Ρεπορτάζ

Την ανάκληση και των νέων αδειών λειτουργίας καταστημάτων επί της Ακτής Μιαούλη ζήτησε η Αρχαιολογία

Στην ανάκληση και των νέων αδειών λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που χορηγήθηκαν σε αντικατάσταση προηγούμενων που ανακλήθηκαν λόγω παραβάσεων της κείμενης νομοθεσίας στην Ακτή Μιαούλη καλείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου να προχωρήσει ο Δήμος Ρόδου!
Την 12η Ιουλίου 2023 η Αρχαιολογία κατέστησε με έγγραφό της σαφές στον Δήμο Ρόδου ότι για 5 καταστήματα στην Ακτή Μιαούλη εκκρεμούν αιτήματα για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας τα οποία θα προωθηθούν προς εξέταση στο Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Δωδεκανήσου για να γνωμοδοτήσει σχετικά και ταυτόχρονα υφίσταται εκκρεμοδικία στα αρμόδια δικαστήρια για την έλλειψη αδειοδότησης της λειτουργίας τους από πλευράς αρχαιολογικού νόμου καθώς και την κατάληψη του κοινόχρηστου χώρου της παραλίας από αυθαίρετες κατασκευές στο πλαίσιο της παραχώρησης του δικαιώματος της απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας.
Η Αρχαιολογία τονίζει ότι δεν έχουν αρθεί οι λόγοι για τους οποίους είχε ζητηθεί η προσωρινή ανάκληση των αδειών λειτουργίας τους και ότι ανακαλείται προηγούμενο έγγραφο της ίδιας υπηρεσίας που είχε εκδοθεί καλή τη πίστει για την επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησής τους.
Η εξέλιξη αυτή που είναι καταστροφική για τα καταστήματα οδήγησε ήδη τρεις εκ των ιδιοκτητών να απευθύνουν εξώδικη δήλωση και διαμαρτυρία στον Δήμο Ρόδου.
Τονίζουν ότι από την πρώτη στιγμή λειτουργίας εκάστη των επιχειρήσεων είχε φροντίσει για τη λήψη σχετικής άδειας και συνήψε συμβάσεις με το Δήμο Ρόδου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η καθ’ όλα νομότυπη λειτουργία των καταστημάτων τους.
Μάλιστα, με το υπ’ αριθ. πρωτ. 269434/23-06-2023 έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου με θέμα «Χρήσεις γης εντός αρχαιολογικών χώρων για τη χορήγηση βεβαιώσεων του άρθρου 28 παρ. 2 του Ν. 4442/2016» παρασχέθηκε συναίνεση αναφορικά με κάθε χρήση που αφορά επιτρεπόμενες χρήσεις γης, όπως αυτές ορίζονται από τις εγκεκριμένες πολεοδομικές μελέτες, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ή ειδικότερες κανονιστικές αποφάσεις και βεβαιώνονται από την Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης. Επιπρόσθετα, ζητήθηκε, χωρίς να διαφαίνεται σχετικός λόγος ακυρότητας, να κοινοποιούνται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου τα αιτήματα ιδιωτών για έκδοση άδειας προκειμένου να γίνεται καθαρά γνωμοδοτικός έλεγχος.
Με το υπ’ αριθ. πρωτ. 324345/12-07-2023 έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρόδου με θέμα «Ανάκληση του υπ’ αρ. 269434/23-06-2023 εγγράφου με θέμα “χρήσεις γης εντός αρχαιολογικών χώρων για τη χορήγηση βεβαιώσεων του άρθρου 28 παρ. 2 του Ν. 4442/2016″», ζητήθηκε η ανάκληση των χορηγημένων βεβαιώσεων προς τις επιχειρήσεις και όπως τονίζουν οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων… «με την εντελώς έωλη αιτιολογία ότι δεν κοινοποιήθηκαν τα αιτήματα των ιδιωτών προς έλεγχο» και προσθέτουν πως «είναι απόλυτα κατανοητό ότι η ανωτέρω γνωμοδότηση δεν συνεπάγεται ποινή ακυρότητας καθώς δεν είναι δεσμευτική, σύμφωνα με τους κανόνες του Διοικητικού Δικαίου».
Επισημαίνουν παραπέρα ότι η ανάκληση των σχετικών αδειών που χορηγήθηκαν στα καταστήματα θα συνεπαγόταν την ευθεία προσβολή της αρχής της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικούμενου, καθώς έχουν καταβάλει σημαντικά ποσά για τη σύναψη των σχετικών συμβάσεων μίσθωσης κοινόχρηστου χώρου, ενώ βασιζόμενες σε εγγυήσεις του Δήμου Ρόδου προέβησαν σε σημαντικές επενδύσεις για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων και τη συμμόρφωση με τη σχετική νομοθεσία.

Θεωρούν παραπέρα ότι έχουν στοχοποιηθεί από την Αρχαιολογία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου