Συνεντεύξεις

«Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη και η σύμμαχος Ευρώπη σε αφύπνιση»

Με το βλέμμα στραμμένο στα ελληνοτουρκικά με αφορμή τις εξελίξεις και την τουρκική προκλητικότητα, μιλάει σήμερα στην «δημοκρατική» ο κ. Δημήτρης Καιρίδης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Βουλευτής της ΝΔ, Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών.
Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη και ταυτόχρονα η σύμμαχος Ευρώπη είναι σε αφύπνιση απέναντι στο σύνολο των επιδιώξεων της μεγαλοτουρκικής οθωμανικής στρατηγικής».
Αναφορικά με τις πρόσφατες αποκαλύψεις για την τραγωδία στο Μάτι, ο κ. Καιρίδης δηλώνει: «Σ’ όλες τις τραγικές υποθέσεις της κυβερνητικής πενταετίας ΣΥΡΙΖΑ, που συζητούνται σήμερα, υπάρχει ένα κοινό νήμα παραθεσμικής λειτουργίας και πρακτικής…»
• Κύριε Καιρίδη, να ξεκινήσουμε από τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το «πράσινο φως» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Ταμείο Ανάκαμψης και την εξασφάλιση 72 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα. Πώς αξιολογείτε αυτή την απόφαση για την χώρα μας;
Πρόκειται για μια ιστορική, εθνική και ευρωπαϊκή επιτυχία. Είναι μια συνολική απάντηση στο συμμετρικό σοκ που προκαλεί σε όλες τις οικονομίες η πανδημία, μία ευρωπαϊκή αντίδραση που συμβαδίζει με την τροχιά των παγκόσμιων εξελίξεων. Δείχνει ότι η Ευρώπη αίρεται στο ύψος των περιστάσεων. Απαντά με ένα Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ και με έναν προϋπολογισμό για τα επόμενα επτά έτη ύψους 1,074 τρισεκατομμυρίων. Ειδικά η χώρα μας αποκτά πρόσβαση σε φιλόδοξα χρηματοδοτικά εργαλεία και μεγέθη πρωτοφανή.
Το συνολικό πακέτο για την Ελλάδα φτάνει περίπου τα 72 δισ, ευρώ. Οι επιδοτήσεις από το πρόσθετο πρόγραμμα είναι κάτι παραπάνω από 19 δισεκατομμύρια ευρώ και ουσιαστικά αντιστοιχούν περίπου σε ένα ΕΣΠΑ. Επιπλέον, η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει 12,5 δισ. ευρώ σε δάνεια. Φτάνουμε έτσι στο ποσό των 32 δισ. ευρώ, για το οποίο είχε γίνει λόγος πριν από δύο μήνες.
Πέρα από τα ποσά αυτά η Ελλάδα θα αντλήσει περίπου 40 δισ. ευρώ από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τα οποία θα δοθούν μέσα από δράσεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την περίοδο 2021- 2027. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι, παρά τη μείωσή του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, πετύχαμε δύο στόχους: την αύξηση των πόρων που θα πάρει η Ελλάδα από το Ταμείο Συνοχής. Και το να παραμείνουν σταθεροί οι πόροι για τους αγρότες μας, από την Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Εξίσου σημαντικό είναι ότι μνημονιακοί όροι, όπως κάποιοι υπαινίσσονται, δεν υπάρχουν. Είναι απολύτως ξεκάθαρο. Ακόμη και ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ, που συγκυβερνά με τους Ποδέμος, το “αδελφό κόμμα” του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει ότι «πρόκειται για ένα πραγματικό σχέδιο Μάρσαλ».
Οι διαδικασίες εκταμίευσης είναι αυτές που είχαν προδιαγραφεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μην ξεχνάμε ότι και το ΕΣΠΑ έχει συγκεκριμένες διαδικασίες τις οποίες όλα τα κράτη οφείλουν να τηρούν. Εκείνο όμως που τελικά χρειάζεται είναι να αναδιατάξουμε διοικητικά και οργανωτικά τις δυνάμεις μας, ώστε να μπορέσουμε να απορροφήσουμε αυτούς τους πόρους με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα. Βλέποντας τι δεν έχουμε κάνει καλά στο παρελθόν και πού πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις.
