Ειδήσεις

Στο Διοικητικό Εφετείο σήμερα η υπόθεση του «Θέρμαι»

Eνώπιον του Διοικητικού Εφετείου Πειραιώς (μεταβατική έδρα Ρόδου) αναβιώνει σήμερα η αίτηση της εκμισθώτριας εταιρείας του πάρκου του “Θέρμαι” και του Δήμου Ρόδου για την ακύρωσή της µε αριθµό 5821/11/31-8-2012 απόφασης της Γενικής Γραµµατέως της Αποκεντρωµένης Διοίκησης Αιγαίου µε την οποίαν δόθηκε εντολή για την κατεδάφιση κατασκευών που χαρακτηρίστηκαν ως αυθαίρετες, καθώς και για την αποµάκρυνση των φυτών που το διακοσµούν.
Στην υπόθεση έχει ασκήσει πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της καταδάφισης η ΕΤΑΔ, με αποτέλεσμα να πιθανολογείται σφόδρα ότι εποφθαλμιά το συγκεκριμένο ακίνητο για να το συμπεριλάβει στο πρόγραμμα εκποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ.
Το ακίνητο παραχωρήθηκε από τον πρώην Δήµο Ροδίων στην ανώνυµη εταιρεία που είχε ιδρύσει µε την επωνυµία «ΡΟΔΩΝ ΑΕ» για να το εκµεταλλεύεται και να το περιποιείται, µετά δε από δηµόσιο πλειοδοτικό διαγωνισµό εκµισθώθηκε, στην παραπάνω άθλια κατάσταση που ήταν, στην οµόρρυθµη εταιρεία µε την επωνυµία «ΚΑΛΜΠΕΡΓΚ ΣΙΒ – ΧΟΡΕΥΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ», µε το από 23-11-2007 ιδιωτικό συµφωνητικό µίσθωσης, σύµφωνα µε τους όρους που αναφέρονται σ’ αυτό, για χρονικό διάστηµα δώδεκα ετών, από 1-12-2007 έως 31-11-2019, για να το χρησιµοποιεί ως επισιτιστικό κατάστηµα, οποιασδήποτε φύσης, κατάστηµα υγειονοµικού ενδιαφέροντος, εστιατόριο, καφετέρια, σνακ – µπαρ, ζαχαροπλαστείο και κάθε άλλη συναφή προς αυτά χρήση, εφόσον φυσικά και οι χρήσεις αυτές επιτρέπονταν.
Μετά την εκµίσθωση του ακινήτου στην παραπάνω µισθώτρια εταιρεία µε τη µε αριθµό πρωτ. οικ. 550/20-3-2008 απόφαση του Γενικού Γραµµατέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που εκδόθηκε µετά από αίτηση της παραπάνω εκµισθώτριας δηµοτικής επιχείρησης, εξαιρέθηκαν από την κατεδάφιση τα δηµοτικά κτίσµατα, πισίνα και ηµιυπόγειο κτίσµα, που είχαν κατασκευαστεί στο παραπάνω τµήµα των 1.200 τ.µ.
Στη συνέχεια µε τη µε αριθµό 183/27-3-2008 απόφαση του δηµοτικού συµβουλίου του πρώην Δήµου Ροδίων, που θεωρήθηκε νόµιµη µε τη µε αριθµό 4826/2008 απόφαση του γενικού γραµµατέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, δόθηκε άδεια στην παραπάνω δηµοτική επιχείρηση για να προβεί σε κατασκευές για τη διαµόρφωση του εδάφους, όπως κλίµακες, τοίχοι, διάδροµοι, κεκλιµένα επίπεδα, κιόσκια, τέντες, ανθοδόχες, εγκαταστάσεις στήριξης φυτών και γενικά κατασκευές για την εξυπηρέτηση του προορισµού των χώρων αυτών, καθώς επίσης και για έργα υποδοµής και εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας, για τα οποία έργα θα κοινοποιείτο στο Δήµο Ροδίων εγκεκριµένη από τη ΔΕΥΑΡ µελέτη και σχέδια στα οποία θα απεικονιζόταν η κατασκευή των έργων αυτών.
Μετά την παραπάνω απόφαση του δηµοτικού συµβουλίου του πρώην Δήµου Ροδίων η Πολεοδοµία του πρώην Δήµου Ροδίων ενέκρινε στις 13-5-2008, µετά από την από 20-3-2008 αίτηση της παραπάνω µισθώτριας εταιρείας, που πήρε αριθµό πρωτ. 1562/14-4-2008, εργασίες µικρής κλίµακας στον κήπο και στο κτήριο εντός αυτού.
Η άδεια αυτή χορηγήθηκε µετά την έγκριση της σχετικής µελέτης από το ΣΧΟΠ Δωδ/σου στη συνεδρίασή του στις 24-4-2008, λόγω του ό,τι η συνοικία Νιοχώρι Ρόδου, όπου κείται το παραπάνω ακίνητο, έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακό τµήµα της πόλεως Ρόδου και το µε αριθµό πρωτ. 5226/2-4-2008 έγγραφο της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του πρώην Δήµου Ροδίων, θεώρηση µελέτης κατ΄ άρθρο 19 του ΓΟΚ, ύστερα από απόφαση της Επιτροπής Τεχνικών και Πολεοδοµικών Θεµάτων.
Το ΣΧΟΠ ενέκρινε µελέτη αρχιτέκτονα µηχανικού, που συντάχθηκε κατ΄ εντολή της εκµισθώτριας δηµοτικής επιχείρησης, όπως αυτή διαµορφώθηκε µετά από τις υποδείξεις της και η οποία εγκρίθηκε από τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του πρώην Δήµου Ροδίων.
Στη συνέχεια χορηγήθηκε στην εκµισθώτρια εταιρεία η µε αριθµό 184/8-8-2008 άδεια ίδρυσης και λειτουργίας καταστήµατος «αναψυκτήριο – περίπτερο» στο παραπάνω τµήµα των 1.200 τµ. σε κατάστηµα που θα λειτουργεί σε χώρο αίθουσας εµβαδού 39,25 τµ, µετά το µε αριθµό πρωτ. 1117/12-6-2008 έγγραφο – βεβαίωση του Τµήµατος Περιβάλλοντος – Χωροταξίας Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, σύµφωνα µε το οποίο βεβαιώνεται η νοµιµότητα χρήσης αναψυκτηρίων, χώρων συνάθροισης κοινού στον παραπάνω χώρο, χαρακτηριζόµενο ως χώρο «αστικού πρασίνου».
Μετά από τα παραπάνω η εκµισθώτρια εταιρεία προέβη στο παραπάνω τµήµα των 1.200 τµ σε κατασκευή µικρού αναψυκτηρίου και στη διαµόρφωση και περιποίηση του υπολοίπου τµήµατος.
Ακολούθως η Δ/νση Δασών Δωδ/σου της Αποκεντρωµένης Διοίκησης Αιγαίου µε το µε αριθµό πρωτ. 5650/28-9-2011 έγγραφό της, ζήτησε να καταδαφιστούν κατασκευές που έχουν γίνει σε εδαφική επιφάνεια 2.818 τ.µ. και κηποτεχνικές κατασκευές (γκαζόν, καλλωπιστικά φυτά κ.λ.π) σε εδαφική επιφάνεια 1.701 τ.µ. Η εταιρεία δεν συμμορφώθηκε και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου διέταξε την κατεδάφισή τους.
Η ΕΤΑΔ, όπως έγραψε η “δημοκρατική”, διεκδικεί την κυριότητα του συγκεκριμένου ακινήτου προκειμένου εν συνεχεία να εκποιηθεί και να εισρεύσουν χρήματα στο ταμείο στο πλαίσιο της «αξιοποίησης» της δημόσιας περιουσίας.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση σε πλήρη συγχορδία με την ΕΤΑΔ, που διεκδικεί την κυριότητα του πάρκου του «Θέρμαι», το οποίο έχει μεταγραφεί στην ιδιοκτησία του Δήμου Ρόδου, με τελεσίδικη δικαστική απόφαση, απεργάζεται σχέδιο για την εκποίησή του σε ιδιώτη, μαζί με το κτιριακό συγκρότημα (πρώην ξενοδοχείο).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου