«Δήλωση περιουσιακής κατάστασης» θα υποβάλλουν από το 2016 όλοι οι φορολογούμενοι, με πλήρη και αναλυτική καταγραφή των ακίνητων και κινητών αξιών (καταθέσεις, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, επενδύσεις χαρτοφυλακίου κ.ά.), ακόμα και των μετρητών που έχουν στο σπίτι, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών.
Στόχος το ηλεκτρονικό φακέλωμα από την Εφορία του εισοδηματικού και περιουσιακού προφίλ κάθε φορολογουμένου και ο εντοπισμός του μαύρου χρήματος με επιβολή κυρώσεων που θα φθάνουν μέχρι την πλήρη δέσμευση του περιουσιακού στοιχείου που δεν δηλώθηκε.
Παράλληλα, ένα από τα βασικά μέτρα για το χτύπημα της φοροδιαφυγής είναι η επέκταση και η υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος σε όλες σχεδόν τις συναλλαγές και κυρίως στην παροχή υπηρεσιών από ελεύθερους επαγγελματίες με κίνητρο τη σύνδεση των καρτών με το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου για τις αποδείξεις και τις δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης. Ακόμη θα δημοσιοποιούνται τα ονόματα φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που συλλαμβάνονται.
Τις παραπάνω ανατροπές που συνδέονται με τους όρους του νέου Μνημονίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης στην πρωινή εκπομπή του Mega.
Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, το περιουσιολόγιο θα είναι μια νέα αρχή της σχέσης της Εφορίας με τους φορολογούμενους καθώς μετά την έναρξη λειτουργίας του οποιαδήποτε μεταβολή στην περιουσία του φορολογουμένου θα πρέπει να δικαιολογείται από τις φορολογικές του δηλώσεις. Ειδικότερα:
Μέχρι τον Νοέμβριο οι φορολογούμενοι θα πληροφορηθούν από το Taxis όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών. Θα τους δοθεί η δυνατότητα να επιβεβαιώσουν την εγκυρότητά τους και να συμπληρώσουν στοιχεία τα οποία δεν έχει στο αρχείο της η Εφορία, όπως μετρητά στο σπίτι, καταθέσεις και επενδύσεις ή και ακίνητα στο εξωτερικό.
Έτσι, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν στην εφορία χρήματα που διατηρούν σε μετρητά στην Ελλάδα ή το εξωτερικό καθώς και καταθέσεις και ακίνητα που έχουν σε ξένη χώρα. Δεδομένο είναι ότι θα δηλωθούν στο περιουσιολόγιο και κινητά πράγματα μεγάλης αξίας όπως είναι τα έργα τέχνης.
Ωστόσο, από τους παραπάνω σχεδιασμούς προκύπτει μια σειρά ερωτημάτων αναφορικά με το όλο εγχείρημα.
Πιο συγκεκριμένα:
– ποια θα είναι η διαδικασία για την δήλωση των δεδομένων στην εφορία. Φορολογούμενοι και φοροτεχνικοί φοβούνται ότι τελικά θα βρεθούμε ενώπιον μιας νέας γραφειοκρατικής και περίπλοκης διαδικασίας, όπως είναι η συμπλήρωση ενός νέου ηλεκτρονικού εντύπου στα πρότυπα… ταλαιπωρίας του Ε9 πριν επιβληθεί ο ΕΝΦΙΑ.
– πως θα διασφαλιστεί η εμπιστευτικότητα των σχετικών δεδομένων τα οποία είναι εξαιρετικά ευαίσθητα. Τα τελευταία χρόνια έχουν δημοσιοποιηθεί κρούσματα διαρροών δεδομένων φορολογικού χαρακτήρα. Οι κίνδυνοι από τέτοιες διαρροές είναι δεδομένοι. Ποιος θα προφυλάξει ακόμη και φορολογούμενους της μεσαίας τάξης που από αποταμίευση ή κληρονομιά έχουν συγκεντρώσει ένα ποσό το οποίο ως πληροφορία θα φτάσει στον υπόκοσμο.
– πίσω από την πλήρη καταγραφή των περιουσίας κάθε φορολογούμενου πώς διασφαλίζεται ότι δεν κρύβονται σχεδιασμοί για την επιβολή ενός οριζόντιου φόρου περιουσίας σε συνάρτηση πάντα με τις δημοσιονομικές ανάγκες στη χώρα.
Με πληροφορίες από Εθνος και capital.gr