• 45 ολόκληρα χρόνια εκκρεμεί η παραχώρηση των κτημάτων Βάρης – Καλαμώνα στον Δήμο Ρόδου!
Παραμένει «όνειρο» η παραχώρηση των εκτάσεων Βάρης – Καλαμώνα στον Δήμο Ρόδου, πάρα τις διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών στελεχών εδώ και δεκαετίες. Η εικόνα εγκατάλειψης και του πλιάτσικου που έχει καταγραφεί στο κτήμα είναι θλιβερή.
Έχουν ξηλωθεί ή αφαιρεθεί τα όποια αντικείμενα υπήρχαν στον χώρο, καθώς οι εγκαταστάσεις είναι έρμαιο στις διαθέσεις κάθε επίβουλου καταπατητή!
Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, οι υποσχέσεις των αρμόδιων υπουργών καλά κρατούν, τα χρόνια περνούν και μοναδική διαπίστωση είναι ότι οι εγκαταστάσεις λεηλατούνται και ρημάζουν, ενώ ο εμπαιγμός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης συνεχίζεται χωρίς να διαφαίνεται τέλος!
Σημειώνεται ότι από το 2018, ο Δήμος Ρόδου έχει εκπονήσει αναλυτικό Master Plan για την αξιοποίηση των δυο κτημάτων, μάλιστα ο τότε αντιδήμαρχος Γιώργος Πόκκιας είχε ζητήσει από τον υπουργό ΥΠΑΑΤ Σ. Αραχωβίτη να σταματήσει η κοροϊδία του Υπουργείου. Ενοχλημένοι είναι και οι κάτοικοι του Παραδεισίου που έχασαν τις περιουσίες και βλέπουν τα κτήματα της Βάρης και του Καλαμώνα να απαξιώνονται, ακούνε για σχέδια επέκτασης του αεροδρομίου από την Fraport, που αναζητώντας χώρο πάρκινγκ καλοβλέπει την Βάρη, καθώς στο υπουργείο κάνουν τους …Γερμανούς!
Υπομονή χωρίς τέλος για τους Παραδεισιώτες
«Για τις δύο εκτάσεις σε Βάρη και Καλαμώνα, είμαστε όλοι αισιόδοξοι αφού αποτελεί «όνειρο» των Ροδιτών εδώ και δεκαετίες. Φαίνεται έμπρακτα ότι οι προσπάθειες της Τ.Α. με τους βουλευτές μας έπιασαν τόπο! Επιτέλους αυτές οι δύο μεγάλες εκτάσεις θα αποδοθούν στην τοπική κοινωνία για να σχεδιαστούν έργα υποδομής και γενικότερα, να αναπτυχθεί ολόκληρο το νησί» δήλωνε ο πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Ρόδου Αντώνης Αρφαράς, κατά την επίσκεψη του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Στύλιου τον Νοέμβριο του ‘21!
«Ήταν μια ιδιαίτερη ημέρα για μένα. Είναι ένα ζήτημα για το οποίο καταβάλαμε όλοι προσπάθειες. Κι εγώ προσωπικά, με τον τότε υπουργό και βουλευτή Α. Παυλίδη είχαμε πρωτοστατήσει πριν από 25 χρόνια (ίσως και παραπάνω) και με άλλους αργότερα, να προωθήσουμε την παραχώρηση των εκτάσεων του Καλαμώνα και της Βάρης για αξιοποίηση. Ωστόσο, με την πάροδο των ετών και τις αλλαγές στις κυβερνήσεις το έργο δεν κατέστη δυνατό να ολοκληρωθεί» υπογράμμιζε ο κ. Αρφαράς που έχει διατελέσει Κοινοτάρχης Παραδεισίου και γνωρίζει άριστα το ποσό ζωτική είναι η έκταση της Βάρης, όσο και του Καλαμώνα για το Παραδείσι.
Την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμένει και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για τη χρήση 100 στρεμμάτων στις δυο εκτάσεις για την ίδρυση νέας κεντρικής λαχαναγοράς στον Καλαμώνα, σε συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου.
Για τη Βάρη, πέραν των κτηρίων που ζητούν να παραχωρηθούν για τη στέγαση της αγροδιατροφικής σύμπραξης για δράσεις του πρωτογενούς τομέα, ζητούν ακόμη μία συγκεκριμένη έκταση προκειμένου να δημιουργήσουν την τράπεζα σπόρων, προκειμένου να διαφυλάξουν τους σπόρους που υπάρχουν στο Νότιο Αιγαίο, σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Φιλήμονας Ζαννετίδης.
