Την ικανοποίησή του για την πορεία μιας σειράς από δράσεις και παρεμβάσεις στα νησιά, όπως οι αφαλατώσεις, εξέφρασε χτες με δηλώσεις του στην «δημοκρατική» ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Γιαννέλης. Τόνισε ακόμη ότι επόμενος στόχος είναι η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδυνάμου που θα δώσει λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα των νησιών.
«Το πρωταρχικό μας στοίχημα είναι η ολοκλήρωση του προγράμματος των αφαλατώσεων σε όλα τα νησιά που έχουν πρόβλημα με την υδροδότησή τους. Πρέπει επιτέλους να σταματήσει η ταλαιπωρία με την μεταφορά νερού με τις υδροφόρες που γίνεται εδώ και 30 χρόνια από το Λαύριο μέχρι και το Καστελόριζο. Γι αυτό θα γίνει ένας δημόσιος διαγωνισμός ώστε να αναλάβουν κάποιες εταιρείες να τροφοδοτούν τα νησιά με νερό και θα έχουν την σχετική ευθύνη. Διότι μέχρι τώρα, όταν σημειωνόταν ένα πρόβλημα, μπορούσε να μείνει και ένα ολόκληρο νησί χωρίς νερό. Και κάθε μεταφορά, κόστιζε στο ελληνικό δημόσιο 25.000 ευρώ. Καταλαβαίνετε ότι εάν ζητούσαν νερό εφτά νησιά την ίδια ώρα, κάποιο θα έμενε εκτός. Προς το παρόν, ολοκληρώσαμε την πρώτη παρέμβαση μας στην Πάτμο με σχετική προγραμματική σύμβαση που υπογράψαμε και ξεκίνησε να λειτουργεί η μονάδα αφαλάτωσης –η οποία είχε καθυστερήσει εδώ και μερικά χρόνια, αφού, ενώ υπήρξαν τα μηχανήματα, είχαν ‘κολλήσει’ στην γραφειοκρατία. Με αυτό τον τρόπο, ενώ η Πάτμος πλήρωνε 12,5 ευρώ ανά κυβικό μέτρο για την μεταφορά, τώρα πια πληρώνει περίπου 0,70 ευρώ (+ΦΠΑ). Μόνον από την Πάτμο, το ελληνικό δημόσιο έχει όφελος 1εκ. ευρώ τον χρόνο! Αυτό ήταν ένα πρώτο βήμα. Τώρα προχωράμε στο δεύτερο βήμα που είναι να αποκαταστήσουμε την υδροδότηση στο Καστελόριζο και ακολουθούν ακόμη εφτά νησιά. Εκτιμούμε ότι μέχρι τον Απρίλιο του 2018, θα έχει σταματήσει ολοκληρωτικά η μεταφορά του νερού με υδροφόρες στα νησιά, κάτι που θα εξοικονομήσει στο ελληνικό δημόσιο πολλά εκατομμύρια ευρώ».
Το μεταφορικό ισοδύναμο
Ο κ. Γιαννέλης, αναφέρθηκε ακόμη στην εφαρμογή του μεταφορικού ισοδυνάμου για τις νησιωτικές περιοχές, ένα αίτημα που τέθηκε εξ αρχής από τους Δωδεκανήσιους: «Εδώ και ένα χρόνο, επεξεργαζόμαστε ένα πρόγραμμα που το αποδέχτηκε και ο υφυπουργός κ. Νεκτάριος Σαντορινιός ενώ φαίνεται ότι θα προχωρήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα. Μιλάμε για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδυνάμου. Δηλαδή, ο νησιώτης να έχει την δυνατότητα να πληρώνει τα ίδια χρήματα με τον κάτοικο της ηπειρωτικής χώρας. Για παράδειγμα, ο κάτοικος των νησιών να έχει τη δυνατότητα να πληρώσει το ίδιο κόστος όσο και ο κάτοικος της στεριανής Ελλάδας, ο οποίος κάνει π.χ. την απόσταση Αθήνας – Θεσσαλονίκης που γίνεται με μεταφορικά μέσα. Επειδή αυτό θεωρείται ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, έχουμε αναθέσει την εκπόνηση μιας μελέτης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου που να εφαρμοστεί σε πρώτη φάση, σε νησιά κάτω των 1.000 κατοίκων. Βεβαίως, αυτό αφορά μια σειρά από δράσεις, εμπορικές δραστηριότητες, μεταφορά εμπορευμάτων κ.λπ. που θα πρέπει να κοστολογηθούν και να δούμε πώς θα μπορέσουν όλα αυτά να γίνουν πράξη. Μην ξεχνάμε ότι ο κάτοικος του νησιού πληρώνει τους ίδιους φόρους με τον κάτοικο της ηπειρωτικής χώρας. Κι επειδή τα μικρά νησιά δεν διαθέτουν το απαραίτητο επιστημονικό και τεχνικό ανθρώπινο δυναμικό, η γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής προχωράει στη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων ανά νησί ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις» όπως είπε.
Τέλος, ο κ. Γιαννέλης μίλησε για την διεξαγωγή της ‘Ρεγκάτας της Αιγαίου’ που βρίσκεται σε εξέλιξη εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την δράση αυτή.
https://www.dimokratiki.gr/26-08-2017/tha-efarmosti-telika-sta-nisia-metaforiko-isodynamo/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.