Ελληνοτουρκικά: Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα συναντήσει πιθανότατα την ερχόμενη Πέμπτη τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.
Κατά τη συνάντηση –η οποία δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, αλλά πρόθεση των δύο υπουργών είναι να γίνει– σύμφωνα με πληροφορίες της «ΒτΚ», θα πραγματοποιηθεί μία προεργασία ενόψει της πολύ σημαντικής συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της Ολομέλειας του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου θα τεθούν οι βάσεις για τη συζήτηση των δύσκολων θεμάτων χωρίς χρονικό ορίζοντα, και γι’ αυτό εργάζονται πυρετωδώς τα δύο υπουργεία Εξωτερικών. Θέματα που αφορούν την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, καθώς και το στρατιωτικό αποτύπωμα των δύο χωρών τόσο στα παράλια της Μικράς Ασίας όσο και στα νησιά, θα μπουν στη συζήτηση μεσοπρόθεσμα.
Ο Χακάν Φιντάν θα μετάσχει -ύστερα από πάρα πολύ καιρό που είχε να παρευρεθεί Τούρκος υπ.Εξ.– ως προσκεκλημένος στο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, και για να συμβεί αυτό, έπρεπε να συμφωνήσουν όλα τα κράτη, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.
Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης συμφώνησε προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, ενώ πληροφορίες από υψηλόβαθμους παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν ότι «ο Κύπριος Πρόεδρος εκτίμησε πως η συμφωνία του στη συμμετοχή του Τούρκου υπ. Εξ. είναι μία κίνηση καλής θέλησης που μπορεί να αποτελέσει αφετηρία θετικότερων εξελίξεων».
Με δεδομένο ότι η κάθετα αρνητική στάση της Κύπρου έως τώρα δεν απέφερε καρπούς –λέει η ίδια πηγή– επελέγη η αλλαγή στάσης, και η ορθότητα της απόφασης θα κριθεί στη συνέχεια.
Πάντως, διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να θέλει ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων και της πορείας προσέγγισης της Τουρκίας με τις Βρυξέλλες.
Στο μεταξύ, την ερχόμενη Πέμπτη, στις Βρυξέλλες, θα λάβει χώρα η σημαντικότερη, ίσως, συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων των τελευταίων χρόνων, και αυτό αφορά την ατζέντα της Συνόδου. Να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο κανονικά θα διεξαγόταν στη Βουδαπέστη, καθότι η Ουγγαρία είναι η προεδρεύουσα χώρα της Ε.Ε.
Όμως, ο ΖοσέπΜπορέλ αποφάσισε να αλλάξει την έδρα της Συνόδου, ως αντίδραση της Ε.Ε. απέναντι στις «κινήσεις αυτονομίας» του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.
Τα ταξίδια του Όρμπαν στη Μόσχα, και η ηχηρή διαφοροποίησή του από την πολιτική της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας έχουν κόστος για την Ουγγαρία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Η ατζέντα του Συμβουλίου θα περιλαμβάνει τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας υπό τη σκιά της ουκρανικής επίθεσης στο Κουρσκ, και τις συνεχιζόμενες πολεμικές επιχειρήσεις.
Θα παρέμβει στο Συμβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης και ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών ΝτμίτροΚουλέμπα, ο οποίος αναμένεται να ζητήσει περαιτέρω ενισχύσεις από την Ευρώπη τόσο σε χρήματα όσο και σε οπλικά συστήματα.
Η αλήθεια είναι πως στα ευρωπαϊκά διπλωματικά σαλόνια συζητείται έντονα η αλλαγή του κλίματος στον πόλεμο της Ουκρανίας, και η δυσχερής θέση της Μόσχας, μετά την ενίσχυση του Κιέβου με σοβαρά οπλικά συστήματα από τη Δύση.
Δεύτερο θέμα της ατζέντας θα είναι η διαμόρφωση μίας ενιαίας ευρωπαϊκής στάσης απέναντι στη Βενεζουέλα και την κυβέρνηση του Νικολά Μαδούρο, μετά την νίκη του στις εκλογές, η οποία αμφισβητείται έντονα από τη Δύση, και θεωρείται προϊόν νοθείας.
