Στις προκλήσεις της Υγείας στη Δωδεκάνησο και τη σημαντική επιστημονική και κοινωνική προσφορά των ελλήνων ιατρών στη νησιωτική Χώρα, αναφέρθηκε ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, στο χαιρετισμό του στην τελετή έναρξης της επιστημονικής εκδήλωσης με θέμα: «Διαβήτης, Αγγεία και Καρδιά», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016, στη Ρόδο.
Στην ομιλία του ο Δημήτρης Γάκης, αφού, καταρχάς, συνεχάρη τους διοργανωτές και όλους όσοι εργάστηκαν για την υλοποίηση μιας εκδήλωσης, υπογράμμισε την αξιόλογη επιστημονική συμβολή των Ελλήνων γιατρών στην ενημέρωση των κατοίκων των νησιών για την πρόληψη και τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη και των καρδιοαγγειακών νοσημάτων.
«Με τις δράσεις σας, οι γιατροί έχετε κερδίσει την εμπιστοσύνη στο έργο σας και τη συνεργασία των νησιωτών. Σε αυτό το πλαίσιο, η κοινωνική και η επιστημονική προσφορά της Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας, του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, είναι αξιοσημείωτη και αξιέπαινη και στηρίζουμε με κάθε τρόπο τις ερευνητικές και ενημερωτικές δράσεις σας σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου», είπε ο βουλευτής.
Ο Δημήτρης Γάκης, στην ομιλία του, τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει για τη Δωδεκάνησο και τους κατοίκους της, το γεγονός ότι η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται στο νησί της Ρόδου.
«Η επιστημονική εκδήλωση στη Ρόδο μας υπενθυμίζει, αυτό που όλοι μας με συνέπεια και με σθένος στηρίζουμε: ότι η πολιτική της υγείας στην περιφέρεια θέλει μια διαφορετική αντιμετώπιση, που να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις γεωγραφικές, οικονομικές και κοινωνικές ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Με ένα επιστημονικά, ορθολογικά και χωροταξικά σχεδιασμένο περιφερειακό δίκτυο μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας για να μπορεί ο κάθε πολίτης, ν’ απολαμβάνει ισότιμη πρόσβαση στο αγαθό της Υγείας, όπου κι αν βρίσκεται».
Στο πλαίσιο αυτό, ο βουλευτής σημείωσε τα κομβικά σημεία στήριξης της Υγείας στη Δωδεκάνησο, που κάνουν το σύστημα πιο ορθολογικό και πιο ποιοτικό: Οι δυνατότητες που μας δίνει σήμερα η επιστήμη με τη χρήση της τηλεϊατρικής, η στελέχωση με το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, η συνεργασία με φορείς που με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης έχουν ενεργοποιηθεί για την φροντίδα του ανθρώπου (στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να τονιστεί η σημαντική συνεισφορά των Ιερών Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου), η παροχή ουσιαστικών κινήτρων από το Κράτος και τους ΟΤΑ στους γιατρούς για να υπηρετήσουν στα μικρά νησιά.
«Το κράτος πρέπει να εγγυάται την υγεία των πολιτών και να προχωρά σε δράσεις που αναβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας όχι μόνο στους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών, αλλά και στους χιλιάδες επισκέπτες που διπλασιάζουν τον πληθυσμό των μικρών νησιών κατά τη θερινή περίοδο. Το βασικότερο ανθρώπινο δικαίωμα στην υγεία δεν υπακούει σε δημοσιονομικές προτεραιότητες και πλαφόν αλλά στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών. Εκπτώσεις στην Υγεία δεν γίνονται!», είπε με έμφαση ο Δημήτρης Γάκης.