Την ανάγκη μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης στο τομέα του Ιατρικού Τουρισμού, τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνων και και της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Μεσολόγγι με θέμα: ««Ιαματική Ιατρική και η Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου – Το χθες, το σήμερα, το αύριο».
«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο ιατρικός τουρισμός έδωσε την ευκαιρία σε χώρες εντελώς διαφορετικού προφίλ να εξελιχθούν σε σημαντικούς ιατρικούς προορισμούς. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο ταχέως αναπτυσσόμενο τμήμα της ‘μεσαίας κυρίως αγοράς’ του ιατρικού τουρισμού, αφού διαθέτει μια σειρά από πλεονεκτήματα που της το επιτρέπουν, όπως είναι π.χ. το συγκριτικά χαμηλό κόστος των υπηρεσιών σε συνδυασμό με την υψηλού επιπέδου επιστημονική επάρκεια και εμπειρία του ιατρικού προσωπικού και τις σύγχρονες υποδομές υγείας», ανέφερε.
Ο κ. Πατούλης δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι στον τομέα αυτό, «λείπει δυστυχώς μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική ανάπτυξης του κλάδου» και συμπλήρωσε ότι χρειάζονται συγκεκριμένες δράσεις και στρατηγικές ανάπτυξης, όπως:
-Να καθοριστεί εθνική στρατηγική για την ανταγωνιστική τοποθέτηση της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά ιατρικού τουρισμού, με συγκεκριμένη εστίαση σε προϊόντα και αγορές.
– Να δημιουργηθεί ισχυρό brand και φήμη της Ελλάδας ως ελκυστικού προορισμού ιατρικού τουρισμού.
– Να καθιερωθούν σύγχρονες πρακτικές στη διασφάλιση ποιότητας, την αδειοδότηση, και το πλαίσιο ελέγχων, ιδίως στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, που να περιλαμβάνει μητρώο ασθενών και διαδικασιών.
– Να αξιοποιηθούν διεθνή δίκτυα για την προσέλκυση ασθενών.
Τέλος υπογράμμισε ότι υπάρχουν όλοι εκείνοι οι βασικοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά και να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές ισχύος της εθνικής αυτής προσπάθειας για την ενίσχυση του Ιατρικού Τουρισμού για τη χώρα.
«Η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά μας, το κλίμα μας, η έντονη διαφοροποίηση του φυσικού περιβάλλοντός, που ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, η υψηλή επισκεψιμότητα της χώρας ως τουριστικού προορισμού, ο τρόπος ζωής και διατροφής των κατοίκων της πατρίδας μας και ο συγχρονισμός των υποδομών, αποτελούν ορισμένα μόνο παραδείγματα», είπε.
Να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον καθηγητή Δερματολογίας και πρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής και επιστημονικό Σύμβουλο της ΚΕΔΕ Κωνσταντίνο Κουσκούκη με θέμα: «Ιαματική Ιατρική και η Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου».
ΒΗΜΑ