‘Ενα ευρύ υποστηρικτικό δίκτυο και καθοδήγηση από τον αμερικανικό παράγοντα για το πως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα πρέπει να χειριζόταν τη Γερμανία ενώ βαδίζαμε προς την συμφωνία με τους δανειστές ,περιγράφει απόρρητη έκθεση του έλληνα πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον που αποκαλύπτει η «Καθημερινή της Κυριακής».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα στις 16 Ιουλίου – τέσσερις μέρες μετά την κατάληξη της συμφωνίας Ελλάδας πιστωτών στις 12 Ιουλίου – ο πρεσβευτής μας στην Ουάσιγκτον Χρήστο Παναγόπουλος συντάσσει απόρρητο τηλεγράφημα στο οποίο συνοψίζει την πολύμηνη συνεργασία Αθήνας και Ουάσιγκτον για να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα του Βερολίνου και να μείνει η χώρα στο ευρώ.
Ο Ελληνας διπλωμάτης – κατά την εφημερίδα – επισημαίνει ότι μεταξύ των κυβερνήσεων Ομπάμα και Τσίπρα υπήρξε κάτι παραπάνω από απλή συνεργασία καθώς ενεπλάκησαν πέραν του Λευκού Οίκου , υψηλόβαθμα στελέχη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ , κορυφαία στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών και παράγοντες του Στέητ Ντιπάρτμεντ.
Η αμερικανική άποψη είχε στον πυρήνα της την άποψη « δεν θα πρέπει να δοθούν ευκαιρίες στο Βερολίνο να επιβάλει γνωστές απόψεις του»
Τι γράφει ο πρεσβευτής για το ραντεβού Σόιμπλε – Λιου στο Βερολίνο
Στις 16 Ιουλίου – ημέρα που συντάσσεται η έκθεση προς την Αθήνα – πραγματοποιείται και συνάντηση στο Βερολίνο του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου με τον Β. Σόιμπλε και ο Ελληνας διπλωμάτης επικαλούμενος επικοινωνία που είχε « με τακτικό συνομιλητή του ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ» καταγράφει το κλίμα.
« Η αμερικανική πλευρά έχει μάλλον πειστεί ότι θα ήταν λανθασμένη κίνηση να επιδιώξει κατά την παρούσα φάση να μεταβάλλει τη γερμανική στάση και συγκεκριμένα τη “φιλοσοφική- θεολογική” προσέγγιση του κ. Σόιμπλε η οποία εδράζεται στη συλλογιστική ότι προκειμένου η Ευρωζώνη να παραμείνει ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο και το ευρώ ως νόμισμα ισχυρό κρίνεται απαραίτητη η υλοποίηση σκληρών μέτρων και όχι συμβιβασμών» αναφέρει ο έλληνας πρεσβευτής.
Καταγράφει όμως ταυτοχρόνως και ότι « Οι ΗΠΑ προσεγγίζουν τη θέση αυτή υπό διαφορετικό πρίσμα θεωρώντας ότι για να είναι πειστική η ευρωζώνη θα πρέπει να παραμείνει αρραγής»
Ο Ελληνας πρεσβευτής σημειώνει ακόμη « η στρατηγική της Ουάσιγκτον είχε δυο πτυχές: την ανάδειξη της σημασίας του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας και οι συνεχείς αναφορές περί αναπροσαρμογής του χρέους»
Επιπροσθέτως αναφέρει « όσον αφορά στη συζήτηση περί χρέους επιβοηθητικά κρίνεται ότι κινήθηκε το ΔΝΤ προφανώς κατόπιν αμερικανικής παραίνεσης».
Οι έμμεσες προτροπές στην κυβέρνηση Τσίπρα για το χειρισμό του Βερολίνου
Από την ανάγνωση της έκθεσης προκύπτει πως η αμερικανική πλευρά ,«παράλληλα με την στήριξη» και «ανεξαρτήτως σημασίας τελικής επίτευξης συμφωνίας» αναμένει « βήματα της ελληνικής πλευράς επί τη βάσει των ήδη συμπεφωνηθέντων».
Ο Ελληνας πρεσβευτής καταγράφει επίσης την προτροπή αμερικανού αξιωματούχου στην Αθήνα « να αποφύγει να αντιπαραταχθεί μετωπικά με το Βερολίνο (βλ λεκτικές επιθέσεις, καμπάνια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης»