Ειδήσεις

Ευρωπαϊκή Ένωση: «Καμπανάκι» για την άμεση λειτουργία του 112

Ο ευρωπαϊκός αριθµός κλήσης έκτακτης ανάγκης 112 πάλι στην επικαιρότητα

Προειδοποιητικό καµπανάκι από την Κοµισιόν για την Ελλάδα όσον αφορά τον πολυσυζητηµένο αριθµό κλήσης έκτακτης ανάγκης 112. Πιο συγκεκριµένα, η Επιτροπή αποφάσισε να στείλει προειδοποιητικές επιστολές στην Ελλάδα και σε ΓερµανίαΙσπανίαΚροατία και Τσεχία, επειδή δεν εφάρµοσαν αποτελεσµατικά τους κανόνες για τον αριθµό κλήσης έκτακτης ανάγκης 112, ιδίως µε την εξασφάλιση ισοδύναµης πρόσβασης για τους χρήστες µε αναπηρία.

Επίσης, η επιστολή που θα σταλεί στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλα κράτη-µέλη της ΕΕ (την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ουγγαρία, τη Ρουµανία και τη Σλοβενία), θα αφορά στο ότι οι χώρες δεν υπέβαλαν πληροφορίες σχετικά µε τους φορείς εκµετάλλευσης βασικών υπηρεσιών που προσδιορίζονται βάσει του δικαίου της ΕΕ σχετικά µε την ασφάλεια των συστηµάτων δικτύου και πληροφοριών. Αυτό είναι το πρώτο βήµα πριν από την παραποµπή της Ελλάδας και των υπόλοιπων χωρών στο δικαστήριο της ΕΕ, σε περίπτωση που δεν συµµορφωθούν άµεσα.

Ψηφιακή ενιαία αγορά

Επίσης, η Επιτροπή αποφάσισε σήµερα να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει κατά αρκετών κρατών-µελών, επειδή δεν εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους σχετικά µε την ψηφιακή ενιαία αγορά. Πιο συγκεκριµένα, η Κοµισιόνθα αποστείλει αιτιολογηµένες γνώµες στη Βουλγαρία, τη Γερµανία και την Ιρλανδία, επειδή δεν κοινοποίησαν την πλήρη µεταφορά της ενωσιακής νοµοθεσίας για την προσβασιµότητα των ιστότοπων και των εφαρµογών για φορητές συσκευές, και στην Κροατία, επειδή δεν παρουσίασε επαρκώς αναλυτικά τα σχέδιά της όσον αφορά τη χρήση της ζώνης συχνοτήτων των 700 MHz για τις υπηρεσίες 5G.

Μετά τις καθυστερήσεις στη µεταφορά του κανονισµού της ΕΕ για τον γεωγραφικό αποκλεισµό στο εθνικό δίκαιο, η Επιτροπή θα αποστείλει προειδοποιητικές επιστολές στη Γαλλία, την Ισπανία, την Κύπρο, την Πολωνία, τη Ρουµανία και τη Σλοβακία. Η διαδικασία που κινήθηκε αφορά τη θέσπιση και την κοινοποίηση µέτρων για τις παραβάσεις των κανόνων γεωγραφικού αποκλεισµού, συµπεριλαµβανοµένων των κυρώσεων από τους εθνικούς φορείς επιβολής στις επιχειρήσεις που παραβαίνουν τους ενωσιακούς κανόνες.

Τα κράτη-µέλη έχουν πλέον προθεσµία δύο µηνών για να απαντήσουν στα επιχειρήµατα της Επιτροπής. Διαφορετικά, η Επιτροπή µπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογηµένη γνώµη ή να παραπέµψει την υπόθεση στο ∆ικαστήριο της ΕΕ, κατά περίπτωση

πηγή ethnos.gr

Μαρία Ψαρά

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου