• Θα τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση στην πόλη της Ρόδου
Μια ακόμα σημαντική πρωτοβουλία αναλαμβάνουν οι Ρόδιοι της Αμερικής, μετά από την κατασκευή του αγάλματος του Δωριέα. Επιθυμούν να προχωρήσουν και στην ανακατασκευή του λειτουργικού μηχανισμού των Αντικυθήρων με την επιθυμία να τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση στη Ρόδο.
Μάλιστα, το ζήτημα αυτό, πρόκειται να απασχολήσει και το Προσυνέδριο 2024 του Παρροδιακού Συλλόγου Αμερικής «Απόλλων» που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Ιουλίου, στην Απολακκιά.
Η πρόθεση των Ρόδιων της Αμερικής, που δια των δραστήριων Συλλόγων τους, πάντα έχουν την προσφορά στην ιδιαίτερη πατρίδα τους ως πρώτη προτεραιότητα, απέστειλαν και σχετική επιστολή στον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργο Τόππο.
Στην επιστολή αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Αγαπητέ κύριε Αντιδήμαρχε:
Ευχαριστούμε που μας δεχθήκατε σήμερα, που ακούσατε με προσοχή και καλοσύνη προβλήματα, ανάγκες και προοπτικές προσπαθειών Αποδήμων Ροδίων για διαμονή παιδιών μας εξωτερικού στην Ρόδο, για τα Ελληνικά Γράμματα και Ελληνοχριστιανικό Πολιτισμό μας.
Σας αναφέραμε ότι ένα από τα θέματα του Προσυνεδρίου 2024 ΠΣΑ “Απόλλων” στην Απολακκιά την 28ην Ιουλίου είναι η ανακατασκευή λειτουργικού μηχανισμού Αντικυθήρων με μόνιμο τοποθέτησή του εις περίοπτο θέση στην πόλη που κατασκευάσθηκε, στη Ρόδο.
Με την καθηγήτρια Μαρίνα Παναγιωτάκη από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Παιδεία ΗΠΑ, τον Δήμο Ρόδου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου έχουμε οργανώσει σειρά Επιστημονικών Συνεδρίων στη Ρόδο τα τελευταία χρόνια από το έτος 2017 με θέμα την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία.
Το ΚΕΣ Παιδεία στο Πανεπιστήμιο της Κοννέκτικατ παρουσίασε έκθεση για περίοδο άνω του ενός έτους σε συνεργασία με το Μουσείο Κοτσανά για Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία.
Επισκεπτόμεθα το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα τουλάχιστον επτά φορές τον χρόνο και το κύριο ενδιαφέρον των Ελληνοαμερικανών και Αμερικανών σπουδαστών εστιάζεται, μεταξύ άλλων, στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.
Διδάσκουμε στους σπουδαστές μας εδώ και στην Αμερική ότι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι το εύρημα που από αυτό και μόνο του μπορούμε να ξαναγράψουμε την ιστορία της Ελλάδος και της λοιπής Ευρώπης.
Αναφέρουμε ότι το εύρημα αυτό είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα που αποδεικνύουν τις χαμένες γνώσεις του Αρχαίου Πολιτισμού μας που εάν είχαμε την συνέχειά του αδιάκοπτα θα είχαμε έναν πολιτισμό εκατοντάδες χρόνια περισσότερο προηγμένο.
Αναφέρουμε στους σπουδαστές ότι ο Μηχανισμός αυτός κατασκευάσθη στην Ρόδο τον 2ον αιώνα ΠΧ.
Εχουμε τον Μηχανισμό Αντικυθήρων ως θέμα στο προσυνέδριό μας οι Ρόδιοι του εξωτερικού και για έναν άλλο κύριο λόγο.
Μάθαμε και διαπιστώσαμε ότι οι Φιλέλληνες Μεξικανοί, στην Πόλη του Μεξικού, ανακατασκεύασαν λειτουργικό μηχανισμό Αντικυθήρων με κόστος περί τις $200,000.
Εμείς οι Ρόδιοι, εμείς οι Έλληνες, δεν θα πρέπει να κάνουμε κάτι παρόμοιο όπως οι φίλοι μας οι Μεξικανοί που εδημιούργησαν ήδη;
Χαιρόμαστε σήμερα που ενώ ήλθαμε στο γραφείο σας απλώς να γνωρίσουμε μία ιδέα για το νησί μας, για την Ελλάδα, για τα παιδιά Ελληνικής και μη Ελληνικής καταγωγής, εσείς μας ενθουσιάσατε με το να πείτε ότι είναι καλή ιδέα και να την προχωρήσουμε αμέσως.
Η υλοποίηση αυτής της ανακατασκευής θα αποτελεί και θα είναι ένα συλλογικό και προσωπικό όνειρο προσφοράς, αγάπης και θαυμασμού στον αιώνιο Ελληνικό Πολιτισμό, στην Ρόδο, στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο.
Θα θέλαμε το έργο αυτό, να είναι κοινή προσπάθεια του Δήμου Ρόδου, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του ΠΣΑ “Απόλλων”, του ΚΕΣ Παιδεία και κάθε άλλου φορέα από την Ελλάδα και το εξωτερικό που ήθελε συμβάλει.
Με εκτίμηση,
Ηλίας Τομάζος, Χρύσαλος Στέφανος, Μπονιάτης Γεώργιος, Γιάννης Φωτίου, Γεώργιος Χαριστής, Νικήτας Πολεμικός, Μαρίνα Παναγιωτάκη».
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον Ξενοφώντα Διον. Μουσά, Kαθηγητή Φυσικής Διαστήματος, Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής η διδακτική συνιστώσα του μηχανισμού των Αντικυθήρων σήμερα είναι η σημαντικότερη.
Ο καθηγητής Ξενοφών Μουσάς, ξεκίνησε αυτή την μελέτη πριν 20 έτη με τον αείμνηστο Γιάννη Σειραδάκη, τον Prof. Mike Edmunds Dr. Tony Freeth. Η επιτυχία των μελετών τους είναι πολλαπλή τόσο στον επιστημονικό τομέα, όσο και στον εκπαιδευτικό.
Ο καθηγητής Μουσάς έχει κάνει περισσότερες από 200 εκθέσεις σε όλο τον κόσμο σε 15 γλώσσες, ενώ το βιβλίο του για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων διαθέσιμο σε αγγλική, γαλλική, ισπανική, αλβανική, βουλγαρική και σε πολλές ακόμη γλώσσες. Επίσης έχει δώσει περισσότερες από 1.000 ομιλίες σε όλο τον κόσμο σχετικά με τον μηχανισμό των Αντικυθήρων.
Μάλιστα, ο καθηγητής σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Σονόρας του Μεξικού και την Ωρολογοποιια Relojes Olvera III Generacion κατασκεύασαν το πρώτο λειτουργικό αστρονομικό ρολόι πλανητάριο βασισμένο στις μελέτες τους για τον μηχανισμό.
Το ένα από τα λειτουργικά μοντέλα που κατασκεύασαν τοποθετήθηκε σε πλατεία που ονομάστηκε πλατεία Αντικυθήρων στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Σονόρας!
Τα εγκαίνια έγιναν την ημέρα της ελληνικής γλώσσας (9 Μαρτίου 2024). Ήδη έχει γίνει τουριστικό σημείο και τοπόσημο στην πόλη Ερμοσίγιο, όπου το Πανεπιστήμιο της Σονόρας.
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι μία πολύπλοκη κατασκευή, φτιαγμένη από χαλκό, τοποθετημένη μέσα σε ξύλινο πλαίσιο, που προβληματίζει και συναρπάζει τους ιστορικούς της επιστήμης και της τεχνολογίας, από την ανακάλυψή του λίγο πριν από το Πάσχα του 1900. Βρέθηκε σε βάθος 60 μέτρων από σφουγγαράδες σ’ ένα ναυάγιο κοντά στα Αντικύθηρα, μαζί με αγάλματα, όπως ο γνωστός «Έφηβος». Αποτελούσαν πολύτιμα αντικείμενα, που μετέφερε ρωμαϊκό πλοίο από τη Ρόδο στη Ρώμη επί εποχής Ιούλιου Καίσαρα στα μέσα του 1ου αιώνα π.Χ.
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων θεωρείται ένα από τα πρώτα υπολογιστικά συστήματα. Είναι ένας ωρολογιακός μηχανισμός με δεκάδες οδοντωτούς τροχούς μεγάλης ακριβείας, που περιστρέφονται γύρω από πολλούς άξονες, όπως στα μηχανικά ρολόγια. Η πιο αποδεκτή θεωρία σχετικά με τη λειτουργία του υποστηρίζει ότι ήταν ένας αναλογικός υπολογιστής, σχεδιασμένος να υπολογίζει τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων. Εκτιμάται ότι φτιάχτηκε γύρω στο 87 π.Χ. από τον ρόδιο αστρονόμο Γέμινο.
Ο μηχανισμός μελετήθηκε αρχικά από τον αρχαιολόγο Βαλέριο Στάη, ο οποίος στις 17 Μαΐου 1902 πρόσεξε ότι ένα από τα πέτρινα τεμάχιά του είχε ένα ενσωματωμένο οδοντωτό. Έτσι, θεωρείται η αρχαιότερη σωζόμενη διάταξη με γρανάζια.
Καθοριστική στην αποκρυπτογράφηση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων είναι η συμβολή του βρετανού καθηγητή της ιστορίας της επιστήμης Ντέρεκ Τζον Ντε Σόλλα Πράις (1922-1983), που ξεκίνησε μ’ ένα άρθρο του το 1959 στο περιοδικό «Scientific American» και ολοκληρώθηκε 15 χρόνια αργότερα με το σύγγραμμα «Gears from the Greeks: The Antikythera Mechanism – A Calendar Computer from ca. 80 BC».