Ειδήσεις

Απαγορεύθηκαν DUTY και TAX FREE σε επιβάτες ιδιωτικών σκαφών αναψυχής!

Ενα σημαντικό προνόμιο, που αποτελούσε κίνητρο για αλλοδαπούς υψηλών βαλαντίων να αγοράζουν ακριβά κοσμήματα και ρολόγια, ως και άλλα προσωπικά είδη στο νησί της Ρόδου σε καθεστώς Tax Free και περαιτέρω από τσιγάρα μέχρι αλκοολούχα ποτά σε καθεστώς Duty Free, καταργήθηκε με εγκυκλίους της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων!
Σε μια προσπάθεια να τεθεί τέλος στην λαθρεμπορία από διάφορους αετονύχηδες, το Υπουργείο Οικονομικών, αποφάσισε συγκεκριμένα να εφαρμόσει αυστηρά το νόμο για να περιορίσει τη διακίνηση των αφορολόγητων αγαθών στη χώρα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι υψηλής στάθμης τουρίστες, που φτάνουν πλέον στα νησιά με πολυτελή σκάφη, δεν έχουν κανένα κίνητρο να αγοράσουν αγαθά, σε καθεστώς Duty και Τax Free, σε σημαντικά δηλαδή φθηνότερες τιμές από τις χώρες προέλευσής τους, καθώς δεν διασφαλίζεται, με εισιτήρια ή κάρτες επιβίβασης, ότι τελευταίος προορισμός τους είναι τρίτη χώρα!
«Ξεχάστε τους Σεΐχηδες που έκαναν τζίρο δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε χρυσοχεϊα της Μεσαιωνικής Πόλης» ανέφερε διαμαρτυρόμενος στη «δημοκρατική» γνωστός κοσμηματοπώλης, που βρέθηκε ενώπιον της απαγόρευσης που τέθηκε και έχασε ένα σημαντικό έσοδο από την πώληση διαμαντένιου κολιέ.
Το μέτρο εφαρμόστηκε μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσεως, που πολλά καταστήματα του είδους, ήλπιζαν να «ρεφάρουν» τις ζημιές που υπέστησαν κατά τη διάρκεια του έτους, με την καθίζηση της αγοράς, από πωλήσεις σε επιβάτες πολυτελών σκαφών.
Σημειώνεται μάλιστα ότι η Τουρκία ανακοίνωσε τη δημιουργία αφορολόγητων τουριστικών ζωνών στα παράλιά της και ως εκ τούτου η διαρροή εσόδων για τη χώρα είναι αυτονόητη.

ΟΙ ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ
Η πρώτη εγκύκλιος με ημερομηνία 27 Ιουλίου 2015 αφορά το δικαίωμα αγοράς αδασμολόγητων και αφορολογήτων ειδών από τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών.
Σε αυτήν τονίζεται ξεκάθαρα ότι δυνατότητα πώλησης αδασμολόγητων και αφορολογήτων ειδών σε επιβάτες ιδιωτικών σκαφών αναψυχής, δεν υφίσταται, καθώς δικαιούχα πρόσωπα που διενεργούν αγορές από τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών είναι μόνο εκείνα που επιδεικνύουν έγγραφα (εισιτήριο ή κάρτα ή δελτίο επιβίβασης).
Σε ότι αφορά την επιστροφή ΦΠΑ για αγορές που πραγματοποιούν στη χώρα μας αγοραστές – ταξιδιώτες μη εγκατεστημένοι στο εσωτερικό της κοινότητας και οι οποίοι αναχωρούν για τρίτη χώρα από την Ελλάδα με ιδιωτικό σκάφος αναψυχής, έτερη εγκύκλιος με ημερομηνία 24 Ιουλίου 2015, θέτει τους ίδιους περιορισμούς.
«Σχετικά με την θεώρηση των αποδείξεων λιανικής αγοράς οι οποίες προσκομίζονται στο Τελωνείο Ρόδου από ιδιώτες επιβαίνοντες σε ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, κατά την αναχώρησή τους από την Ν. Ρόδο προκειμένου να σας ενημερώνουμε ως ακολούθως :
Α. Σύμφωνα με την περίπτωση β της παραγράφου-1 του άρθρου 24 του ν. 2859/2000 «Κώδικας ΦΠΑ», με την οποία ενσωματώνονται στο εθνικό μας δίκαιο τα άρθρα 146 και 147 της οδηγίας αριθ. 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου σχετικά με το κοινό σύστημα του φόρου προστιθεμένης αξίας, η παράδοση αγαθών που εξάγονται εκτός της Κοινότητας από τον αγοραστή-ταξιδιώτη απαλλάσσεται από το φόρο προστιθεμένης αξίας εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
– ο ταξιδιώτης να μην είναι εγκατεστημένος στο εσωτερικό της χώρας ή στο εσωτερικό άλλου Κράτους – Μέλους της Κοινότητας,
– τα αγαθά μεταφέρονται εκτός της Κοινότητας πριν από την παρέλευση του τρίτου μήνα που ακολουθεί το μήνα κατά τον οποίο πραγματοποιήθηκε η παράδοση.
– η εξαγωγή των αγαθών αποδεικνύεται με την προσκόμιση θεωρημένου φορολογικού στοιχείο/) από την αρμόδια τελωνειακή αρχή της χώρας ή του Κράτους – Μέλους εξόδου των αγαθών από την Κοινότητα,
– η συνολική αξία της παράδοσης συμπεριλαμβανομένου και του φόρου προστιθεμένης αξίας υπερβαίνει το ποσό που ορίζεται κάθε φορά με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (με την αριθ. 1117146/7150/756/Α0014/ΠΟΛ.1380/ 21.12.01 Α.Υ.Ο το ποσό αυτό ορίζεται σε 120€).
Σύμφωνα με την αρ. ΠΟΛ. 1338/96 ΑΥΟ, ορίζεται η διαδικασία απαλλαγής από το ΦΠΑ, και οι υποχρεώσεις των πωλητών αλλά και των ταξιδιωτών των Τρίτων Χωρών.
Στις περιπτώσεις των λιανικών αυτών πωλήσεων σε ταξιδιώτες τρίτων χωρών βασικό στοιχείο που επιτρέπει την απαλλαγή από ΦΠΑ είτε άμεσα, είτε κατόπιν επιστροφής (έμμεσα) είναι η θεώρηση της απόδειξης λιανικής πώλησης από την αρμόδια Τελωνειακή Αρχή εξόδου. Με την θεώρηση αυτή επιβεβαιώνεται η έξοδος των αγαθών από την Ε.Ε. πριν την παρέλευση του τρίτου μήνα από την αγορά, καθώς και η πλήρωση, σωρευτικά, όλων των προϋποθέσεων που ορίζονται στο ανωτέρω κανονιστικό πλαίσιο.
Ειδικότερα όσον αφορά τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής και των αγορών που πραγματοποιούνται από τους επιβάτες αυτών των σκαφών και λαμβάνοντας υπόψη ότι:
α. το ιδιωτικό σκάφος αναψυχής είναι ένα μέσο μεταφοράς του οποίου η πορεία διαμορφώνεται ανάλογα με την βούληση των επιβαινόντων χωρίς να υπάρχει νομική υποχρέωση τήρησης της δηλωμένης πορείας,
β. η πορεία των σκαφών αυτών δεν είναι δυνατόν να παρακολουθηθεί με την υπάρχουσα τεχνολογία καθόσον για την παρακολούθηση με το σύστημα AIS απαιτείται να διαθέτουν τα εν λόγω σκάφη σχετικό πομπό και να είναι ενεργοποιημένος. γ. δεν υφίσταται σχετικό έγγραφο που να υποβάλλεται και να ελέγχεται από τις Τελωνειακές ή Λιμενικές Αρχές που να αποτελεί αξιόπιστο μέσο διασφάλισης της τήρησης του δηλωθέντος προορισμού.
δ. δεν υπάρχει δυνατότητα εκ των υστέρων ελέγχων ή διασταυρωτικών ελέγχων αφού δεν υφίστανται σχετικά στοιχεία που να αφορούν τους πλόες που διενεργούν τα εν λόγω σκάφη.
ε. Η μη διασφάλιση της άμεσης εξόδου των αγαθών οδηγεί ίσε φαινόμενα καταστρατήγησης των κείμενων διατάξεων και φοροδιαφυγή, σας γνωρίζουμε ότι η διαδικασία της ΠΟΛ 1338/96 ΑΥΟ δεν τυγχάνει εφαρμογής κατά την παράδοση (πώληση) αγαθών σε ταξιδιώτες που επιβαίνουν σε ιδιωτικά σκάφη αναψυχής και κατά συνέπεια στις περιπτώσεις αυτές δεν θεωρούνται από τις αρμόδιες Τελωνειακές Αρχές αποδείξεις λιανικής πώλησης που εκδίδονται βάσει της ανωτέρω ΑΥΟ».
Αφορολόγητες Τουριστικές Ζώνες στην Τουρκία
Η Τουρκία δημιουργεί στα τουρκικά παράλια “Αφορολόγητες Τουριστικές Ζώνες”, όπου μαρίνες, ξενοδοχεία, χώροι διασκέδασης, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια και άλλα καταστήματα θα έχουν μηδενική φορολογία, με στόχο την προσέλκυση ακόμα περισσότερων τουριστών, ειδικά από το χώρο της κρουαζιέρας και του yachting.
Το πρόγραμμα εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας Nihat Zeybekci, με δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα Habertürk. Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι οι “Αφορολόγητες Τουριστικές Ζώνες” να δημιουργηθούν στο άμεσο μέλλον σε τουριστικά θέρετρα όπως η Κρήνη (Çeşme), που βρίσκεται απέναντι από τη Χίο, τα Δίδυμα (Didim) απέναντι από τη Σάμο, η Αλικαρνασσός (Bodrum) απέναντι από την Κω, η Μαρμαρίδα (Marmaris), απέναντι από τη Ρόδο και άλλες περιοχές δυτικά της Αττάλειας (Antalya).
Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι με το σχέδιο αυτό θα τονωθεί ακόμα περισσότερο ο τουρισμός στην Τουρκία, λέγοντας ότι και η Ελλάδα έχει κάνει κάτι ανάλογο με διαφορετικήό concept. Ήδη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η σχετική συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών, Τουρισμού και Δασών, για την ταχεία υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο θα αποτελέσει πηγή πλούτου για την Τουρκία.
Όπως αναφέρει το traveldailynews.gr, σε αυτό που παρουσιάζεται να είναι μια τουριστική έκδοση ζωνών Duty Free, ο τουρίστας δεν θα πατά ουσιαστικά σε τουρκικό έδαφος, κάτι που μειώνει τη γραφειοκρατία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου