Μια από τις αιτίες είναι πιθανότατα οι πιέσεις της Τουρκίας προς την ΕΕ και τις ΗΠΑ μέσω του προσφυγικού, σύμφωνα με τον γερμανικό τύπο
Σε δύο εξελίξεις στην Ελλάδα αναφέρεται ο γερμανικός τύπος σήμερα. Η πρώτη εξέλιξη αφορά στις πυρκαγιές και ειδικότερα τις πυρκαγιές στη Σάμο. «Οι φωτιές διώχνουν τουρίστες» είναι ο τίτλος σύντομου ενημερωτικού άρθρου στη Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Ο αρθρογράφος στέκεται στην προληπτική εκκένωση τουριστών από πέντε ξενοδοχεία του νησιού και τη μεταφορά τους σε κλειστούς χώρους αθλητισμού αλλά και τη μεταφορά δια θαλάσσης άλλων τουριστών που λόγω της ανάπτυξης καπνού, δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στα ξενοδοχεία τους δια της ξηράς.
Πιέσεις της Άγκυρας μέσω του προσφυγικού
Η άλλη εξέλιξη αφορά στη θεαματική και πάλι αύξηση των προσφύγων από την Τουρκία. Η εφημερίδα Rheinische Post δίνει συγκεκριμένους αριθμούς που επιβεβαιώνουν την ανοδική τάση. Για παράδειγμα, μόνο την περασμένη Πέμπτη 297 άνθρωποι έφτασαν με φουσκωτό στα παράλια της Λέσβου και της Χίου, την Παρασκευή έφτασαν με 7 φουσκωτά άλλοι 325 στη Λέσβο. «Οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται από το Αφγανιστάν, ακολουθούμενοι από τη Συρία και τη Δημοκρατία του Κονγκό» σημειώνει ο αρθρογράφος. «Ποσοστό του 1/3 εξ αυτών αποτελείται από παιδιά, κάθε δεύτερο είναι δε ασυνόδευτο». Και ο αρθρογράφος συνεχίζει: «Η νέα ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε να βελτιώσει τις συνθήκες παραμονής των προσφύγων στους καταυλισμούς, αλλά ο αριθμός τους μεγαλώνει. Ο αρμόδιος υφυπουργός για το προσφυγικό Γιώργος Κουμουτσάκος αποδίδει τον αυξανόμενο αριθμό όχι μόνο στις ευνοϊκές μετεωρολογικές συνθήκες στο ανατολικό Αιγαίο. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC παρέπεμψε και στις αυξανόμενες εντάσεις στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Πιθανώς οι τουρκικές αρχές αφήνουν στους διακινητές ελευθερία κινήσεων για να ασκήσουν οι ίδιες πολιτικές πιέσεις. Θα μπορούσε να υπάρχει όμως μια ακόμη εξήγηση. Οι τουρκικές αρχές ξεκίνησαν να στέλνουν πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη στις ανατολικές επαρχίες της χώρας για εγκατάσταση. Κυκλοφορούν μάλιστα φήμες για αναγκαστικούς μαζικούς εκτοπισμούς προς τη Συρία. Γι αυτό πολλοί πρόσφυγες επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα».
Ο γερμανός αρθρογράφος εστιάζει στα μέτρα που θα λάβει η Ελλάδα για να εκτονώσει την κατάσταση, όπως επίσπευση των διαδικασιών για παροχή ασύλου, έτσι ώστε όσων η αίτηση απορρίφθεί, αυτοί να επαναπροωθούνται πίσω στην Τουρκία σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη συμφωνία της ΕΕ με τη χώρα. Βέβαια, όπως σημειώνεται στο άρθρο, η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε χρήση αυτής της πρόβλεψης από το 2016 μόνο σε 2.000 περιπτώσεις».