• Θα αξιοποιηθούν όλα τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα
Τη Ρόδο επισκέφθηκε χθες η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη συνοδευόμενη από στελέχη των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ. Με αφορμή τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Τήλου που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 27 Ιουλίου, η Κα Μενδώνη πραγματοποίησε αυτοψία στα έργα που εκτελούνται στη Ρόδο από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, θέλοντας να διαπιστώσει την πορεία των εργασιών.
Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, παρουσία και στελεχών του Υπουργείου Πολιτισμού όπου παρουσιάστηκε η μελέτη για την αξιοποίηση των 45 πρώτων εγκαταλελειμμένων κτισμάτων στη Μ. Πόλη με την κα Μενδώνη να σημειώνει ότι η προκήρυξη για την παραχώρηση σε ιδιώτες (με το αντίστοιχο τίμημα) θα βγει σύντομα στον αέρα. Νωρίτερα, μιλώντας στα ΜΜΕ, η υπουργός εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς τον περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο για τη συνεργασία. Τόνισε ότι ΥΠΠΟ και ΠΝΑΙ διαμορφώνουν από κοινού ένα νέο πολιτιστικό τοπίο στα νησιά.
«Ευχαριστώ τον Γιώργο Χατζημάρκο διότι πέρα από τη φιλία και την αγάπη του έχουμε εδραιώσει μία βαθιά και σαφή συνεργασία. Από κοινού διαμορφώνουμε ένα νέο πολιτιστικό τοπίο στα νησιά μας.
Το Αιγαίο είναι ένας τόπος ευλογημένος, είναι ένας τόπος που συγκεντρώνει πάνω από το 30% του μνημειακού αποθέματος της χώρας μας. Αυτό αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα και μία τεράστια ευθύνη για όλους εμάς που καλούμαστε να το διαχειριστούμε και να το αποδώσουμε στο πλαίσιο των αρχών της αειφορίας στις επόμενες γενιές. Από κοινού η ΠΝΑΙ και το ΥΠΠΟ μέσα από τους χρηματοδοτικούς πόρους της ΕΕ, υλοποιούμε ένα μεγάλο έργο στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου», δήλωσε η κα Μενδώνη και συμπλήρωσε ότι:
«Παράλληλα, χάρις στους πόρους που εξασφάλισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) για την Ελλάδα, το ΥΠΠΟ έχει εντάξει έργα άνω των 50 εκατ. ευρώ για τα Δωδεκάνησα. Στην περίπτωση της Ρόδου αφορούν στο Εθνικό Θέατρο και στα έργα στη Μεσαιωνική Πόλη, που αποτελεί ένα μοναδικό πολιτιστικό πόλο, όχι μόνο για τη Ρόδο, αλλά για όλη την Ελλάδα.
Το μνημειακό σύνολο της Μεσαιωνικής Πόλης είναι το μόνο που σώζεται με τον τρόπο που σώζεται σε επίπεδο επικράτειας. Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με την Προγραμματική Σύμβαση που υπογράψαμε το 2023 έπειτα από δεκαετίες συζητήσεων και διαβουλεύσεων, το ΥΠΠΟ υλοποιεί ένα συγκεκριμένο έργο ξεκινώντας από την Περβόλα, φτάνοντας στον Άγιο Νικόλα και στο αρχοντικό Χασάν Μπέη… με στόχο όλα αυτά να υλοποιηθούν το 2025 που είναι το όριο το οποίο θέτει το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ειδική αναφορά έκανε η υπουργός στο διαχρονικό μουσείο που διαμορφώνεται στην καρδιά της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, στο πλαίσιο του έργου της ανάδειξης και διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου της «Περβόλας», που περιβάλλει τα αρχαία νεώρια και τους μεσαιωνικούς κήπους του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου.
«Αυτό που είδα το 2022 με αυτό που συντελείται σήμερα είναι μία τεράστια αλλαγή. Πριν από λίγους μήνες αποδώσαμε τους κήπους του Κυβερνήτη. Το έργο προχωρά και οι ίδιοι ο αρχαιολόγοι μου ανέφεραν ότι για πρώτη φορά βλέπουν μνημεία μετά το 1920. Αντιλαμβάνεστε ότι για περισσότερα από 100 χρόνια ήταν άγνωστα πολλά από τα μνημεία που βρίσκονται μέσα στην Περβόλα. Πλέον το τοπίο ξεκαθαρίζει και μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο θα έχουμε αποδώσει στους πολίτες πάνω από 20 στρέμματα αρχαιολογικού χώρου. Πρόκειται για μία ασύλληπτη δουλειά από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων», είπε μεταξύ άλλων.
Έκανε λόγο για «ένα εμβληματικό έργο που αποδεικνύει τον πολιτιστικό πλούτο που διαθέτουν τα νησιά, που μπορεί να μην είναι πλήρως γνωστός. Αυτό είναι βιώσιμη ανάπτυξη». Ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά τον περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκο και τους συνεργάτες του.
«Το δημόσιο κοινωνικό αγαθό που είναι ο πολιτισμός, θα πρέπει να αποδοθεί σε αυτούς που ανήκει, στους πολίτες σε όλη την Ελλάδα», είπε η κα Μενδώνη.
Χθες, στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου παρουσιάστηκε από στελέχη του ΟΔΑΠ η μελέτη για την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων κτισμάτων στη Μ. Πόλη. Άμεσα πρόκειται να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για τα 45 πρώτα ακίνητα.
«Είναι η πρώτη φορά που το ΥΠΠΟ βγάζει προς τα έξω σε μία καθαρή διαγωνιστική διαδικασία, ακίνητα προκειμένου σε βάθος χρόνου να τα πάρουν ιδιώτες και να εκμεταλλευτούν προφανώς με κάποιο τίμημα. Κυρίως όμως, στόχος είναι να τα αποκαταστήσουν και να αλλάξει η εικόνα των ίδιων των κτισμάτων αλλά και των γειτονιών. Ο διαγωνισμός είναι ξεκάθαρος, με συγκεκριμένες υποχρεώσεις και με τίμημα που έχει προκύψει έπειτα από μελέτη ειδικών εκτιμητών… και έχει λάβει την έγκριση όλων των γνωμοδοτικών οργάνων του ΥΠΠΟ. Είναι έτοιμος ο οργανισμός να βγάλει τη δημόσια πρόσκληση για τα 45 πρώτα ακίνητα», δήλωσε μεταξύ άλλων η υπουργός πολιτισμού.
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος ευχαρίστησε επίσης την υπουργό για την συνεργασία. Τόνισε ότι η αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων κτισμάτων στη Μ. Πόλη αποτελεί μία σημαντική πρωτοβουλία. «Πρόκειται για εκατοντάδες ακίνητά που για δεκαετίες ήταν “φαντάσματα” και “τραύματα στο σώμα” της πόλης και του νησιού. Προηγήθηκε πολλή δουλειά από το ΥΠΠΟ για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο…», δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος χαρακτηριστικά. Σημείωσε δε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού επιθυμεί τη διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς και ότι επιδιώκει τη συνεργασία και το χτίσιμο μίας σχέσης εμπιστοσύνης.
«Υπάρχει και μία αναπτυξιακή διάσταση πίσω από αυτή την πρωτοβουλία, πέρα από τη διάσταση του σεβασμού στην πολιτική κληρονομιά», ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος, σημειώνοντας ότι σήμερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου θα συζητηθεί και το συγκεκριμένο θέμα.
«Τα υπουργεία πρέπει να είναι κοντά στις Περιφέρειες και κοντά στις περιφερειακές τους υπηρεσίες», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού.