Από 50.000 έως 70.000 νέες θέσεις εργασίας μπορεί να αποφέρει ο τουρισμός το 2016 εφόσον «πιαστεί» ο στόχος για τις επιπλέον διεθνείς αφίξεις του 1,5 εκατ., φθάνοντας συνολικά τα 25 εκατομμύρια έναντι των 23,5 εκατ. του 2015. Κι αυτό, με το σκεπτικό ότι κάθε εκατομμύριο αφίξεων δημιουργεί κατά μέσο όρο από 30 έως 50 χιλ. θέσεις εργασίας.
Στη συμβολή του τουρισμού στο κομμάτι της απασχόλησης αναφέρεται και το τελευταίο δελτίο του Aυγούστου του Sete Intelligence, το οποίο επικαλείται πρόσφατα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας (αλλά και του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ).
Τα στοιχεία λοιπόν του ισοζυγίου (+/-) ροών μισθωτής απασχόλησης δείχνουν τα ακόλουθα:
– 82,8% της αύξησης της μισθωτής απασχόλησης την περίοδο Ιανουάριου-Ιουλίου 2016 στο σύνολο της οικονομίας οφείλεται στον τουρισμό (33,6% εστίαση, 49,1% καταλύματα).
– Για το μήνα Ιούλιο: η αύξηση στην εστίαση και στα καταλύματα υπερέβη την αύξηση της απασχόλησης στο σύνολο της οικονομίας κατά 52%.
Επίσης, σύμφωνα με τα «Μηνιαία Στοιχεία Απασχόλησης» του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τo 2015, οι συνολικές αμοιβές για εργασία πλήρους απασχόλησης σε ξενοδοχεία και εστιατόρια αυξήθηκαν κατά 13,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 και διαμορφώθηκαν στο 1,41 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο η συνολική απασχόληση (σε ημέρες) εμφάνισε αύξηση +14,8%, ενώ ο αριθμός των ασφαλισμένων αυξήθηκε κατά +7,6%. Αξιοσημείωτος είναι ο πολύ μεγαλύτερος δυναμισμός που παρουσιάζουν οι επιχειρήσεις με 10 ή περισσότερους μισθωτούς αφού οι δείκτες αύξησης απασχόλησης και αμοιβών είναι πολύ υψηλότεροι των αντίστοιχων των επιχειρήσεων με λιγότερους από 10 εργαζόμενους.
Όπως αναφέρεται στην ανάλυση του Sete Intelligence, ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν τα στοιχεία του περυσινού Ιουλίου (1ος μήνας εφαρμογής των capital controls), όπου ο τουρισμός είχε αύξηση της απασχόλησης ενώ το σύνολο της οικονομίας είχε μείωση.