Ειδήσεις

Κάτω από τα 4 δισ. ευρώ ο νέος «στόχος» για τον τουρισμό

Το άνοιγμα στις αρχές του μήνα των αεροδρομίων για αφίξεις από τρίτες χώρες δεν άλλαξε την εικόνα. Η επιθυμία για ταξίδι στο εξωτερικό συνεχίζει να σκοντάφτει στο φόβο.

Χαμηλές κρατήσεις στα ξενοδοχεία, άδεια σχεδόν αεροδρόμια, επιβατική κίνηση στο 80%-85% έναντι του ίδιου μήνα πέρυσι. Η τουριστική βιομηχανία συνεχίζει να κινείται στα τυφλά, τα νέα επίπεδα ισορροπίας της φετινής αγοράς παραμένουν πάντα το ζητούμενο, οι προσδοκίες των ξενοδόχων για αυξημένες πληρότητες διαψεύδονται. Έπειτα από έναν ιστορικά κακό Ιούνιο και έναν ακόμα χειρότερο Μάιο, η εικόνα στα τέλη Ιουλίου αποδυναμώνει το αρχικά καλό σενάριο για τη φετινή σεζόν. Αυτό που προέβλεπε έσοδα ίσα με το 25% των περυσινών, δηλαδή 4,5-5 δισ ευρώ έναντι των 18 και πλέον δισ. της πολύ καλής προηγούμενης χρονιάς.

Ο νέος στόχος για την τουριστική βιομηχανία κινείται πέριξ των 4 δισ με τάσεις προς τα κάτω, δηλαδή στο 20% των περυσινών επιδόσεων. Εάν επιβεβαιωθεί, τότε θα μιλάμε για μια βουτιά κατά 78% ή έστω 70% αν η φετινή σύγκριση γίνει με τις καθαρές περυσινές εισπράξεις, αφαιρουμένων δηλαδή των τουριστικών δαπανών που έκαναν οι έλληνες για ταξίδια στο εξωτερικό, τα οποία φέτος είναι μηδενικά.

Η εικόνα τόσο από τις αφίξεις στα αεροδρόμια, την επιβατική κίνηση στα πλοία, όσο και από τις πληρότητες στα ξενοδοχεία στέλνει το ίδιο μήνυμα. Η κατάσταση στον διεθνή αερολιμένα είναι οριακά μόνο καλύτερη απ’ ότι τον Ιούνιο, στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport η βουτιά κινείται γύρω στο 82% (από 96% τον Ιούνιο), η ακτοπλοική βιομηχανία μιλά για υποχώρηση 50%-60%, ενώ πολλά από τα ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει είτε κινούνται με εβδομαδιαίο πλάνο τιμών, είτε επανεξετάζουν αν θα μείνουν ανοικτά.

Η επιτυχημένη από την Ελλάδα υγειονομική αντιμετώπιση του ιού δεν καταφέρνει να μετατραπεί σε ισχυρή ζήτηση, ο φόβος των δυνητικών επισκεπτών για το τι θα συμβεί αν ασθενήσουν σε μια ξένη χώρα, η σκέψη της ταλαιπωρίας που θα υποστούν κι όλα αυτά ενώ οι ενδείξεις δείχνουν ότι πλησιάζει το 2ο κύμα πανδημίας, δίνουν τον τόνο στα τέλη Ιουλίου.

‘Ενας μήνας που ξεκίνησε με το άνοιγμα των πτήσεων προς ΕΕ από τις 14 χώρες από τις οποίες η Ελλάδα άρχισε να δέχεται επισκέπτες και ενώ στο μεταξύ προστέθηκαν η Βρετανία και η Σουηδία. Κάθε εβδομάδα οι έλληνες ξενοδόχοι αναζητούν το νέο σημείο ισορροπίας ανάμεσα στην προσφορά και την ζήτηση, οι τιμές αλλάζουν συχνά προς τα κάτω, οι ταχύτητες είναι πολλές και διαφορετικές, ενώ ειδικά στην Χαλκιδική που εξαρτάται παραδοσιακά από τον βαλκανικό τουρισμό, αυτές έχουν καταρρεύσει, μετά το κλείσιμο της Σερβίας, τις νέες εστίες σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Β.Μακεδονία. Πολλά καταλύματα πλέον στην Χαλκιδική προσφέρονται σε τιμές κατά 50% χαμηλότερες από πέρυσι.

Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω η Τράπεζα της Ελλάδας εμμένει προς ώρας στα δημοσιευμένα της σενάρια για την φετινή ύφεση, δηλαδή 5,8% στο βασικό και 9,4% στο δυσμενές, χωρίς να αποκλείεται, ανάλογα με την τουριστική πορεία του Αυγούστου να αναθεωρηθούν. Τις καθορίζουν τα μαντάτα από τον μέτωπο του τουρισμού, αλλά και η ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας, τις νέες εστίες αναζωπύρωσης και την εκτίμηση ότι πλησιάζει το 2ο κύμα, φόβος που κρατά χαμηλά τις κρατήσεις, μαζί με τον περιορισμό στα εισοδήματα. Σίγουρα λείπει από την εξίσωση ακόμη η αγορά των ΗΠΑ, η 3η μεγαλύτερη για τον ελληνικό τουρισμό, ωστόσο ακόμη και αν αυτή ανοίξει, οι εξαντλητικοί έλεγχοι των ταξιδιωτών, πιθανόν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για ταξίδια στην Ευρώπη.

Σε πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσε το ΙΟΒΕ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας έστειλε το μήνυμα ότι το πλήγμα στον τουρισμό μπορεί να είναι πιο έντονο από ό,τι αναμενόταν μέχρι σήμερα. Ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας θα εκτροχιάσει την παγκόσμια και εγχώρια ανάκαμψη και θα επιδεινώσει τις δημοσιονομικές επιδόσεις, πολλώ δε μάλλον όταν ο τουρισμός μαζί με την ναυτιλία και τις εξαγωγές ήταν οι βασικοί μοχλοί πίσω από την αύξηση πέρυσι κατά 1,9% του ΑΕΠ. Σημειωτέον ότι το άμεσο μερίδιο του τουρισμού στο ΑΕΠ είναι 6,8%. Προσθέτοντας όμως την έμμεση συμβολή του, το μερίδιο του τουρισμού φτάνει σε περίπου 10%.

Πηγή : liberal.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου