Ρεπορτάζ

Στο προσκήνιο το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μεγίστης μέσα από δύο ποινικές δίκες

Σε ποινή φυλάκισης 6 μηνών και σε χρηματική ποινή ύψους 800 ευρώ καταδικάστηκε χθες από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου μια κάτοικος Νέας Σμύρνης Αττικής και σε ποινή φυλάκισης 6 μηνών η υπερήλικη μητέρα του πρώην δημάρχου Μεγίστης κ. Παύλου Πανηγύρη, που κρίθηκαν ένοχες παράνομης κατάληψης δημοσίου κτήματος.
Στην υπόθεση, που μονοπώλησε σχεδόν την χθεσινή συνεδρίαση του δικαστηρίου, εκφράστηκαν αντιρρήσεις τόσο για την παραπομπή όσο και για την καταδίκη των κατηγορουμένων από τους συνηγόρους υπεράσπισής τους δικηγόρους κ.κ. Μανώλη Κουτσούκο και Στέλιο Αλεξανδρή, για το γεγονός ότι θεωρούνται ακίνητα στο νησί της Μεγίστης ως ανήκοντα στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου, παρότι προς τούτο έχει αποφανθεί τελεσιδίκως αρνητικώς το Εφετείο Δωδεκανήσου.
Εν πάση περιπτώσει η πρώτη κατηγορούμενη την 29-06-2012 στη θέση «Πέρα Μεριά» της νήσου Μεγίστης φέρεται με πρόθεση να παρέβη τις διατάξεις του άρθρου 23 παρ. 1 του Α.Μ. 1539/38, οι οποίες ορίζουν ότι: «ο αυτογνώμονας επιλαμβανόμενος οιουδήποτε δημοσίου κτήματος, το οποίο αναμφισβήτητα βρίσκεται στην κατοχή του Δημοσίου τιμωρείται, διωκόμενος αυτεπαγγέλτως, δια φυλακίσεως τουλάχιστον 6 μηνών και δια χρηματικής ποινής τουλάχιστον 100.000 δρχ.» και συγκεκριμένα:
Στον ανωτέρω τόπο και χρόνο καταλήφθηκε από τη Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου, να έχει προβεί παρανόμως σε κατάληψη βραχώδους χορτολιβαδικής έκτασης εμβαδού 151 τ.μ. η οποία βρίσκεται αναμφισβήτητα υπό την κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου, με σκοπό την εκμετάλλευση και την απόκτηση δικαιωμάτων κατοχής και κυριότητας κατασκευάζοντας επ’ αυτής περίφραξη με σιδηροπασάλους και συρματόπλεγμα.
Η μητέρα του δημάρχου φέρεται να προέβη σε παράνομη μεταβίβαση του συγκεκριμένου ακινήτου καθώς κατά τη σύνταξη του υπ’ αριθμ. 17783/14-07-2009 συμβολαίου αγοραπωλησίας, δεν προσήγαγε δήλωση της συντεταγμένης κατά το οριζόμενα στο Ν.Δ. 105/1969, στην οποία να δηλώνει ότι ουδέποτε το δημόσιο διεκδίκησε κυριότητα ή κρίθηκε άλλο έμπρακτο δικαίωμα εναντίον του Δημοσίου είτε μετά από απόφαση της Διοικήσεως είτε μετά από οριστική και τελεσίδικη απόφαση των τακτικών δικαστηρίων.
Το ίδιο δικαστήριο ανέβαλε την εξέταση όμοιας υπόθεσης προκειμένου να κληθεί για κατάθεση αρμόδιος της Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου, με κατηγορούμενους τον Παύλο Πανηγύρη, έναν Ιταλό και την μητέρα του πρώτου για απάτη από κοινού και άμεση συνέργεια σε απάτη.
