάδα της μετά το πρόγραμμα περιόδου». Ο πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι «όπως πάντα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι ο καλύτερος σύμμαχος και εταίρος για να οργανώσουμε επιτυχημένα την επόμενη ημέρα για την Ελλάδα».
Μοσκοβισί: «Κάναμε πολλά, διανύσαμε πολύ δρόμο,
βλέπουμε τώρα το φως»
Ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε χαρούμενος που βρίσκεται εδώ σήμερα, σχολιάζοντας ότι διάλεξε τη σημερινή ημέρα γιατί είχε το προαίσθημα ότι κάτι θα συμβεί. «Αυτό έγινε εφικτό από τα πολύ θετικά μηνύματα που υπήρχαν: τη συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου, την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, τη συμφωνία του ΔΝΤ, τα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας».
«Συνεπώς», υπογράμμισε, «είναι η ώρα να δοκιμάσουμε στις αγορές και ελπίζω και πιστεύω ότι θα είναι επιτυχημένη η δοκιμή». Ο Επίτροπος τόνισε: «Και είναι τώρα η ώρα να σχεδιάσουμε την υπόλοιπη δουλειά για να ολοκληρώσουμε επιτυχημένα το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, ώστε η Ελλάδα να είναι κανονικός εταίρος στην Ευρωζώνη». Διαβεβαίωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι εκεί ως πλήρης εταίρος και ως φίλος-σύμμαχος της Ελλάδας».
«Κάναμε πολλά, διανύσαμε πολύ δρόμο, βλέπουμε τώρα το φως», σημείωσε. Ο κ. Μοσκοβισί επισήμανε ότι «η ανάπτυξη είναι πολύ καλύτερα από ό,τι ήταν πριν. Νομίζω μπορεί να είναι 1,8% αν όχι παραπάνω φέτος, 2,5% την επόμενη χρονιά και αυτή είναι η συνθήκη για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας για τους Έλληνες».
Έκλεισε το βιβλίο
προσφορών –
Στο 4,625% το επιτόκιο
Για κλείσιμο του «κουπονιού» της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου στο 4,375% και συνολική απόδοση στο επίπεδο του 4,625% κάνουν λόγο οι πρώτες πληροφορίες αμέσως μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών.
Οι προσφορές, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανήλθαν στα 6,5 δις. ευρώ.
Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες –οι οποίες έχουν φτάσει ήδη και σε κυβερνητικές πηγές- θα καταγραφεί μια πτώση της τάξεως του 0,3% σε σχέση με το ομόλογο που αντικαθίσταται με κουπόνι 4,75% και απόδοση 4,94%.
Υπενθυμίζεται ότι η αρχική προσδοκία, έτσι όπως εκφραζόταν τις προηγούμενες εβδομάδες μέσω επιλεκτικών διαρροών, ήταν να πραγματοποιηθεί μια σαφώς καλύτερη έκδοση από εκείνη που έγινε επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά, κάτι που θα σήμαινε ένα επιτόκιο που θα μπορούσε ακόμη και να φτάσει το 4,5%. Υπενθυμίζεται ότι το επιτόκιο του ομόλογου του 2014 που είχε εκδώσει η κυβέρνηση Σαμαρά, είχε διαμορφωθεί στο 4,75%.
Οι πολιτικές προεκτάσεις
Στο πολιτικό πεδίο, η κυβέρνηση σαφώς και επιχειρεί να αναδείξει την έξοδο στις αγορές ως μια διαδικασία επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα, παρά το γεγονός ότι όπως είναι γνωστό πρόκειται στην ουσία για προστατευμένη έξοδο που μοιάζει περισσότερο με μια προσπάθεια αναχρηματοδότησης υφιστάμενων υποχρεώσεων.
Το ζήτημα φαίνεται πως συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Πιερ Μοσκοβισί με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός μάλιστα έσπευσε να διατυπώσει τους πρώτους… πανηγυρισμούς κάνοντας λόγο για επιτυχημένη έξοδο στις αγορές.
Την ίδια στιγμή πάντως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αφήνουν σοβαρές αιχμές για την διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ενώ η Αθήνα δανείζεται από το ESM με επιτόκιο 1-1,5% «πανηγυρίζει» για ένα επιτόκιο που όπως φαίνεται θα διαμορφωθεί κοντά στο 4,7%.
Θα ήταν θετικό για την χώρα να βγούμε στις αγορές, ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, πρόσθεσε όμως ότι χάσαμε τρία χρόνια από την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Ήμασταν στον πρώτο όροφο, η κυβέρνηση μας έριξε στο υπόγειο και τώρα επιχειρεί να μας ανεβάσει στο ισόγειο», είπε παραστατικά ο κ. Κικίλιας. Συνεχίζοντας για την έξοδο στις αγορές είπε ότι θα πρέπει να αποτελέσει βήμα μίας δομημένης στρατηγικής και όχι ευκαιριακή κίνηση για λόγους επικοινωνιακούς. Καταλήγοντας είπε ότι ο κ. Τσίπρας με την ανεύθυνη και δημαγωγική στάση του έφερε την χώρα πίσω. Η ΝΔ δεν θα επιδοθεί σε καταστροφικό παιχνίδι όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε ότι«μιλούσαν για στημένη έξοδο στις αγορές, για κόστος που θα πλήρωναν οι Έλληνες πολίτες και πολλά άλλα. Τα γραπτά μένουν».
«Η χώρα αναμετριέται συνέχεια με το κακό της παρελθόν και το αντιγράφει. Κάποιοι λένε “Μπράβο που αποφάσισε η κυβέρνηση και βγήκε στις αγορές”. Μπράβο γιατί; Χώρες με αντίστοιχα προβλήματα, όπως η Πορτογαλία και η Κύπρος, δανείστηκαν με πολύ χαμηλότερα επιτόκια όταν βγήκαν στις αγορές με το πενταετές τους ομόλογο. Η Πορτογαλία δανείστηκε με 1,2 και η Κύπρος δανείστηκε με 1,7. Εμείς λοιπόν θα πανηγυρίσουμε στο τέλος της ημέρας που θα δανειστούμε στην καλύτερη περίπτωση με 4,7%; Αντιλαμβάνεστε τι χαμένα λεφτά είναι αυτά για τα παιδιά μας;» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.
Βαρουφάκης σε Τσίπρα:
Ζητήστε συγγνώμη από
Σαμαρά -Στουρνάρα
«Ή ζητήστε συγγνώμη από τους Σαμαρά-Στουρνάρα ή σταματήστε τους προσβλητικούς πανηγυρισμούς περί εξόδου στις αγορές».
Την παραπάνω ανάρτηση έκανε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με αφορμή την ανακοίνωση της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές. Η ανάρτηση συνοδευόταν από ένα άρθρο του ίδιου με τίτλο: «Το καθήκον της κυβέρνησης εν όψει μετακύλισης του ομολόγου Στουρνάρα: Ή ζητήστε συγγνώμη από τους Σαμαρά-Στουρνάρα ή σταματήστε τους προσβλητικούς πανηγυρισμούς περί εξόδου στις αγορές».
Στο άρθρο γράφει ο πρώην ΥΠΟΙΚ:
Ότι η έξοδος στις αγορές ενός πτωχευμένου κράτους αποτελεί όνειδος, αντί για λόγο να γιορτάζουν οι πολίτες του, είναι κάτι που ήδη εξήγησα το περασμένο Σάββατο στην ΕφΣυν.
Σε εκείνο το άρθρο, με τίτλο “Στις Αγορές, Πτωχευμένοι 2.0” είχα μάλιστα αντιγράψει άρθρα του Απριλίου 2014 με τα οποία εξηγούσα γιατί το ομόλογο που εξέδωσε τότε ο κ. Στουρνάρας ήταν ένα πυροτέχνημα που στόχο είχε να πείσει τους “ιθαγενείς” ότι βγαίνουν από την κρίση, την ώρα που το νέο ομόλογο, το νέο εκείνο δάνειο, τους βούλιαζε βαθύτερα στην πτώχευση.
Εκείνη την εποχή, τον Απρίλιο του 2014, εξηγούσα κατ’ ιδίαν στην ηγεσία του Σύριζα ακριβώς αυτά, με αναλύσεις και επιχειρήματα τα οποία κατόπιν ο Αλέξης Τσίπρας και η ομάδα του χρησιμοποιούσαν στον δημόσιο διάλογο, και στην Βουλή, για να κατατροπώνουν την κυβέρνηση Σαμαρά για το ομόλογο που εξέδιδε το Υπουργείο Οικονομικών του κ. Στουρνάρα.
Οποία ειρωνεία!
Σήμερα, το νέο πυροτέχνημα, η νέα έξοδος στις αγορές ενός ακόμα πιο χρεοκοπημένου ελληνικού κράτους (απ΄ότι ήταν το 2014, λόγω του σωρευτικού αντίκτυπου της κρίσης ύφεσης-χρέους), βασίζεται στην μετακύλιση (στην τριετή επέκταση, για την ακρίβεια), εκείνου του ίδιου ομολόγου του κ. Στουρνάρα!
Ο κοινός νους απαιτεί από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό είτε να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη από τους κκ. Σαμαρά-Στουρνάρα είτε να δηλώσει ευθαρσώς ότι η μετακύλιση του ομολόγου Στουρνάρα δεν βοηθά στην απόδραση της χώρας από την Χρεοδουλοπαροικία. Τρίτη επιλογή κ. Τσίπρα δεν έχετε!