Επιτάχυνση της επιβολής των νόμων κατά της διαφθοράς ζητά από τη νέα ελληνική κυβέρνηση ο διεθνής μη κυβερνητικός οργανισμός Transparency International (Διεθνής Διαφάνεια), ενώ αφήνει αιχμές για την αποτελεσματικότητα της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα αλλά και για την απομάκρυνση του Παναγιώτη Νικολούδη από τη θέση του υπουργού Επικρατείας αρμόδιου για θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς.
Σε ανάρτηση στο blog της Διεθνούς Διαφάνειας επισημαίνεται πως και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε πρακτικές των παλαιότερων κυβερνήσεων, προσλαμβάνοντας ημετέρους και δίνοντας κίνητρα σε όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό, ενώ ζητά από τη νέα κυβέρνηση να αλλάξει πορεία.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο blog της Διεθνούς Διαφάνειας ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας της Ελλάδας κ. Κώστας Μπακούρης «Η Ελλάδα διαθέτει τώρα μια νέα κυβέρνηση, την τέταρτη μέσα σε έξι χρόνια. Μια από τις προτεραιότητες του επανεκλεγέντος πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα παραμένει σταθερή: η καταπολέμηση της διαφθοράς. Η προηγούμενη ενσάρκωση αυτής της κυβέρνησης είχε διορίσει υπουργό για να ενισχύσει αυτή τη μάχη. Επρόκειτο σίγουρα για μια καλή κίνηση, η οποία όμως δεν απέδωσε.
Ο προηγούμενος υπουργός επικρατείας, αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς, είχε ενισχύσει τον μικρό οργανισμό του με μια γενική διεύθυνση και είχε επικεντρωθεί στο κυνήγι των μεγάλων παραβατών της επωνομαζόμενης «λίστας Λαγκάρντ». Οι υψηλού προφίλ άνθρωποι αυτοί φέρονται να έχουν φοροδιαφύγει. Χρησιμοποίησε επίσης δική του λίστα, η οποία καταρτίστηκε από την προηγούμενη θέση του ως επικεφαλής του τομέα καταπολέμησης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Φαίνεται πως υπάρχουν αρκετές πληροφορίες ώστε να εισπραχθούν δισεκατομμύρια ευρώ που χρεωστούν στο κράτος χιλιάδες πολίτες. Προφανώς, δεδομένης της οικονομικής κρίσης και της περιορισμένης ρευστότητας, η προτεραιότητα είναι να εισπραχθούν χρήματα από τους φοροφυγάδες με έμφαση στα «μεγάλα ψάρια».
Προς το παρόν υπάρχει κάποια επιτυχία, τίποτα εντυπωσιακό όμως, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις της φοροδιαφυγής, εν μέρει διότι τα ηλεκτρονικά εργαλεία είσπραξης δεν είναι ακόμα τόσο καλά και ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός είναι ανεπαρκής.
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα ολιστικό στρατηγικό σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Αυτό έχει υποσχεθεί αλλά δεν έχει τηρηθεί.
Ωστόσο, πρέπει να προσθέσω πως η νεοσχηματισθείσα κυβέρνηση δεν επαναδιόρισε τον προηγούμενο υπουργό, αρμόδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά επέλεξε έναν νέο. Η ανησυχία είναι ότι πρόκειται για έναν νέο αναπληρωτή υπουργό και δεν θα δίνει πλέον αναφορά στον πρωθυπουργό αλλά στον υπουργό Δικαιοσύνης.
Παρά αυτήν την ανεπιθύμητη οργανωτική αλλαγή, ελπίζουμε πως η νέα κυβέρνηση θα επιταχύνει την επιβολή νόμων κατά της διαφθοράς.
Αυτό θα σημαίνει επανεξέταση παλαιών σκανδάλων δωροδοκίας κρατικών αξιωματούχων, έρευνα υποθέσεων διαφθοράς στον τομέα της υγείας, καθώς και σε άλλους δημοκρατικούς θεσμούς.
Αυτό που λείπει είναι πρωτοβουλίες που θα φέρουν την Ελλάδα προς μια κουλτούρα όπου ο κανόνας είναι οι ηθικές αξίες.
Η προηγούμενη κυβέρνηση κινούνταν προς την λάθος κατεύθυνση.
Έδωσε κίνητρα σε αυτούς που έχουν στείλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό και επαναπροσέλαβε δημόσιους υπαλλήλους που είχαν παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη. Δεν αντιμετώπισε τα ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων των υπουργών και επέτρεψε σε ανυπότακτους να διατηρήσουν θέσεις ευθύνης. Προσέλαβε επίσης φίλους φίλων και συγγενείς για κυβερνητικές θέσεις χωρίς σεβασμό στην αξιοκρατία και τη δικαιοσύνη για όλους τους πολίτες.
Οι περισσότερες από αυτές τις πρακτικές ήταν διαδεδομένες στις προηγούμενες κυβερνήσεις σε διάφορους βαθμούς και όλες έδιναν το σήμα στους πολίτες ότι είναι καλή επιλογή να είναι κακοπληρωτές φόρων ή να μην τηρούν τους κανόνες, διότι τίποτα δεν θα συμβεί.
Η υπόσχεση της προηγούμενης κυβέρνησης να αλλάξει αυτές τις διεφθαρμένες πρακτικές δεν έχει τηρηθεί. Ελπίζουμε πως η νέα ομάδα θα αλλάξει πορεία. Είναι καιρός για αλλαγή. Η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδας θα συνεχίσει να διατηρεί την πίεση
ΑΠΕ-ΜΠΕ