Παρά τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού, τελικά, θα πραγματοποιηθεί φέτος στη Ρόδο, το μεγάλο διεθνές Φόρουμ με τίτλο: «Διάλογος των Πολιτισμών» την 1η και 2 Οκτωβρίου 2020.
Επικεφαλής, του Φόρουμ είναι ο γνωστός φίλος της Ρόδου, κ. Βλαντιμίρ Γιακούνιν και καλεσμένοι, εξέχουσες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο.
Μέχρι και χτες, στην επίσημη ιστοσελίδα του Φόρουμ δεν είχε αναρτηθεί κάποια ανακοίνωση. Ωστόσο, οι αρμόδιοι ανακοίνωσαν ότι θα γίνουν οι εργασίες του Διεθνούς Φόρουμ στην Ρόδο, το οποίο πραγματοποιείται για 18η συνεχή χρονιά στο νησί μας.
Το Φόρουμ θα έχει φέτος διαδικτυακή μορφή με πολλούς συμμετέχοντες και οι συζητήσεις θα γίνονται κυρίως με τηλε-διασκέψεις. Η ατζέντα με τα θέματα που θα συζητηθούν και το πρόγραμμα, ανακοινώθηκε επίσημα.
Θυμίζουμε, ότι πέρσι οι εργασίες του Φόρουμ έλαβαν χώρα στο ξενοδοχείο Ρόδος Παλάς και συμμετείχαν, πάνω από 300 άτομα.
Εδώ να σημειωθεί πως όλα τα προηγούμενα χρόνια, το Φόρουμ γινόταν στο ξενοδοχείο Paradise, αργότερα μεταφέρθηκε στο Sheraton και αργότερα, επιλέχθηκε το Ρόδος Πάλας. Φέτος, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη ο τελικός χώρος διεξαγωγής.
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
Το Διεθνές Φόρουμ της Ρόδου διοργανώνεται κάθε χρόνο στο νησί μας, από το 2003, συγκεντρώνοντας 300 με 600 άτομα από περισσότερες από 70 χώρες από όλο τον κόσμο. Φέτος, κλείνει 16 συναπτά έτη παρουσίας στην Ρόδο, η οποία θεωρείται σημείο αναφοράς τόσο από ιστορικής όσο και από σημειολογικής άποψης.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας του, το σήμα κατατεθέν του Φόρουμ, ήταν το πρωτοποριακό πνεύμα, η συναντίληψη και η ηθική ανθεκτικότητα των συμμετεχόντων στο έργο τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και η διεθνής κοινότητα.
Το Φόρουμ αντανακλά τα βασικά ζητήματα της διεθνούς ατζέντας. Οι συμμετέχοντες μοιράζονται τις απόψεις τους σχετικά με μερικά από τα πιο πιεστικά προβλήματά μας και προτείνουν πιθανές λύσεις απευθείας στους πολιτικούς ιθύνοντες.
Το Φόρουμ υποστηρίζει και ενισχύει τις ευρύτερες προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για να συμβάλει στη συνολική και βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.
Βασικοί επισκέπτες και ομιλητές κάθε χρόνο, είναι πρώην πρόεδροι και ανώτεροι αξιωματούχοι, από διάφορες χώρες του κόσμου, μέλη της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας και της επιχειρηματικής ελίτ, εκπρόσωποι διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων, διπλωμάτες, εμπειρογνώμονες από διάφορα πεδία και μέσα ενημέρωσης.
Το “Φόρουμ της Ρόδου” έχει επιδιώξει σταθερά να προωθήσει μια νέα κουλτούρα διαλόγου που θεωρείται απολύτως αναγκαία. Με αυτό τον τρόπο, επιδιώκει πάντοτε να αντικατοπτρίζει καίρια ζητήματα στο διεθνές πρόγραμμα δράσης.
Οι συμμετέχοντες στο Φόρουμ μοιράζονται τις απόψεις τους σχετικά με τα τρέχοντα γεγονότα και προτείνουν ιδέες για πιθανές λύσεις σε μερικά από τα πιο πιεστικά προβλήματά μας τόσο για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων όσο και για την κοινωνία εν γένει. Αυτό είναι το τμήμα των ευρύτερων προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας για την προστασία των βασικών αξιών της ανθρωπότητας και για τη συμβολή στη βιώσιμη παγκόσμια ανάπτυξη.
Η ΦΕΤΙΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ
Το φετινό θέμα που επιλέχθηκε, είναι: «Ο κόσμος και πάλι στο σταυροδρόμι: Επινοώντας ξανά την διεθνή συνεργασία».
Ο πολυμερής διάλογος και η συνεργασία είναι πλέον απαραίτητοι τώρα όσο ποτέ άλλοτε, στην 75ετή ιστορία των Ηνωμένων Εθνών. Μετά τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο και πριν από τις εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, το Φόρουμ της Ρόδου, θα διερευνήσει το μέλλον και θα συζητήσει πώς να ανακαλύψει εκ νέου αποτελεσματικά το πολυμερές σύστημα την 1η & 2 Οκτωβρίου 2020.
Καθώς η παγκόσμια συνεργασία βρίσκεται σε εξέλιξη για την αναζήτηση ενός εμβολίου που θα αντιμετωπίσει τον Covid-19, οι πολιτικές ηγεσίες έρχονται αντιμέτωπες εν μέσω μιας ηγεμονικής «μάχης των γιγάντων». Από την άλλη, υπάρχει η λαϊκίστικη αντίδραση ενώ οι αξίες και οι θεσμικοί μηχανισμοί που στηρίζουν τη διεθνή συνεργασία, χρειάζονται αναβίωση.
Εστιάζοντας στο κύριο θέμα της ανάγκης της διεθνούς συνεργασίας, το Φόρουμ αναμένεται να καλύψει μια σειρά θεματικών ενοτήτων, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά: της παγκόσμιας αλληλεγγύης και της ανάγκης για κοινές αξίες, την ψηφιακή δύναμη και τους νέους διεθνείς παράγοντες, την οικονομική απάντηση στο Covid-19 εν μέσω της παγκοσμιοποίησης και της νέας παγκόσμιας ύφεσης, την αξία της κοινωνίας των πολιτών και άλλων παγκόσμιων παραγόντων στο μετριασμό τόσο της πόλωσης ΗΠΑ – Κίνας όσο και της παρακμής της παγκόσμιας θεσμικής συνεργασίας.
Ο σκοπός του Φόρουμ της Ρόδου είναι να προωθήσει κοινές κοσμοθεωρήσεις και θέσεις, μέσω εποικοδομητικού διαλόγου και συνεπώς να συνεισφέρει στην πράξη, με προτάσεις για μια ζωτική παγκόσμια συνομιλία.
Η πολυετής κληρονομιά του Φόρουμ για διαπολιτισμική δέσμευση θα εμπλουτιστεί φέτος καθώς στους προσκεκλημένους, περιλαμβάνονται οι: Fabrizio Hochschild Drummond, Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Robert Malley, πρώην μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και Διευθύνων Σύμβουλος της International Crisis Group καθώς και σημαντικοί μελετητές όπως οι Kishore Mahbubani και Chen Dongxiao. Η βραβευμένη με Νόμπελ Esther Duflo (οικονομολόγος) και πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Jean-Pierre Raffarin.
Το φετινό Φόρουμ της Ρόδου, περιλαμβάνει δύο ημέρες ζωντανών συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης, συζητήσεων «Hard Talk» και αποκλειστικών μηνυμάτων βασικής σημείωσης μεταξύ συμβούλων πολιτικής και επιρροών που συμμετέχουν από πολλές περιοχές του πλανήτη και από όλο το πολιτικό φάσμα.
Η φετινή διαδικτυακή μορφή θα επιτρέψει στο Φόρουμ, να χρησιμοποιήσει τη μοναδική του δύναμη για να προσεγγίσει ένα ακόμη μεγαλύτερο και πιο διαφορετικό κοινό και να αναπτύξει ακόμη πιο διαδραστικές και ουσιαστικές συζητήσεις.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Πέμπτη, 1η Οκτωβρίου 2020
Άνοιγμα εργασιών
14: 00–14:15 Καλωσόρισμα – Χαιρετισμοί
14: 15–15:15 Έναρξη συζήτησης: Ο κόσμος και πάλι σε στο σταυροδρόμι: Επινοώντας ξανά την διεθνή συνεργασία
15: 15–15:45 Κεντρικός ομιλητής
15: 45–16:30 «Hard Talk»: Είναι αναπόφευκτη η σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας;
Παρασκευή 1η, Οκτωβρίου 2020
14: 00–14:45 «Hard Talk»2: Η Ευρώπη και η Ρωσία στο πλαίσιο της ανόδου ενός διπολικού κόσμου
14: 45–15:15 Κεντρικός ομιλητής
15: 15–16:00 Σύνοδος Ολομέλειας: Πέρα από τις αξίες και τις αρχές, τι μας φέρνει κοντά ως ανθρωπότητα; Η επείγουσα ανάγκη για μια νέα παγκόσμια σύμβαση
16: 00–16: 30 Περίληψη
Ξεχωριστές παράλληλες συνεδρίες
10: 00-10: 45 – Συνεδρία 1: Ευρασιατική ένταξη
10: 45-11: 30 – Συνεδρία 2: Εναλλακτικά οικονομικά μοντέλα
11: 30-12: 15 – Συνεδρία 3: Κυριαρχία και ψηφιοποίηση
12: 15-13: 00 – Συνεδρία 4: Αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας για τη μεταρρύθμιση των Ηνωμένων Εθνών και τη διεθνή συνεργασία
– Μετά τις 4μ.μ. κλείσιμο εργασιών