Φέρονται την 19-07-2012, προκειμένου ο πρώτος κατηγορούμενος να πουλήσει παράνομα στον δεύτερο οικόπεδο εμβαδού 119,28 τ.μ. στη θέση «ΧΩΡΙΑΦΙΑ» της νήσου Μεγίστης Δωδεκανήσου, το οποίο αφενός στην πραγματικότητα ανήκε στο ελληνικό δημόσιο και αφετέρου ο δεύτερος κατηγορούμενος δεν είχε δικαίωμα να αγοράσει, καθώς είναι Αλβανός υπήκοος και εκ του νόμου απαγορεύεται η αγορά από αυτόν ακινήτου σε παραμεθόρια περιοχή, προέβησαν στις παρακάτω πράξεις:
Ο δεύτερος κατέθεσε στο Ειρηνοδικείο Ρόδου την με αριθμ. Καταθέσεως 592/19-07-2012 προσχηματική αγωγή χρησικτησίας κατά του πρώτου κατηγορούμενου, στην οποία αναφέρεται ψευδώς ότι το ανωτέρω ακίνητο το οποίο δώρισαν με άτυπη δωρεά πριν 55 χρόνια στη μητέρα του πρώτου κατηγορούμενου (3η κατηγορούμενη), οι γονείς της Παρασκευάς και Χρυσάνθη Κυζάλα και ότι η Ειρήνη Πανηγύρη, η οποία το κατείχε συνέχεια ακώλυτα και αδιάκοπα, το μεταβίβασε στη συνέχεια με άτυπη δωρεά το έτος 1982, λόγω στενής οικογενειακής φιλίας στον πατέρα του 2ου κατηγορούμενου, ο οποίος έκτοτε το κατείχε και νεμόταν χωρίς καμιά ανάμιξη ή αμφισβήτηση από οποιοδήποτε τρίτο.
Επίσης αναφέρεται στην ανωτέρω αγωγή ότι η 3η κατηγορούμενη υπέβαλε για το ανωτέρω οικόπεδο και για άλλα δύο ακίνητα σχετική δήλωση φόρου έκτακτης χρησικτησίας ενώπιον της ΔΟΥ Ρόδου, καταβάλλοντας τον αντίστοιχο φόρο και ότι στη συνέχεια με το υπ’ αριθμ. 18603/12-01-2011 πληρεξούσιο της Συμβολαιογράφου Ρόδου Αθηνάς Κουταλιανού, παραχώρησε στον 1ο κατηγορούμενο ειδική εντολή και πληρεξουσιότητα και το δικαίωμα να καταρτίσει με τον εαυτό του δικαιοπραξία γονικής παροχής και να μεταβιβάσει κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή το ανωτέρω οικόπεδο μαζί με άλλα δύο ακίνητα και ότι στη συνέχεια ο 1ος κατηγορούμενος, με το υπ’ αριθμ. 18901/03-11-2011 συμβόλαιο γονικής παροχής της Συμβολαιογράφου Ρόδου Αθηνάς Κουταλιανού κατάρτισε με τον εαυτό του δικαιοπραξία γονικής παροχής μεταβιβάζοντας στον εαυτό του κατά πλήρη κυριότητα νομή και κατοχή εκ παραδρομής-λάθους και το επίδικο ακίνητο.
Ακολούθως, προκειμένου να ολοκληρώσουν το σχέδιό τους και να παραπλανήσουν τον Ειρηνοδίκη ώστε να περιέλθει παράνομα στον 2ο κατηγορούμενο το ανωτέρω οικόπεδο, συμφώνησαν από κοινού και υπέγραψαν το από 25-07-2012 πρακτικό συμβιβαστικής επίλυσης διαφοράς, με το οποίο ο 1ος κατηγορούμενος αναγνώρισε, αποδέχθηκε και συνομολόγησε όλα τα πραγματικά περισταστικά και ισχυρισμούς που θεμελιώνουν την ιστορική βάση της αγωγής με αριθμ. καταθέσεως 592/19-07-2012 και ως εκ τούτου θα έπρεπε ν’ αναγνωρισθεί ότι συμπληρώθηκε στο πρόσωπο του 2ου κατηγορουμένου ο νόμιμος χρόνος κτητικής παραγραφής για τη δια χρησικτησίας κτήση κυριότητας στο ανωτέρω ακίνητο και να εγγραφεί αυτό στο όνομά του σύμφωνα με το αγωγικό του αίτημα.
Με τις ανωτέρω ενέργειές τους οι 1ος και 2ος κατηγορούμενοι κατάφεραν να παραπλανήσουν τον Ειρηνοδίκη Ρόδου, ο οποίος προέβη δια της επικυρώσεως του υποβληθέντος σ’ αυτόν από 25-07-2012 πρακτικού συμβιβασμού επίλυσης διαφοράς, σε πράξης περιουσιακής διαθέσεως.
Ως συνήγοροι υπεράσπισής τους παρίστανται οι δικηγόροι κκ Στέλιος Αλεξανδρής, Κ. Αβδελλής και Γ. Βρούχος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου