Υπέρ της διεξαγωγής ενός ηλεκτρονικού, ψηφιακού συνεδρίου (τηλε-συνεδρίου) στα πρότυπα των Δημοκρατικών των ΗΠΑ, τάσσεται ο πολιτευτής του ΚΙΝΑΛ και μέλος της ΚΠΕ, Βάιος Καλοπήτας. Θεωρεί αναγκαία την οργανωτική αναδιάρθρωση του κόμματος και την επικαιροποίηση της διακήρυξης της 3ης Σεπτεμβρίου (ημερομηνία γέννησης του ΠΑΣΟΚ). Τονίζει ότι το Κίνημα Αλλαγής, προσπαθεί να εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο, δημοκρατικό κόμμα όπου θα δώσει απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα της πολιτικής ζωής του τόπου, την ανυπαρξία κομμάτων αρχών.
Ημερομηνία ορόσημο που θα σηματοδοτήσει τη νέα πορεία, που θα αναγεννήσει τα κομματικά όργανα και θα επαναφέρει το ενδιαφέρον του προοδευτικού πολίτη είναι σύμφωνα με τον κ. Καλοπήτα η προκήρυξη εκλογών για πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ. «Αυτό θα συσπειρώσει εκ νέου τους ψηφοφόρους και τους φίλους του Κινήματος Αλλαγής, θα ανανεώσει την ατζέντα του χώρου και φυσικά θα οδηγήσει στην αλλαγή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών», αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξή του προς τη «δ».
• Κύριε Καλοπήτα φαίνεται να υπάρχει στασιμότητα σε ό,τι αφορά στις κομματικές διεργασίες στο Κίνημα Αλλαγής. Η πανελλαδική συνδιάσκεψη που θα γινόταν το Μάρτιο, είναι ακόμη στον …πάγο; Ποιες είναι οι επόμενες ενέργειες για το οργανωτικό… λίφτινγκ του ΚΙΝΑΛ;
Δεδομένης της πανδημίας του Κορωνοϊού, αναβάλλεται το προγραμματισμένο συνέδριο. Η ασφάλειά μας ορθώς προέχει μιας κομματικής διαδικασίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει τη στασιμότητα του κόμματος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Είναι ευκαιρία να αναδείξουμε την ευελιξία που μας παρέχει η τεχνολογία. Μπορούμε και πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των Δημοκρατικών των ΗΠΑ, οι οποίοι δημιούργησαν ιστορικό προηγούμενο με το πρώτο διαδικτυακό συνέδριο του κόμματός τους. Έχουμε ήδη δοκιμάσει τις διαδικτυακές τηλεδιασκέψεις τις οποίες είναι ώρα να πάμε ένα βήμα παραπέρα και να οργανώσουμε το πρώτο τηλε-συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής προχωρώντας στην οργανωτική αναδιάρθρωση του κόμματός μας και στην επικαιροποίηση της Διακήρυξης της 3ης Σεπτεμβρίου. Η σημερινή κατάσταση είναι μια ευκαιρία όχι για να αναβάλουμε αλλά για να επιταχύνουμε τις κομματικές διαδικασίες.
• Πλησιάζει η επέτειος της 3ης Σεπτεμβρίου, ημερομηνία «ορόσημο» για το ΠΑΣΟΚ και παρατηρείται μία κάποια εσωστρέφεια στους κόλπους της δημοκρατικής παράταξης. Θα ήθελα να σας ρωτήσω τι φταίει για την εσωστρέφεια αυτή αλλά και για τις εσωκομματικές κρίσεις, όπως αυτή που δημιουργήθηκε με φόντο το νομοσχέδιο για τις δημόσιες, υπαίθριες συγκεντρώσεις…;
Η 3η Σεπτέμβρη είναι μια ημερομηνία που συμβολίζει πολλά περισσότερα από την γένεση του ΠΑΣΟΚ. Συμβολίζει τον εκδημοκρατισμό της ελληνικής πολιτικής σκηνής, την Αλλαγή, την Κοινωνική πολιτική, τη Λαϊκή κυριαρχία. Αυτές τις αρχές προάγουμε στο Κίνημα Αλλαγής. Τώρα, όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας, η εσωστρέφεια δεν έχει θέση στη δημοκρατική παράταξη. Οι αντιθέσεις και οι διαφωνίες δεν συνεπάγονται εσωστρέφεια αλλά σύνθεση απόψεων και αυτό οφείλει να αντικατοπτρίζεται στις διαδικασίες του κόμματός μας. Ορμώμενος από το παράδειγμα που μου θέτετε, όλοι είδαμε πως ακόμα και αυτοί που διαφώνησαν με το νομοσχέδιο στο σύνολό του, το εκδήλωσαν ανοιχτά στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματός μας.
• Δηλώσατε σε παλαιότερό σας άρθρο, ότι το ζητούμενο δεν είναι το brand name (ΠΑΣΟΚ ή Κίνημα Αλλαγής) αλλά ότι το πρόβλημα είναι βαθιά πολιτικό. Ποια είναι η απάντηση που δίνετε για τα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κίνημα; Μπορεί μία αλλαγή ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς;
Είναι γεγονός ότι το όνομα ΠΑΣΟΚ αγγίζει βαθιά το πολιτικό ένστικτο του κόσμου. Προσωπικά προτιμώ το ΠΑΣΟΚ για όσα αυτό συμβολίζει ιστορικά. Ωστόσο, η πολιτική δεν αφορά συναισθηματισμούς, παρά μόνον λύσεις και την συζήτηση αυτή την έχουμε εξαντλήσει. Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε κίνημα λαού. Από την δημιουργία του, συγκέντρωσε το λαό στις τοπικές του οργανώσεις. Ανεξαρτήτως οικονομικής ή επαγγελματικής τάξης, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ συναθροίστηκαν και παρήγαγαν ιδέες προωθώντας τες στο κεντρικό κόμμα και απευθείας στη Βουλή. Αυτό είναι το δομικό πρόβλημα όλων των κομμάτων στις μέρες μας. Η αποξένωσή τους από την περιφέρεια και από τον λαό.
Αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε στο Κίνημα Αλλαγής, να φτιάξουμε ένα σύγχρονο Δημοκρατικό κόμμα όπου θα δώσει απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα της πολιτικής ζωής του τόπου, που δεν είναι άλλο από την ανυπαρξία κομμάτων αρχών. Ένα σύγχρονο κόμμα θα διδάξει ότι τα κόμματα είναι συλλογικές πολιτικές οντότητες, και όχι παρέες που προωθούν το ολιγοπώλιο. Φυσικά, έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε, αλλά έχουμε δεσμευτεί απέναντι στην ιστορία, τα στελέχη και τους ψηφοφόρους μας ότι το κόμμα μας θα αποτελέσει εκ νέου τον γνήσιο εκφραστή των λαϊκών αιτημάτων.
Θεωρώ πως η ημερομηνία ορόσημο που θα σηματοδοτήσει αυτήν την πορεία, θα αναγεννήσει τα κομματικά μας όργανα και θα επαναφέρει το ενδιαφέρον του προοδευτικού πολίτη είναι η προκήρυξη εκλογών για πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ. Αυτό θα συσπειρώσει εκ νέου τους ψηφοφόρους και τους φίλους του Κινήματος Αλλαγής, θα ανανεώσει την ατζέντα του χώρου και φυσικά θα οδηγήσει στην αλλαγή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών.
• Το ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για έλλειψη κυβερνητικού σχεδίου στη δεύτερη φάση της πανδημίας. Παρόλα αυτά, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που αντιμετώπισαν αποτελεσματικότερα την κρίση του κορωνοϊού Covid-19. Ποια λάθη ή παραλείψεις έχουν γίνει κατά την άποψή σας;
Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους ακόμα βρισκόμαστε στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Στην αρχή του κύματος αυτού η κυβέρνηση έκανε το αυτονόητο και επέβαλε την απαγόρευση κυκλοφορίας. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από την αρχή της πανδημίας η κυβέρνηση βασίστηκε στην ατομική ευθύνη προκειμένου να περιορίσει τη διασπορά του Κορωνοϊού. Τα όποια μέτρα έλαβε βασίζονταν στη λογική του «βλέποντας και κάνοντας». Η αμέλεια της κυβέρνησης αναδεικνύεται έτι περαιτέρω σήμερα, που καθημερινά οι νοσούντες από κορωνοϊό αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Δυστυχώς, οι υπεύθυνοι επέλεξαν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα βιομηχανιών αντί να επιβάλουν πλαφόν στις τιμές των αναγκαίων προϊόντων (π.χ. των μασκών) και να υποκύψουν στις απειλές των τουριστικών πρακτόρων αντί να μεριμνήσουν για την υγεία των πολιτών.
• Αυτή η κρίση που βιώνουμε τώρα, μπορεί να αποτελέσει αφορμή για την δυναμική διεκδίκηση της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά; Πρόκειται για ένα ζήτημα που ο ίδιος αναδεικνύετε με κάθε ευκαιρία;
Ήδη από τη πρώτη στιγμή που καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ δήλωσα πως το μέτρο αυτό ήταν η ταφόπλακα για την οικονομία των νησιών. Δυστυχώς επιβεβαιώθηκα, ενώ το μεταφορικό ισοδύναμο αποδείχθηκε και αυτό ένα υποκατάστατο. Η υγειονομική κρίση ανέδειξε εντονότερα την ανάγκη για την επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας. Αυτός είναι και ο λόγος που τους τελευταίους μήνες αναδεικνύω το ζήτημα αυτό με κάθε πρόσφορο τρόπο∙ τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά, στα έντυπα και στα διαδικτυακά μέσα αλλά και στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής.
Στο πλαίσιο της αναπροσαρμογής των δημοσιονομικών στόχων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και βάσει των οικονομικών προγραμμάτων στήριξης που έλαβε η χώρα μας, είναι ανεπίτρεπτο να μην έχουν θεσμοθετηθεί ξανά οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. Και σα να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση εμπαίζει τους νησιώτες καθώς καθυστερεί υπέρμετρα τις καταβολές των ποσών του μεταφορικού ισοδυνάμου. Η υγειονομική κρίση κατέστρεψε σε μεγάλο βαθμό την οικονομία των νησιών μας, η οποία -σχεδόν εξ ολοκλήρου- βασίζεται στον Τουρισμό. Πως μπορεί να καταστεί βιώσιμη η διαβίωσή των νησιωτών, οι οποίοι φέτος, με μηδενικά έσοδα και τα πενιχρά οικονομικά βοηθήματα της κυβέρνησης, θα πρέπει να προμηθευτούν αγαθά επιβαρυμένα με τόσα παραπάνω έξοδα (ΦΠΑ, έξοδα μεταφοράς κ.α.).
Ακόμα και τώρα ζητάω από τον αρμόδιο υπουργό να επαναφέρει τους μειωμένους ΦΠΑ για τα νησιά μας. Αν όχι τώρα πότε;
• Θα ήθελα να κλείσουμε με ένα σχόλιό σας για την προκλητικότητα των Τούρκων. Το Κίνημα Αλλαγής έχε τονίσει ότι χρειάζεται ένα αρραγές εθνικό μέτωπο και συνεννόηση για τα ελληνοτουρκικά. Ποια είναι η άποψή σας;
Διαχρονικά, οι δυνάμεις της εθνικής αντιπροσωπείας βρίσκονταν σε διαρκή συνεννόηση για την αντιμετώπιση των Τουρκικών προκλήσεων. Η ιστορία το απέδειξε με το αμίμητο «βυθίσατε το Χόρα» του Ανδρέα Παπανδρέου το 1976. Όμως με μεγάλη μου έκπληξη και αγωνία παρατηρώ πως στην τωρινή κρίση ο κ. Μητσοτάκης αποφασίζει και δρα μόνος του ενώ μάλιστα αποκρύπτει και γεγονότα. Οι δηλώσεις του κ. Διακόπουλου, τ. Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού, αποδεικνύουν περίτρανα πως τα στελέχη της κυβέρνησης δεν συνεννοούνται ούτε μεταξύ τους όσον αφορά την αλήθεια και το ψέμα. Πόσο μάλλον να συνεννοηθούν με την αντιπολίτευση.
Η τουρκική προκλητικότητα δεν γίνεται να μένει διαρκώς αναπάντητη και ειδικά όταν απειλείται η εθνική μας κυριαρχία. Αυτό μάλιστα αφορά εμάς τους νησιώτες ακόμα παραπάνω καθώς βλέπουμε καθημερινά τις προκλήσεις των Τούρκων. Η κοροϊδία των τελευταίων 9 ετών, όπου οι πολιτικώς προϊστάμενοι θυμούνται τους ακρίτες λίγο πριν φτάσουν τα πράγματα στο απροχώρητο πρέπει να σταματήσει. Τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου και οι «συμβολικές» επισκέψεις σε αυτά δεν ενδείκνυνται για ψηφοθηρικούς σκοπούς. Θέλω να πιστεύω πως προτού φτάσει σε αδιέξοδο η κατάσταση με τη γείτονα χώρα, η Κυβέρνηση θα επιλέξει να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και συντονισμένα θα εκπονηθεί ένα πλάνο αντιμετώπισης της Ελληνοτουρκικής κρίσης.