Σε καθεστώς «αναρχίας» κινδυνεύει να διολισθήσει η αγορά εμπορικών ακινήτων, ιδίως όσον αφορά μικρά καταστήματα που βρίσκονται σε λιγότερο εμπορικές περιοχές, αν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα για τη στήριξη των επιχειρηματιών/καταστηματαρχών, αλλά και των ιδιοκτητών, που επίσης πλήττονται. Ηδη, όπως σημειώνουν φορείς της αγοράς, από τον Ιούλιο και μετά έχουν πυκνώσει τα μηνύματα τύπου «Δεν πληρώνω» από αρκετούς εμπόρους, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στα έξοδα και ιδίως στην πληρωμή του ενοικίου.
Με δεδομένο ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου (κι εφόσον δεν υπάρξει νέα κυβερνητική παρέμβαση) θα πάψει να ισχύει και η υποχρεωτική μείωση των ενοικίων κατά 40%, που πλέον καλύπτει μόνο τους κλάδους εστίασης, τουρισμού, αθλητισμού και πολιτισμού, είναι σαφές ότι τα προβλήματα θα γιγαντωθούν. Αλλωστε, ούτε τα εστιατόρια έχουν κατορθώσει να αντιστρέψουν την αρνητική πορεία των εσόδων, με αποτέλεσμα να προστεθούν και αυτά στις πληττόμενες επιχειρήσεις και να αναζητήσουν άμεσα λύσεις, αρχής γενομένης από το ακίνητο που μισθώνουν.
Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ) Σταύρος Καφούνης έσπευσε να διαμηνύσει, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών, όπως τη νομοθέτηση της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων κατά 40% έως το τέλος του έτους για όσες επιχειρήσεις έχουν αποδεδειγμένα υποστεί μεγάλη πτώση τζίρου και επιπλέον την παροχή κινήτρων προς τους ιδιοκτήτες προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα σε εθελοντικές μειώσεις των ενοικίων, επί τη βάσει της κοινής πρότασης που κατέθεσαν πριν από περίπου ένα μήνα η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) και ο ΕΣΑ.
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο φορείς προτείνουν την εφαρμογή οικειοθελών μειώσεων ενοικίων μέχρι του ποσοστού του 40%, ζητώντας παράλληλα από την κυβέρνηση να νομοθετήσει την παράταση ισχύος του μέτρου της επιστροφής φόρου 30% για τους ιδιοκτήτες. Η πρόταση αυτή γίνεται για όλες τις εθελοντικές μειώσεις ενοικίων και αφορά το διάστημα έως το τέλος του 2020. Μέσω της δυνατότητας των ιδιοκτητών να εξασφαλίσουν την επιστροφή φόρου θα παρασχεθεί και το απαιτούμενο κίνητρο προκειμένου να προβούν σε συναινέσεις με τους μισθωτές καταστηματάρχες. Ουσιαστικά η πρόταση αυτή «πατάει» πάνω στα μέτρα που έχει εφαρμόσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, αίροντας όμως τον χαρακτήρα του υποχρεωτικού.
Με τα ισχύοντα σήμερα, το Δημόσιο καλύπτει το ένα τρίτο της χασούρας των ιδιοκτητών υπό μορφή συμψηφισμών με τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις. Η σχετική υπουργική απόφαση (αφορά τις υποχρεωτικές μειώσεις ενοικίων που έγιναν τους προηγούμενους μήνες) υπεγράφη τη Δευτέρα από τον υφυπουργό Απόστολο Βεσυρόπουλο. Ειδικότερα, οι ιδιοκτήτες έχουν δικαίωμα έκπτωσης 20% επί του εισπραχθέντος μισθώματος (δηλαδή 30% επί της μείωσης ή 12% επί του συνολικού αρχικού ενοικίου). Το ποσό της έκπτωσης μπορεί να προκύψει μέσω συμψηφισμού με οφειλές του ιδιοκτήτη προς τη φορολογική διοίκηση (από την 31η Ιουλίου και μετά). Ειδικότερα, αφορά τον φόρο εισοδήματος, την εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, τον ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ. Επίσης, καθορίζεται ρητώς ότι το ποσό του μισθώματος που δεν εισπράχθηκε ή δεν θα εισπραχθεί δεν συνιστά εισόδημα και δεν θα φορολογηθεί.
Πηγή: kathimerini.gr