Σε δίκη ενώπιον του Tριμελούς Eφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων κατηγορούμενος για πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση από την οποία το συνολικό όφελος ή η συνολική ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ από δράστη που διαπράττει πλαστογραφίες κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια παραπέμπεται, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Pόδου, ο 59χρονος πρώην διευθυντής της ATE Kαρπάθου, που πρωταγωνίστησε στο οικονομικό σκάνδαλο, που συγκλόνισε το ακριτικό νησί.
Πιο συγκεκριμένα κατά μιας 34χρονης κατοίκου Kαρπάθου, μιας 57χρονης κατοίκου ομοίως και του 59χρονου πρώην διευθυντή της ATE Kαρπάθου ασκήθηκε δίωξη για πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση από την οποία το συνολικό όφελος ή η συνολική ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ από δράστη που διαπράττει πλαστογραφίες κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια.
Aφορμή για την δίωξη αποτέλεσε μήνυση που υπεβαλε τον Iούλιο του 2008 ένα ζευγάρι, κάτοικοι Πηγαδίων Kαρπάθου κατά του 59χρονου και κατά παντός άλλου υπευθύνου.
Για τις δύο πρώτες κατηγορούμενες δεν απαγγέλθηκε κατηγορία από την Aνακρίτρια που χειρίστηκε την υπόθεση ενώ ο 59χρονος αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Oι μηνυτές εξάλλου τον Aύγουστο του 2017 με καταθέσεις τους δήλωσαν ότι δεν επαναλαμβάνουν την δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής λόγω της πλήρους ικανοποίησής τους βάσει ιδιωτικού συμφωνητικού με την τράπεζα.
Εν πάση περιπτώσει οι μηνυτές κατήγγειλαν ότι από την εργασία τους κατόρθωσαν το καλοκαίρι του 2005 να συγκεντρώσουν ποσό 175.471 ευρώ και κατόπιν συνεχών και επίμονων παροτρύσεων του τότε διευθυντή της τράπεζας, συνήψαν μαζί της επτά συμβάσεις εξώνησης.
Συγκεκριμένα την 4η Αυγούστου 2005 ανέλαβαν ποσό 155.000 ευρώ το οποίο παρέδωσαν στον 59χρονο ο οποίος το επένδυσε σε τίτλους ελληνικού δημοσίου με συμφωνία επαναγοράς-έκδοσης της 31 Δεκεμβρίου 1993 με ονομαστικό επιτόκιο 4,50%.
Κατά τη λήξη της ανωτέρω πρώτης σύμβασης εξώνησης, τον Αύγουστο του 2006 επένδυσε το ποσό των 170.000 ευρώ σε όμοιους τίτλους.
Τον επόμενο χρόνο με την λήξη της τελευταίας σύμβασης συνήψε νέα ονομαστικής αξίας 255.650 ευρώ με επιτόκιο 5,50%.
Όταν έληξε και η σύμβαση αυτή ανέλαβε ποσό 61.650 ευρώ το οποίο κατέθεσε σε πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού του προκειμένου να προβεί με τη σύζυγό του σε αγορά ενός αγροτεμαχίου εμβαδού 10 στρεμμάτων έναντι του ποσού των 117.500 ευρώ.
Η αγοραπωλησία ματαιώθηκε και εν συνεχεία συνήψαν νέα συμφωνία αγοράς όμοιων τίτλων ύψους 200.000 ευρώ.
Κατά τη λήξη της πέμπτης και έκτης σύμβασης εξώνησης, την 6η Αυγούστου του 2008, συγκεντρώνοντας το ποσό των 350.000 ευρώ, συνήψαν με την τράπεζα την έβδομη επένδυση τίτλων ελληνικού δημοσίου με συμφωνία επαναγοράς με ονομαστικό επιτόκιο 6,50%.
Ολες δε οι ανωτέρω επτά συνολικά συμβάσεις εξώνησης έγιναν εντός του υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας στην Κάρπαθο και φέρουν τις υπογραφές του πρώην διευθυντή.
Μεταξύ άλλων, ο όρος της έβδομης “Διάθεσης τίτλων ελληνικού δημοσίου με συμφωνία επαναγοράς-Σύμβασης εξωνήσεως δικαιωμάτων επί τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου”, την οποία είχαν συνάψει είχε συμφωνηθεί ότι θα δικαιούνται οποιαδήποτε στιγμή να προβούν σε μερική πρόωρη εξαγορά των δικαιωμάτων, χωρίς τόκους ποινής και με μόνη προϋπόθεση ότι όφειλαν να ενημερώσουν την τράπεζα τρεις εργάσιμες ημέρες πριν.
Ο συγκεκριμένος συμβατικός όρος ετέθη χειρόγραφα από τον 59χρονο.
Ενώ όλα έβαιναν καλώς, περί τα μέσα Οκτωβρίου 2008 ξέσπασε στο νησί το σκάνδαλο της κακουργηματικής υπεξαίρεσης τεραστίων ποσών και δη χρημάτων πελατών, τα οποία είχαν αποτελέσει αντικείμενο συμβάσεων εξώνησης, από το 59χρονο.
Το ζευγάρι υποστήριξε ότι ενημερώθηκε για το σκάνδαλο την 11η Οκτωβρίου 2008 και όπως τονίζουν άπαντες οι εξαπατηθέντες, μεταξύ των οποίων και οι ίδιοι, θύματα της κακουργηματικής πράξης της υπεξαίρεσης από το Διευθυντή της Αγροτικής, άρχισαν να μεταβαίνουν στο υποκατάστημα της, προκειμένου να αναζητήσουν τα χρήματά τους.
Η τράπεζα όπως τονίζουν είχε αρχίσει να καταβάλλει περί τα τέλη Οκτωβρίου του έτους 2008 μέρος ή σύνολο του τιμήματος επαναγοράς, το οποίο αντιστοιχούσε στην Σύμβαση εξωνήσεως δικαιωμάτων επί τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου, που είχε συνάψει ο αντίστοιχος επενδυτής-εξαπατηθείς από τον 59χρονο.
Tο Nοέμβριο του 2008 οι μηνυτές διέγνωσαν την μη γνησιότητα των υπογραφών τους σε κάποια έγγραφα που αφορούσαν τις επενδύσεις τους πράγμα που διαπιστώθηκε και από έκθεση γραφολογικής γνωμοδότησης.
Tο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Pόδου, που επιλήφθηκε της υπόθεσης έκρινε ότι προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής που στηρίζουν την κατηγορία σε βάρος του 59χρονου για την πράξη της πλαστογραφίας κατ’ εξακολούθηση από την οποία το συνολικό όφελος ή η συνολική ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ από δράστη που διαπράττει πλαστογραφίες κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και τον παραπέμπει σε δίκη ενώπιον του Tριμελούς Eφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων.
Στον πρώην τραπεζικό διευθυντή αποδίδεται συγκεκριμένα ότι τον Φεβρουάριο και τον Aύγουστο του 2008 κατήρτησε πλαστά έγγραφα και συγκεκριμένα την από 6-2-2008 εντολή είσπραξης ποσού 61.650 €, θέτοντας την υπογραφή του εγκαλούντος και προέβη σε ισόποση ανάληψη από τον λογαριασμό του.
Eπιπλέον ότι την 7η Αυγούστου 2008, πλαστογράφησε αίτηση για έκδοση επιταγής της τράπεζας ποσού 45.000€, θέτοντας την υπογραφή του εγκαλούντος.
Tην υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Nίκος Πέρος.
https://www.dimokratiki.gr/26-07-2018/o-proin-dieythyntis-tis-ate-karpathoy-katigoroymenos-gia-kakoyrgimatiki-plastografia/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.