Για «μίνι lockdown» μιλάνε οι επιχειρηματίες της εστίασης, αναφορικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας για την απαγόρευση εισόδου, από τις 13 Σεπτεμβρίου 2021 στους κλειστούς χώρους, όσων δεν έχουν εμβολιαστεί.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) κ. Γιώργο Καββαθά, με το 48% του πληθυσμού να παραμένει ανεμβολίαστο, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για τoν κλάδο. Και από τη στιγμή που η κυβέρνηση επιδιώκει να ασκήσει πίεση στους μη εμβολιασμένους μέσα από την εστίαση και τις συναφείς δραστηριότητες, θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα στήριξης των κλάδων που πλήττονται.
Οι επιχειρηματίες πάντως, ανησυχούν πλέον σοβαρά καθώς με τα μέτρα αυτά, θα δουν σημαντική πτώση των εσόδων τους στους επόμενους μήνες, αφού αφορούν στους εσωτερικούς χώρους.
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΛΟΥΒΑΣ ΚΑΙ Η ΡΟΔΟΣ
«Ο χειμώνας προβλέπεται πολύ δύσκολος για όλο τον κλάδο. Με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά, τρόπους για την έμπρακτη στήριξη των επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις με την απαγόρευση εισόδου των ανεμβολίαστων στους κλειστούς χώρους θα αναγκαστούν να δουλέψουν με λιγότερο κόσμο, ενώ θα πρέπει να κάνουμε και τους… χωροφύλακες.
Θα δημιουργηθεί μια δύσκολη κατάσταση που έρχεται μετά από τόσους μήνες απραξίας στην εστίαση. Και φυσικά, τα καταστήματα δεν μπορούν να διώχνουν πελάτες. Μας λένε να δουλεύουμε περίπου με το 40% και να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας στο 100%.
Προς το παρόν δεν έχουμε λάβει κάποια συγκεκριμένη απόφαση, αλλά ως κλάδος θα ζητήσουμε έμπρακτη στήριξη από την κυβέρνηση.
Όπως όλοι γνωρίζουμε και στη Ρόδο, υπάρχουν εσωτερικοί χώροι και θα κληθούν οι συνάδελφοι και οι επιχειρηματίες του κλάδου να έρθουν αντιμέτωποι με πάρα πολλά προβλήματα από τον επόμενο μήνα.
Ο δικός μας κλάδος έχει ‘εργαλειοποιηθεί’ από την κυβέρνηση με μετάθεση ευθύνης στους συναδέλφους. Όταν υπάρχει ένα τόσο μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων, θα παρουσιαστεί πολύ μεγάλη μείωση στην πελατεία.
Και να μην ξεχνάμε ότι η χωρητικότητά μας είναι ήδη μειωμένη σχεδόν στο ήμισυ. Βάζουν μέτρα χωρίς να μας ρωτήσουν, χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας διάλογος και χωρίς καμία ενίσχυση. Μέχρι τον Μάρτιο του 2022, όπως λένε, η επιβίωσή μας στον κλάδο θα είναι πάρα πολύ δύσκολη αφού καλείται ο επιχειρηματίας να κάνει τον ‘χωροφύλακα’ στην είσοδο, να εφαρμόζει τα μέτρα στο προσωπικό του και στους πελάτες του.
Ο πελάτης μας είναι καλοδεχούμενος, είναι ο ‘βασιλιάς’ στην επιχείρηση της εστίασης. Και μιλάμε για όλα τα συναφή επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με πελάτες τους οποίους πρέπει να τους εξυπηρετήσουμε σωστά…» δήλωσε ο κ. Γ. Κλούβας.
Τα μέτρα, θέτουν πολλούς περιορισμούς και δυσκολίες στην εστίαση με αποτέλεσμα να μην είναι κανένας έτοιμος για τα επόμενα βήματα, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων (άνω του 40%) στην εστίαση θα έρθουν αντιμέτωπες με λουκέτο. «Τελικά… είναι ένα μαρτύριο. Μετά από τόσους μήνες που ήμασταν κλειστά λόγω της πανδημίας, με την φετινή τουριστική κίνηση, προσπαθούμε να καλύψουμε τα κενά που δημιουργήθηκαν. Όμως δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Μπορεί οι αριθμοί να είναι ικανοποιητικοί σε ό,τι αφορά στις αφίξεις ξένων τουριστών αλλά τα έσοδα και ο τζίρος δεν είναι σε αντιστοιχία.
Τα βάρη στην αγορά είναι τεράστια. Ακόμη με τις επιστρεπτέες προκαταβολές ζούμε. Δεν λειτουργούν όλες οι επιχειρήσεις της εστίασης –αν κι έχουν ανοίξει πάρα πολλές σε γρήγορο φαγητό και delivery.
Επίσης, οι περισσότεροι δουλεύουν με το All Inclusive (όπως όλοι γνωρίζουμε) ενώ φέτος δεν έχουμε τους πελάτες μας από τις σταθερές αγορές που γνωρίζαμε», τόνισε ο κ. Κλούβας.
Στα άμεσα μέτρα στήριξης που απαιτεί η αγορά και η εστίαση, είναι οι αναστολές εργασίας, ή επιδότηση του ενοικίου και η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, μέσω στοχευμένων μέτρων που θα συμφωνηθούν μεταξύ των επαγγελματιών και της κυβέρνησης.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, από τις 13 Σεπτεμβρίου οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν πρόσβαση στους κλειστούς χώρους της εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης), αφού κατά την προσέλευση θα γίνεται έλεγχος του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή της νόσησης από τον κορωνοϊό.
Την ίδια ώρα, θα γίνεται ταυτοπροσωπία μέσω της εφαρμογής Covid Free app, που θα πρέπει να διαθέτουν όλα τα καταστήματα του χώρου.