Ειδήσεις

Νέο “τσεκούρι” σε εξετάσεις και νοσήλια

Δύσκολο φθινόπωρο περιμένει τόσο τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, όσο και τις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα που έχουν σύμβαση με τον Οργανισμό, με το ύψος των δαπανών για εξετάσεις και νοσήλια να μπαίνει ξανά στο στόχαστρο των περικοπών.

Κι αυτό γιατί η υπέρβαση σε αυτούς τους δύο κωδικούς εξακολουθεί να τρέχει με ρυθμό διπλάσιο του αρχικού ετήσιου κλειστού προϋπολογισμού, γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια των δανειστών αφενός, αφετέρου θέτει τον ΕΟΠΥΥ εκ νέου σε καθεστώς στενής επιτήρησης.

Τα ποσά της υπέρβασης αποκαλύπτουν το μέγεθος του εκτροχιασμού: σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων, το ύψος των δαπανών πέραν του εγκεκριμένου κονδυλίου για τα τρία προηγούμενα χρόνια ανέρχεται σε 254 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά το προηγούμενο έτος.

Όσον αφορά τις ιδιωτικές κλινικές, στελέχη του κλάδου ενημερώθηκαν από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ πως το ποσό που θα πρέπει να κρατηθεί από τις επιχειρήσεις ανέρχεται στο 50% του ετήσιου προϋπολογισμού, δηλαδή σε 110 εκατ. ευρώ, μόνο για τους έξι τελευταίους μήνες της προηγούμενης χρονιάς, όταν το με ετήσιο κονδύλι φτάνει τα 235 εκατ. ευρώ.

Όπως μάλιστα έχει αναγγείλει ο Οργανισμός στους εκπροσώπους των ιδιωτών παρόχων, η παρακράτηση των παραπάνω ποσών θα γίνει με δόσεις και σε βάθος 21 μηνών, ξεκινώντας ουσιαστικά από την επικείμενη πληρωμή του Απριλίου και φθάνοντας μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017.

Προκειμένου άλλωστε να μπει φρένο στις δαπάνες, από τον προσεχή Νοέμβριο αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή οι νέοι κανόνες παραπομπής διαγνωστικών εξετάσεων, με όρια και στο είδος, αλλά και στη συχνότητα των εξετάσεων που μπορούν να συνταγογραφήσουν οι γιατροί στους ασφαλισμένους ανάλογα με την ειδικότητά τους. Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνουν στο Capital.gr στελέχη από το χώρο των διαγνωστικών κέντρων και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, και φέτος οι υποβολές για τις ανάγκες των ασφαλισμένων θα είναι διπλάσιες του ετήσιου ορίου που έχει θεσπίσει ο ΕΟΠΥΥ, εξέλιξη που ενισχύει τον προβληματισμό για το ταμείο του Οργανισμού.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως οι δανειστές έχουν δώσει στο υπουργείο Υγείαςπεριθώριο μέχρι και το Δεκέμβριο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το άνοιγμα μεταξύ της δαπάνης του 2017 και των επιστροφών (claw back) θα έχει μειωθεί κατά 30% σε σύγκριση με φέτος. Ανάλογα μέτρα πρέπει να ληφθούν, ώστε να υπάρξει περαιτέρω μείωση 30% και το 2018. Ταυτόχρονα ο ΕΟΠΥΥ καλείται να  διεξάγει συστηματικό μηνιαίο έλεγχο των ιδιωτικών κλινικών και να εκπονεί έκθεση κάθε έξι μήνες, με την πρώτη να έχει οριστεί για το Δεκέμβριο, ενώ παράλληλα θα πρέπει να αναπτύξει επιπλέον μέτρα για τον έλεγχο των δαπανών για διαγνωστικές εξετάσεις και επιπλέον συνταγογραφικές οδηγίες, με προτεραιότητα σε όσες πράξεις ή θεραπείες έχουν υψηλότερο κόστος.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου