«Καίνε» τον οικογενειακό προϋπολογισμό οι τιμές των φοιτητικών ενοικίων σχεδόν σε όλη την Ελλάδα όπου η συνολική εικόνα αποτυπώνει αυξήσεις μισθωμάτων. Η έρευνα αγοράς κατά την τρέχουσα, τοπ περίοδο αναζήτησης – ενόψει και των ανακοινώσεων των βάσεων – κόβει τα φτερά στις οποιεσδήποτε προσδοκίες για πτωτικές τάσεις λόγω της πανδημίας και της στροφής των ιδιοκτητών εκτός της πλατφόρμας του Airbnb.
Ενδεικτικά είναι τα τσιμπημένα φοιτητικά ενοίκια στην Αθήνα, την Πάτρα, τα Χανιά, αλλά και στη Θεσσαλονίκη όπου οι αυξήσεις έφτασαν έως το 25%. Σταθερές όμως έμεναν οι τιμές σε Ιωάννινα, Χίο, Καστοριά, Βόλο, Κομοτηνή, Τρίπολη, Κέρκυρα και Ρόδο. Για παράδειγμα, στην Αθήνα το κόστος για μία γκαρσονιέρα φτάνει έως τα 600 ευρώ, με τις περιοχές-φωτιά να παραμένουν σε Καλλιθέα, Νέο Κόσμο, Παγκράτι, Ζωγράφου και Εξάρχεια. Στην Πάτρα τα ενοίκια των διαμερισμάτων πλησιάζουν τα 400 ευρώ, στα Χανιά από 280 ευρώ, στη Θεσσαλονίκη έως και 580 ευρώ.
Η ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει η φετινή χρονιά λόγω της στροφής των ιδιοκτητών σε μακροχρόνια μίσθωση – με ταυτόχρονη εγκατάλειψη της πλατφόρμας Airbnb – δεν κατάφερε να συγκρατήσει προς τα κάτω τις τιμές των ενοικίων, αν και όσοι αναζητούν φοιτητική στέγη έχουν περισσότερες επιλογές, ενώ πολλά διαμερίσματα μισθώνονται επιπλωμένα. Αυτό το παράδοξο – ότι δηλαδή υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα διαμερίσματα, αλλά οι τιμές παραμένουν τσιμπημένες – οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι πλέον τα ακίνητα που διατίθεται προς ενοικίαση είναι πλήρως ανακαινισμένα, επιπλωμένα και με το σύνολο των οικοσυσκευών.
Σε αντίθεση με προηγούμενα έτη (2014-2017) όταν οι κατοικίες ήταν μη ανακαινισμένες και χωρίς το σύνολο του οικισμού εξοπλισμού. Το φαινόμενο λοιπόν της βραχυχρόνιας μίσθωσης άλλαξε τον χάρτη των φοιτητικών κατοικιών τα τελευταία χρόνια, και πλέον οι επιδράσεις της πανδημίας στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων συντέλεσαν καθοριστικά στο να επιστρέψουν αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων από τη βραχυχρόνια μίσθωση στην παραδοσιακή – μακροχρόνια μίσθωση ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα των μεγάλων πόλεων (Αθήνα – Θεσσαλονίκη). Ετσι, η ακτινογραφία της αγοράς δείχνει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ακινήτων που διατίθενται, είναι ακίνητα κυρίως μικρής επιφάνειας 30 τ.μ. – 60 τ.μ. πλήρως ανακαινισμένα και σε πολλές περιπτώσεις πλήρως επιπλωμένα και με το σύνολο των οικοσκευών. Το μεγαλύτερο μέρος των ιδιοκτητών στοχεύουν να μισθώσουν τα ακίνητά τους σε φοιτητές, εργένηδες ή/και νέα ζευγάρια.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η πανδημία σε συνάρτηση με τη νέα μετάλλαξη Δέλτα και τον ρυθμό εμβολιασμού του πληθυσμού θα αποτελέσουν τους βασικούς παράγοντες που θα καθορίσουν την κινητικότητα στη φοιτητική κατοικία κατά τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, ιδιαίτερα έως τα μέσα Οκτωβρίου. Οπως σχολιάζει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates Θέμης Μπάκας, οι γονείς πλέον έχουν τα περσινά δεδομένα της τηλεκπαίδευσης και των συνεχόμενων λοκντάουν και δεν θα είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν με την άμεση ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας για τους πρωτοετείς φοιτητές.
«Θεωρούμε ότι ένα μεγάλο μέρος των γονέων θα κρατήσουν στάση αναμονής μέχρι τις εγγραφές στα πανεπιστήμια και την έναρξη των μαθημάτων, ενώ αρκετοί θα θελήσουν να διαπραγματευτούν με τους ιδιοκτήτες τη δυνατότητα συναινετικής λύσης της μίσθωσης σε περίπτωση λοκντάουν», τονίζει και προσθέτει ότι «η κινητικότητα διερεύνησης από τους γονείς όσον αφορά τη διαθεσιμότητα ακινήτων και των τιμών ενοικίασης πάντα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα ιδιαίτερα μετά τα μέσα του Αυγούστου, αλλά το αν θα προβούν σε άμεση μίσθωση ή/όχι, θα καθοριστεί αποκλειστικά από τα υγειονομικά δεδομένα και τα εν δυνάμει μέτρα καταπολέμησης της πανδημίας που μπορεί να εφαρμόσει η πολιτεία».
ΑΘΗΝΑ
Οι τιμές στην Αθήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί το Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates και παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ», καταγράφουν αυξητικές τάσεις στις περισσότερες φοιτητικές περιοχές. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται σε Καλλιθέα, Νέο Κόσμο, Παγκράτι, Ζωγράφου και Εξάρχεια. Συγκεκριμένα, το 2020 το κόστος μίσθωσης γκαρσονιέρας στον Νέο Κόσμο κυμαινόταν από 260 ευρώ έως 360 ευρώ/μήνα, τη φετινή χρονιά καταγράφεται αύξηση 13,3% στην κατώτατη τιμή μίσθωσης και αύξηση 26% στην ανώτατη τιμή μίσθωσης, με το μηνιαίο μίσθωμα να κυμαίνεται από 300 ευρώ/μήνα έως και 490 ευρώ/μήνα αν πρόκειται για πλήρως επιπλωμένο και εξοπλισμένο με οικοσκευές διαμέρισμα.
Αυξήσεις καταγράφονται και στην Καλλιθέα, με το κόστος μίσθωσης για διαμέρισμα 40 τ.μ. – 50 τ.μ. να κυμαίνεται από 350 ευρώ τον μήνα έως και 550 ευρώ/μήνα αν πρόκειται για επιπλωμένο και πλήρως εξοπλισμένο με οικοσυσκευές, όταν την περσινή χρονιά το κόστος μίσθωσης κυμαινόταν από 330 ευρώ τον μήνα έως και 400 ευρώ τον μήνα. Στα περσινά απλησίαστα επίπεδα κυμαίνονται οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης σε Κολωνάκι και Κουκάκι, τόσο για γκαρσονιέρα, όσο και για δυάρι διαμέρισμα. Σταθερότητα των τιμών, στα επίπεδα του 2020, με μικρές διακυμάνσεις καταγράφεται στη περιοχή Μουσείο-Νεάπολη στο κέντρο της Αθήνας, στο Γουδή και στην Κυψέλη.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σημαντικές αυξήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, καταγράφονται και στη Θεσσαλονίκη, ιδιαίτερα στα διαμερίσματα. Η αύξηση των ζητούμενων τιμών μίσθωσης στις τοπ φοιτητικές περιοχές βάσει των διαθέσιμων ακινήτων κυμαίνεται από 6% έως και 25% για διαμερίσματα πλήρως ανακαινισμένα, επιπλωμένα και με το σύνολο των οικοσκευών.
Γενικότερα στη συμπρωτεύουσα, το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων που διατίθενται προς μίσθωση είναι ακίνητα που προέρχονται από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της airDNA, 1.693 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.
ΧΑΝΙΑ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Στο Ηράκλειο, οι τιμές καταγράφουν σταθερότητα με αύξηση κατά 70 ευρώ/μήνα στην ανώτατη τιμή μίσθωσης για δυάρι διαμέρισμα πλήρως ανακαινισμένο και με το σύνολο του εξοπλισμού (έπιπλα, οικοσκευές). Στα Χανιά, οι τιμές εξακολουθούν να βρίσκονται στα ύψη, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα studio για μακροχρόνια μίσθωση διότι σχεδόν όλα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων. Το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, η ζητούμενη τιμή μίσθωσης studio ήταν στα 270 ευρώ/μήνα, ενώ τη φετινή χρονιά τα ενοίκια αρχίζουν από 280 ευρώ. Αύξηση κατά 10% καταγράφεται στην κατώτατη και στην ανώτατη τιμή μίσθωσης διαμερίσματος από 30 τ.μ. έως 45 τ.μ., ενώ η ζητούμενη τιμή μίσθωσης διαμερίσματος 50 τ.μ. – 60 τ.μ. παραμένει στα περσινά επίπεδα με το κόστος να κυμαίνεται από 400 ευρώ έως 550 ευρώ τον μήνα για πλήρως ανακαινισμένο και με το σύνολο της επίπλωσης και οικοσκευών διαμέρισμα.
Στην Πάτρα, που αποτελεί διαχρονικά φοιτητική πόλη, οι τιμές μίσθωσης για γκαρσονιέρες και δυάρια το 2019 σε σχέση με το 2018 είχαν καταγράψει μείωση της τάξεως του 20%. Τόσο το 2020, όσο και τη φετινή χρονιά οι τιμές κατέγραψαν αυξητικές τάσεις. Το κόστος μίσθωσης ενός διαμερίσματος 30 τ.μ. – 40 τ.μ. στην περιοχή της Αγίας Σοφίας κυμαίνεται από 220 ευρώ έως 350 ευρώ και το δυάρι από 50 τ.μ. έως 60 τ.μ. ακόμη και 380 ευρώ τον μήνα. Στην αχαϊκή πρωτεύουσα, στην περιοχή Ζαρουχλέικα, το κόστος μίσθωσης διαμερίσματος κυμαίνεται από 220 ευρώ έως 250 ευρώ, ενώ για μικρότερο διαμέρισμα από 30 τ.μ. έως 45 τ.μ. από 150 ευρώ έως 220 ευρώ τον μήνα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