Δια… ξηράς θα έρθει όπως όλα δείχνουν η φετινή αύξηση στον τουρισμό, δίνοντας μεν “ανάσα” στον αριθμό των συνολικών αφίξεων, όχι όμως και στα έσοδα.
Όπως σημειώνει στο Capital.gr πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης, οι οδικές αφίξεις καταγράφουν μέχρι αυτή τη στιγμή αύξηση πάνω από 20% και αναμένεται μέχρι το τέλος της χρονιάς να φθάσουν τα περίπου 10 εκατ., δηλαδή 1 εκατ. περισσότερες σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.
Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, ανεβάζει τον πήχη των εκτιμήσεων για φέτος σε 26 εκατ. επισκέπτες (από 24 εκατ. το 2014) και παραπάνω από τον αρχικό στόχο των 25 εκατ. αφίξεων.
Όπως όμως εξηγεί ο κ. Ανδρεάδης, το 1 εκατ. επιπλέον οδικές αφίξεις δεν αντιστοιχεί και σε ανάλογα έσοδα. Η νέα πρόβλεψη του ΣΕΤΕ κάνει λόγο για συνολικές εισπράξεις 14,5 δισ. ευρώ (από 13,5 δισ. 2014 ), δηλαδή μόλις 500 χιλ. παραπάνω από τον αρχικό στόχο των 14 δισ. Και αυτό γιατί οι αφίξεις προέρχονται από χώρες όπως η Τουρκία, η Σερβία, τα Σκόπια, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, όπου η μέση κατά κεφαλή δαπάνη είναι σαφώς μικρότερη σε σχέση με άλλες τουριστικές αγορές (όπως η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία). Αφετέρου, οι τουρίστες που έρχονται οδικώς μένουν λιγότερες ημέρες στην Ελλάδα, γεγονός που έχει επίδραση στα έσοδα. Τέλος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, ο προορισμός της Αθήνας καταγράφει μεγάλη άνοδο (υπολογίζεται πως θα έχουμε 500 χιλ. παραπάνω επισκέπτες σε σχέση με πέρσι), όμως πολλοί επισκέπτες έρχονται μόνο για city- break και μένουν στη χώρα για δύο με τρεις ημέρες.
Πάντως, το πιο ενθαρρυντικό είναι ότι το 1 δισ. ευρώ επιπλέον άμεσα έσοδα, με έμμεσα συνολικά 2 δισ., δίνουν +1% σε ΑΕΠ σύμφωνα με το Σύνδεσμο, ο οποίος προβλέπει ηπιότερη ύφεση στην οικονομία λόγω τουρισμού.
Ωστόσο ο κ. Ανδρεάδης δηλώνει πως “τίποτα δεν είναι δεδομένο”, τονίζοντας πως η ομαλή πορεία προς τις εκλογές, όπως ακόμη και μια αποτελεσματική κυβέρνηση μετά τη διεξαγωγή τους, που θα λάβει σοβαρά το ζήτημα της τουριστικής ανάπτυξης, αποτελούν προϋποθέσεις για το μέλλον του τουρισμού.
Η ακτινογραφία των αφίξεων
Το σύνολο των οδικών αφίξεων στη χώρα το πρώτο επτάμηνο ανήλθε σε 6,46 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 22%. Στο παραπάνω ποσοστό συντελεί σημαντικά ο σταθμός των Ευζώνων που παρουσιάζει αύξηση 64% σε σχέση με το 2014 και του Προμαχώνα με αντίστοιχη αύξηση 17%. Οι περισσότερες αφίξεις του επταμήνου σημειώθηκαν στο σταθμό των Ευζώνων (σύνορα ΠΓΔΜ), ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο σταθμός του Προμαχώνα και στη τρίτη θέση είναι ο σταθμός της Νυμφαίας (σύνορα Βουλγαρίας).
Οι αφίξεις από το Τριεθνές αυξήθηκαν κατά 7% ενώ από τα σύνορα με τη ΠΓΔΜ σημειώνεται εντυπωσιακή αύξηση 54%. Στα σύνορα με την Τουρκία παρουσιάζεται αύξηση 18% και στα σύνορα με τη Βουλγαρία η αύξηση αγγίζει το 12%. Οι αφίξεις από την Αλβανία παραμένουν στα ιδία επίπεδα με το πρώτο επτάμηνο του 2014.
Το πρώτο εξάμηνο παρουσιάζεται αύξηση 37%, και ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση (+53%). Τον Ιούλιο αντίθετα παρατηρείται μείωση -4% και έτσι το επτάμηνο έκλεισε με συνολική αύξηση 22%. Τόσο για την εικόνα του εξαμήνου, όσο και του Ιουλίου, καθοριστικό ρόλο παίζουν οι διελεύσεις από τον σταθμό των Ευζώνων.
capital.gr