Η φονική φωτιά που άφησε πίσω της έως τώρα 82 νεκρούς και οι εφιαλτικές ώρες που έζησαν οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής πρωταγωνιστούν και σήμερα στα ξένα μέσα ενημέρωσης.
Η Bild κάνει λόγο για “ελληνική τραγωδία” και σημειώνει ότι δεν ευθύνεται μόνο η φύση, ενώ το Skynews μιλά για έρευνες της Αντιτρομοκρατικής για το αν η φωτιά ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού.
Το γαλλικό δίκτυο France Info πάει ένα βήμα πιο κάτω σχολιάζοντας την επόμενη μέρα. “Οι Έλληνες ζητούν εξηγήσεις” γράφει, ενώ εικόνα από τα δίδυμα κοριτσάκια που αγνοούνται φιλοξενείται στο πρωτοσέλιδο των Times.
France Info: «Οι Έλληνες ζητούν εξηγήσεις»
«H ώρα των ερωτήσεων», γράφει το γαλλικό δίκτυο «France Info». «Διασώστες και κάτοικοι στο Μάτι “χτενίζουν” την περιοχή αναζητώντας απελπισμένα δεκάδες αγνοούμενους. Στην παραλία, υπάρχει ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια κι ένα μπλουζάκι, που πιθανότατα ανήκουν σε κάποιους ντόπιους που τα άφησαν για να βουτήξουν στη θάλασσα για να σωθούν από τις φλόγες. Παρά τις επίπονες έρευνες, κανείς δεν μπορεί να βρει δύο μικρά κορίτσια».
«Οι Έλληνες ζητούν εξηγήσεις. Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε σε μια πυκνοκατοικημένοι περιοχή με άναρχη δόμηση. Εξοχικές κατοικίες χτισμένες μέσα σε πεύκα. Δεν υπήρχε σχέδιο εκκένωσης. Για κάποιους κατοίκους, το σενάριο καταστροφής ήταν αναμενόμενο δεδομένων των πρόσφατων μέτρων λιτότητας στον προϋπολογισμό των πυροσβεστών. Παρά το εθνικό πένθος, όλο και περισσότεροι Έλληνες ζητούν εξηγήσεις».
Sky News: Η Αντιτρομοκρατική εξετάζει το ενδεχόμενο η πυρκαγιά στο Μάτι να είναι εμπρησμός
Για έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας αν η φονική φωτιά στο Μάτι προήλθε από εμπρησμό κάνει λόγο δημοσίευμα της ιστοσελίδας του βρετανικού δικτύου, Skynews.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι η συγκεκριμένη πυρκαγιά ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού με στόχο να καταστραφεί το δάσος και να δημιουργηθεί χώρος για νέες κατοικίες.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ερευνά τα αιτία που προκάλεσαν τη φονική φωτιά που έχει στοιχίσει έως τώρα τη ζωή σε 81 ανθρώπους. Μάλιστα αναφέρει ότι ανάμεσά τους είναι κι ένας νιόπαντρος Ιρλανδός.
Πρωτοσέλιδο στους Times τα δίδυμα κορίτσια
Διεθνείς διαστάσεις έχει λάβει η υπόθεση με τα δίδυμα κοριτσάκια, Σοφία και Βασιλική Φιλιπποπούλου, που αγνοούνται από τις φονικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική και για τα οποία έχει σημάνει Amber Alert.
Σήμερα, η βρετανική εφημερίδα Times κυκλοφορεί με την υπόθεση της εξαφάνισης των δύο παιδιών κεντρικό θέμα στο πρωτοσέλιδό της. Όπως σημειώνεται, οι δύο δίδυμες αδερφές παραθέριζαν με τους παππούδες τους σε τουριστικό θέρετρο έξω από την Αττική το οποίο επλήγη από την πυρκαγιά και περισυνελέγησαν από ψαράδες της περιοχής, όμως έκτοτε αγνοούνται.
Η εφημερίδα χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη πυρκαγιά ως τη φονικότερη που έπληξε την Ευρώπη κατά την μεταπολεμική περίοδο.
Βild: Η ελληνική τραγωδία
«Μια καταστροφική πυρκαγιά που η χώρα δεν έχει ξαναδεί. Μια ελληνική τραγωδία», γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild στην ιστοσελίδα της.
«Όλο και περισσότεροι ντόπιοι κάτοικοι στο Μάτι διερωτώνται: «Ο ισχυρός άνεμος είναι αυτός που ευθύνεται για τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων και το ότι μία ολόκληρη περιοχή καταστράφηκε;», προσθέτει.
Δημοσιογράφοι της γερμανικής εφημερίδας μίλησαν με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους από τους τομείς της ασφάλειας, της καταστροφής και της άμυνας για να καταλήξουν στο συγκλονιστικό αποτέλεσμα: «Για την τραγωδία προφανώς δεν ευθύνεται μόνο η φύση», γράφει το επίμαχο δημοσίευμα που σχολιάζει την κακή διαχείριση από την πλευρά της κρατικής μηχανής αλλά και των ανεπαρκών μέσων για την κατάσβεση της φωτιάς στο Μάτι Αττικής.
FAZ: «Μία χώρα σε τρόμο»
«Μία χώρα σε τρόμο», γράφει η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» και προσθέτει: «Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης επικρίνουν την αδυναμία της κυβέρνησης Τσίπρα να προστατεύσει τους πολίτες της, λίγα χιλιόμετρα από την Αθήνα».
Το δημοσίευμα διερωτάται επίσης αν υπάρχουν κάποιοι που ευθύνονται για την ελληνική τραγωδία. «Θα μπορούσε η φωτιά να έχει λιγότερο αριθμών νεκρών ή ακόμη και να έχει αποφευχθεί; Η Εισαγγελία έχει ήδη ξεκινήσει έρευνες για τα αίτια των πυρκαγιών, αλλά και την έλλειψη συντονισμού για τη διάσωση των πυρόπληκτων.