Όλα αυτά ήδη σχεδιάζονται με συγκεκριμένη Ομάδα Κρούσης. Τα χρήματα θα εκταμιεύονται με όρους πιο ευέλικτους από αυτούς που ισχύουν για το υφιστάμενο ΕΣΠΑ. Θα έχουμε δε και αναδρομικότητα επιλεξιμότητας από τις αρχές του 2020. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η μεγάλη ευκαιρία αλλαγής παραγωγικού υποδείγματος της σύγχρονης Ελλάδας.• Ας πάμε στο ζέον θέμα των ημερών. Που βλέπετε να οδηγούνται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά και τις τελευταίες προκλήσεις της Άγκυρας με την Αγιά Σοφιά και την απόπειρα ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα;
Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση αντιμετωπίζουν όλο αυτό το διάστημα την τουρκική προκλητικότητα με ετοιμότητα, αποφασιστικότητα και ψυχραιμία. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και βεβαίως ο ελληνικός λαός. Έτσι λοιπόν σε κρίσιμες στιγμές για την χώρα διαμορφώνεται ένα αρραγές εθνικό μέτωπο, που αποτελεί τον βασικότερο συντελεστή ισχύος κάθε εθνικής προσπάθειας.
Φαίνεται, όμως, ότι η Τουρκία προσθέτοντας διαρκώς κρίκους στην επιθετική αλυσίδα της νεοθωμανικής μεγαλομανίας της, μετά τον προκλητικό εξισλαμισμό της Αγιάς Σοφιάς, προχωρεί σε επέκταση των κινήσεων της για προσβολή της ελληνικής υφαλοκριπίδας μέσα από σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις με την τελευταία παράνομη NAVTEX στην περιοχή νότια του Καστελόριζου. Είναι φανερό πλέον ότι η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της σε όλα τα επίπεδα οδηγώντας τα πράγματα στα άκρα και χωρίς γυρισμό μέσα από μια τυχοδιωκτική σύγκρουση αποσταθεροποίησης της Μεσογείου με ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Πιστεύω ότι κάνει μεγάλο λάθος στην εκτίμηση της, ότι τα γεωπολιτικά κενά της περιοχής, που προκύπτουν από την απουσία των ΗΠΑ και την υπολειπόμενη ενοποίηση της ΕΕ, μπορεί να τα καλύψει με την δική της πολυμέτωπη υπεραντίδραση και υπερεπέκταση. Επίσης υπερεκτιμά την τουρκικές δυνατότητες και υποτιμά ταυτόχρονα την ελληνική θέληση αντίδρασης και αποφασιστικότητας, παραγνωρίζοντας τις δυνατότητες του οργανωμένου ελληνικού κράτους και των ενόπλων δυνάμεων του καθώς και της πατριωτικά συνειδητοποιημένης κοινωνίας, όπως είναι η ελληνική.
Η Ελλάδα όμως είναι αποφασισμένη και ταυτόχρονα η σύμμαχος Ευρώπη είναι σε αφύπνιση απέναντι στο σύνολο των επιδιώξεων της μεγαλοτουρκικής οθωμανικής στρατηγικής. Γρήγορα τα ευρωπαϊκά κράτη κατανοούν ότι στο στόχαστρο δεν είναι απλά και μόνο η Ελλάδα αλλά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Δύσης. Με αυτή την έννοια η αμφισβήτηση των ελληνικών συνόρων είναι ταυτόχρονα και αμφισβήτηση των ευρωπαϊκών συνόρων. Ότι απειλεί την Ελλάδα απειλεί και την Ευρώπη. Και η Ευρώπη, όπως έδειξε και το τελευταίο μεγάλο βήμα οικονομικής ενοποίησης με το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι εξίσου αποφασισμένη να προχωρήσει και σε αποφασιστικά βήματα γεωπολιτικής ενοποίησης, σφυρηλατώντας ένα συνεκτικό πόλο στον παγκόσμιο αλλά και στο περιφερειακό ανταγωνισμό απέναντι σε αναθεωρητικές δυνάμεις, όπως ο νεοθωμανισμός.