Η συνολική έκταση για Καλαμώνα και Βάρη είναι περίπου 1.700 στρέμματα και από αυτά η Περιφέρεια ζητάει από 50 στρέμματα σε κάθε κτήμα, ενώ το σύνολο της έκτασης θα παραχωρηθεί στον Δήμο. Είναι προφανές ότι το ίδρυμα «Ο Άγιος Ανδρέας», θα παραμείνει στο κτήμα της Βάρης.
«Αυτά συμβαίνουν σχεδόν 45 χρόνια τώρα, χωρίς να έχει ποτέ δοθεί, ούτε το παραμικρό αντιστάθμισμα που να ανακουφίζει έστω κατ’ ελάχιστον την καταστροφή και υποβάθμιση του χωριού και της περιοχής.
Η όποια χρήση της Βάρης πρέπει να αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου (προϊόν μελέτης βιωσιμότητας όλης της περιοχής), επιστημονικά μελετημένο και τεκμηριωμένο, που να λαμβάνει υπ όψιν του αφ ενός όλες τις οχλούσες δραστηριότητες: Αεροδρόμιο, Ραντάρ, Δ.Ε.Η. και όσες αρνητικές συνέπειες έχουν δημιουργήσει σε επίπεδο περιβαλλοντικό, οικονομικό, κλπ. και αφ ετέρου, όλα όσα σε τέτοιες περιπτώσεις επιβάλλουν οι διεθνείς νόμοι, οδηγίες και κανονισμοί, για την προστασία των πολιτών, την ανάπτυξη των πληττόμενων περιοχών και την καλυτέρευση του επιπέδου και της ποιότητας ζωής του συνόλου των κατοίκων της περιοχής» δηλώνει στην «δ» ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Παραδεισίου Κυριάκος Μαλλιωτάκης.
«Έγκλημα» η απαξίωση της Βάρης
«Τα κτήματα του Καλαμώνα και της Βάρης θα πρέπει να διατηρήσουν τον δημόσιο χαρακτήρα τους και να αποδοθούν κατά κυριότητα στο δήμο Ρόδου» υποστηρίζει η Ευαγγέλια Παναή, στέλεχος της Πλεύσης Ελευθερίας και πρώην δημοτική σύμβουλος. «Αυτά τα φιλέτα είναι περιούσια του ροδιακού λαού που αφέθηκαν επίτηδες να ξεπέσουν. Είναι έγκλημα αυτό που έχει συντελεστεί στη Βάρη. Ο εξοπλισμός λεηλατήθηκε, αγροτικά μηχανήματα και εργαλεία εκλάπησαν από τις εγκαταστάσεις. Και όλος αυτός ο πλούτος της γνώσης για τις πειραματικές καλλιέργειες από την Ιταλική περίοδο και τα χρόνια που ακολουθήσαν με τα στοιχεία των γεωπόνων χάθηκαν δια παντός» είχε δηλώσει προσφάτως η κα Παναή στην τηλεόραση Κόσμος και την εκπομπή του Τέρη Χατζηιωάννου.
Οι εκτάσεις, αποτελούσαν κτήματα των κατοίκων του Παραδεισίου (τότε Βιλλανόβα), όταν ο Ιταλός κατακτητής τα απαλλοτρίωσε αναγκαστικά και με εξευτελιστικές τιμές, για να δημιουργήσει τα δύο κρατικά αγροκτήματα, τα οποία μετά την Απελευθέρωση, πέρασαν από το Ιταλικό, στο Ελληνικό Κράτος, και συγκεκριμένα στο υπουργείο Γεωργίας, ως σταθμοί Γεωργικής και Κτηνοτροφικής Έρευνας.
Με αυτό τον τρόπο, το Παραδείσι στερήθηκε μεγάλο μέρος εύφορου κάμπου (πλέον των 600 στρεμμάτων στον Καλαμώνα και πλέον των 400 στρεμμάτων στην Βάρη, 900 μαζί με το δασικό του τμήμα).
Το έγκλημα της στέρησης του κάμπου, άρα του ζωτικού χώρου ανάπτυξης του Παραδεισίου, ολοκληρώθηκε επί Χούντας, με την αναγκαστική απαλλοτρίωση των κτημάτων για την κατασκευή του Αεροδρομίου «Διαγόρας», γεγονός που οδήγησε ένα χωριό να ασφυκτιά και να αργοπεθαίνει πίσω από τα συρματοπλέγματα του αεροδρομίου, κάτω από την ακτινοβολία του ραντάρ και μέσα στην ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση και αδιάκοπη υποβάθμιση του βιοτικού και οικονομικού επιπέδου, της ποιότητας ζωής των κατοίκων του.