Έμπιστος του Ερντογάν στη Στρατιά Αιγαίου
Την ίδια στιγμή, εξάλλου, η προαγωγή του σκληροπυρηνικού εθνικιστή Τούρκου αντιστράτηγου Ιρφάν Οζσέρτ στις πρόσφατες κρίσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και η τοποθέτησή του από τον Ταγίπ Ερντογάν στην ηγεσία της Στρατιάς του Αιγαίου, είναι ένα μήνυμα της Άγκυρας προς την Αθήνα.
Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζει η ιστοσελίδα Νordic monitor, η οποία ειδικεύεται σε θέματα Μέσης Ανατολής, και αντιπολιτεύεται τον Ερντογάν.
Την ίδια στιγμή, παράγοντες της ηγεσίας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν δείχνουν να ανησυχούν, γιατί, όπως ανέφερε ανώτατος αξιωματικός στη «ΒτΚ», στη συγκεκριμένη στρατιά πάντοτε τοποθετούνται σκληροπυρηνικοί στρατηγοί που ελέγχονται απόλυτα από το τουρκικό καθεστώς.
Ως γνωστόν, η Στρατιά του Αιγαίου έχει ως αποκλειστικό στόχο της τα ελληνικά νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο και θεωρείται κρίσιμη η στελέχωσή της.
Να σημειωθεί ότι η αποχώρηση της Στρατιάς του Αιγαίου είναι ένα από τα προαπαιτούμενα από την ελληνική πλευρά για να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση του στρατιωτικού αποτυπώματος στα ελληνικά νησιά. Χωρίς αυτήν δεν υπάρχει καμία συζήτηση, διαμηνύουν με απολυτότητα πηγές του ΥΠ.ΕΞ.
Ο Ιρφάν Οζσέρτ είναι απόλυτα αφοσιωμένος στον Ταγίπ Ερντογάν και η καριέρα του γνώρισε αλματώδη άνοδο μετά το πραξικόπημα του 2016, όταν ως ταξίαρχος πήρε ξεκάθαρα θέση υπέρ του Τούρκου προέδρου θέτοντας τον σχηματισμό που διοικούσε, στη διάθεση του Ερντογάν.
Ήταν επιλογή του Ερντογάν για να ηγηθεί σε επιχειρήσεις στη Λιβύη και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ στους πολέμους του Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, σε σενάρια πολέμου στο δυτικό μέτωπο της Τουρκίας, ιδιαίτερα όσον αφορά την Ελλάδα, η Στρατιά του Αιγαίου αποτελεί την κύρια στρατιωτική δύναμη, ενώ της έχει δοθεί η εξουσία να επικαλύπτει και να θέτει υπό τη διοίκησή της τις άλλες στρατιωτικές μονάδες και υποδομές.
Ένα από τα μυστικά πολεμικά σχέδια της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, με την κωδική ονομασία “Μπαρμπαρός”, αποδίδει τον κεντρικό ρόλο για τη Στρατιά του Αιγαίου. Στο σχέδιο περιγράφεται η διοικητική οργάνωση και ο έλεγχος του στρατού, των Ειδικών Δυνάμεων, των αεροπορικών και ναυτικών μέσων, για να εξαπολύσουν επιθέσεις σε ελληνικά νησιά στο Αιγαίο και στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Υπενθυμίζουμε ότι φέτος τον Ιούνιο έγινε η μεγάλη τουρκική άσκηση EFES 2024, με βασικό σενάριο την απόβαση στα ελληνικά νησιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Οζσέρτ ήταν ο «αγαπημένος» αξιωματικός του Τούρκου προέδρου για τις «βρώμικες δουλειές» και τις «μαύρες επιχειρήσεις» που διεξήγαγε το καθεστώς σε εξωτερικό και εσωτερικό.
Είχε επιφορτιστεί με την εκτέλεση μυστικών επιχειρήσεων στη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν, ενώ συντόνισε επιχειρήσεις κατασκοπείας μονάδων του ΝΑΤΟ που σταθμεύουν στην Τουρκία, παρακολουθούσε Αμερικανούς αξιωματικούς στην Τουρκία, και έπαιξε βασικό ρόλο στην εκκαθάριση πολλών αξιωματικών στον τουρκικό στρατό.
¨Πηγή: vradini.gr