Η Ελλάδα λοιπόν αναλαμβάνοντας τις κύριες ευθύνες προάσπισης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, προσβλέπει και στη στήριξη των συμμάχων της. Εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να θέλει να κινείται προς αυτή την τυχοδιωκτική κατεύθυνση, η αντιπαράθεση μετωπικά με την Ευρώπη και η επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι μονόδρομος. Εφόσον επιλέξει την κατεύθυνση της λογικής και της διεθνούς νομιμότητας θα έχει την δυνατότητα ενός διαλόγου με κανόνες και με την Ευρώπη και με την Ελλάδα. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει τι σχέση θέλει να έχει με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την Ευρώπη. Όμως, μέχρι τώρα επιλέγει διαρκώς τον λάθος δρόμο.
Στην κρίση των τελευταίων ημερών η ελληνική στάση είναι σαφής και ξεκάθαρη. Επιχειρησιακά, στην κατεύθυνση κάθε δυνατού και ενδεικνυόμενου μέτρου αποτροπής των τουρκικών κινήσεων. Διπλωματικά, η πρεσβεία μας στην Άγκυρα προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι Αρχές έθεσαν το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ε.Ε., στο ΝΑΤΟ και στον Ο.Η.Ε.
Η Κυβέρνηση επισήμανε σε κάθε κατεύθυνση και σε κάθε τόνο ότι η αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με την παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Καταδίκασε την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τέλος, κάλεσε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Είναι πλέον εμπεδωμένο σε όλους, ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας της και αυτό αρχίζει πλέον και παράγει αποτελέσματα.
• Πρόσφατα δηλώσατε ότι η Βουλή και η δικαιοσύνη οφείλουν να το διερευνήσουν μέχρι τέλους, με σεβασμό στις συνταγματικές προβλέψεις και με στόχο την αποκατάσταση της θεσμικής ζημιάς, αυτό που έγινε με την υπόθεση Παππά. Αυτό θα πρέπει να ισχύσει και για τις αποκαλύψεις σχετικά με την τραγωδία στο Μάτι, στην Μάνη και Κύθηρα;
Δυστυχώς σ’ όλες τις τραγικές υποθέσεις της κυβερνητικής πενταετίας ΣΥΡΙΖΑ, που συζητούνται σήμερα, από την στημένη πολιτική σκευωρία του σκανδάλου NOVARTIS, τις αποκαλύψεις Μιωνή για τους επιχειρηματικούς εκβιασμούς και τις διευθετήσεις, την υπόθεση Καλογρίτσα-Παππά για τον έλεγχο των ΜΜΕ μέχρι και στις συγκλονιστικές αποκαλύψεις των πυρκαγιών στο Μάτι αλλά και σε Μάνη- Κύθηρα, υπάρχει ένα κοινό νήμα παραθεσμικής λειτουργίας και πρακτικής.
Παραθεσμικό νήμα που στοχεύει στον έλεγχο και διατήρηση της εξουσίας με υποταγή και κομματική εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης. Με καταστρατήγηση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών και με τελικό αποτέλεσμα την σταδιακή φθορά και υποβάθμιση της Δημοκρατίας. Και επειδή σήμερα, με ακριβώς αυτούς τους τρόπους «πεθαίνουν οι Δημοκρατίες», είναι καθήκον ν’ αναδείξουμε αυτές τις παθογένειες ως παραδείγματα αποφυγής αλλά και διδάγματα προστασίας και αναζωογόνησης της Δημοκρατίας μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου