Μπορεί το ακριτικό Καστελλόριζο να βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα στην επικαιρότητα, φαίνεται, όμως, ότι κάποιοι το έχουν «έγνοια» 365 μέρες τον χρόνο. Ο λόγος για τον Σύλλογο Ελλήνων Επιστημόνων Φρανκφούρτης που εδώ και 2,5 μήνες διεξάγει διαδικτυακή καμπάνια με στόχο την υλικοτεχνική στήριξη του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Μεγίστης. «Η ιδέα γεννήθηκε στη διάρκεια της καραντίνας», λέει στην «Κ» τηλεφωνικά από τη Γερμανία ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Γιάννης Φλώκος. «Σκεφτόμουν ότι εν μέσω πανδημίας η στήριξη των ακριτικών περιοχών της Ελλάδας σίγουρα παύει να αποτελεί προτεραιότητα για την κεντρική διοίκηση, ενώ ταυτόχρονα ο ιός απειλεί περισσότερο απομονωμένες νησιωτικές κοινωνίες, καλοκαίρι και χειμώνα».
Ο σύλλογος, που ιδρύθηκε το 1995, επιλέγει ανά τακτά διαστήματα να στηρίζει οικονομικά οργανισμούς στην Ελλάδα. «Στο παρελθόν έχουμε συγκεντρώσει χρήματα μέσω συναυλιών στην Οπερα της Φρανκφούρτης για τον Σύλλογο Γονέων Παιδιών Με Νεοπλασματικές Ασθένειες Βορείου Ελλάδος “Λάμψη”, αλλά και για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα Ελλάδας», θυμάται ο ίδιος. Εσχάτως, ο σύλλογος ενίσχυσε τη ΜΚΟ Hope Genesis με πέντε καρδιοτοκογράφους.
«Πάντα ήθελα να επισκεφθώ το Καστελλόριζο, αλλά μέχρι τώρα δεν τα έχω καταφέρει» σημειώνει ο κ. Φλώκος, που κατάγεται από το Αργος και δεν έχει κάποια σχέση με τα Δωδεκάνησα. Η πρότασή του εγκρίθηκε από το Δ.Σ. του συλλόγου, οπότε ο κ. Φλώκος πήρε το «πράσινο φως» για να επικοινωνήσει με τις Αρχές του νησιού στα τέλη Απριλίου. «Τους κάλεσα και τους ζήτησα να μας κάνουν λίστα των βασικότερων αναγκών τους» διευκρινίζει ο ίδιος, που έχει αναλάβει την προεδρία τα τελευταία δύο χρόνια. «Προτιμώ οι δωρεές μας να είναι σε είδος» προσθέτει, «οπότε θα αγοράσουμε εδώ όσα μας ζήτησαν, μεταξύ των οποίων είναι ένας σταθερός υπολογιστής, πιεσόμετρα, τεστ για στρεπτόκοκκο, και θα τα στείλουμε εν συνεχεία στην Ελλάδα».
Από την άλλη, πολλοί Ελληνες της Γερμανίας έκριναν ότι τη δεδομένη στιγμή ακριτικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας έχρηζαν μεγαλύτερης στήριξης, καθώς είχε μόλις προηγηθεί η κρίση στον Εβρο. Αλλοι, πάλι, συνεχάρησαν τον πρόεδρο και συνεισέφεραν στην προσπάθεια. «Επικοινωνήσαμε την εκστρατεία διαδικτυακά, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα μέλη και τους φίλους του συλλόγου» περιγράφει ο κ. Φλώκος, «δεν είχαμε όμως υπολογίσει ότι στη διάρκεια του lockdown οι άνθρωποι είναι πιο φειδωλοί στη διαχείριση των χρημάτων τους». Ωστόσο, υπήρξαν και γενναιόδωρες προσφορές, ακόμα και 250 ευρώ από έναν μεμονωμένο δωρητή.
Οταν ξεκινούσε η καμπάνια, στις αρχές Μαΐου, ίσως κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι κατά την ολοκλήρωσή της, το Καστελλόριζο θα ήταν στην κορυφή της επικαιρότητας.
Για το Πολυδύναμο Ιατρείο Μεγίστης, που βρίσκεται σε απόσταση 70 ναυτικών μιλίων από το πλησιέστερο ελληνικό νοσοκομείο στη Ρόδο, κάθε δωρεά είναι ευπρόσδεκτη. «Ο τοπικός πληθυσμός κυμαίνεται στα 150 έως 170 άτομα, αλλά μαζί με τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας φτάνει τα 500 άτομα» απαντά στην «Κ» ο χειρουργός κ. Σταύρος Σταυρόπουλος, που έχει τοποθετηθεί στο ιατρείο ως αγροτικός ιατρός. «Αν και υπηρετώ μόλις δύο μήνες στο νησί, έχω αντιληφθεί ότι συχνά μας προσεγγίζουν για δωρεές, το ιατρείο δεν είναι ξεχασμένο, όπως άλλωστε φαίνεται και από την πρόσφατη αναπαλαίωση του κτιρίου» τονίζει ο ίδιος, «πιο επιτακτική είναι η ενίσχυσή του με προσωπικό». Οι κάτοικοι, συνηθισμένοι στην τουρκική προκλητικότητα, παραμένουν ψύχραιμοι.
Πηγή: kathimerini.gr