«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποδείξει το ενδιαφέρον της για τους πολίτες που ζουν στην περιφέρεια και ειδικά για τους ακρίτες μας με μια σειρά από έργα. Μερικά από αυτά είναι οι Μονάδες Τηλεψυχιατρικής που πριν από λίγες ημέρες εγκαινιάσαμε σε Σύμη και Καστελλόριζο».
Αυτό δηλώνει σήμερα σε συνέντευξή της στην «δημοκρατική η υφυπουργός Υγείας κα Ζωή Ράπτη, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή της στα νησιά μας. Επίσης, αναφέρεται στην αναπτυξιακή προοπτική που υπάρχει στον τομέα της υγείας αλλά και στην κρίση της πανδημίας, η οποία –όπως λέει- “προκάλεσε προβλήματα, πόνο και απώλειες. Γι’ αυτό υπάρχει άμεση ανάγκη να θωρακίσουμε την κοινωνία μας, εμβολιαζόμενοι…”
• Κυρία Ράπτη, πρόσφατα εγκαινιάσατε μονάδα τηλεψυχιατρικής στο νησί της Σύμης, ενώ είχε προηγηθεί το ακριτικό Καστελλόριζο. Τι σημαίνει αυτό για τους ακρίτες; Η κυβέρνηση δίνει σημασία στο θέμα της υγείας στις ακριτικές περιοχές;
Παλαιότερα υπήρχε το σύνθημα «Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα», αλλά, δυστυχώς, λίγες ήταν οι φορές που οι πολιτικές δυνάμεις το υπηρέτησαν με συνέπεια. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποδείξει το ενδιαφέρον της για τους πολίτες που ζουν στην περιφέρεια και ειδικά για τους ακρίτες μας με μια σειρά από έργα. Μερικά από αυτά είναι η Μονάδα Τηλεψυχιατρικής που πριν από λίγες ημέρες εγκαινιάσαμε στην Σύμη και πριν από αυτήν την μονάδα η αντίστοιχη που εγκαινιάστηκε στο Καστελλόριζο. Θα ακολουθήσουν και άλλες αντίστοιχες μονάδες, σε ακριτικά νησιά και ορεινές περιοχές.
Είναι γεγονός ότι η εμβέλεια των κρατικών υπηρεσιών δεν πρέπει να… μειώνεται ανάλογα με την απόσταση από το κέντρο της επικράτειας, αλλά να είναι έντονη και αποτελεσματική παντού. Το κράτος που ενδιαφέρεται για τους πολίτες πρέπει να εξασφαλίζει ποιοτικές υπηρεσίες τόσο στην πρωτεύουσά του όσο και στην περιφέρεια.
Με αυτές τις Μονάδες Τηλεψυχιατρικής θα παρέχονται άμεσα ποιοτικές υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας στους κατοίκους των νησιών μας, χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις, μέσω της χρήσης διαδικτύου, από εξειδικευμένους επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας.
• Μπορείτε να μας αναφέρετε μερικές από τις πρώτες ενέργειές σας για την στήριξη της Ψυχικής Υγείας των Ελλήνων, που δοκιμάστηκαν από την πανδημία αλλά και κάποια από τα υπό υλοποίηση έργα του Υπουργείου Υγείας;
Από τις πρώτες δράσεις μας στο Υπουργείο ήταν η ανάπτυξη τηλεφωνικών γραμμών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τον γενικό πληθυσμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας (10306), για τους ογκολογικούς ασθενείς και για τους καπνιστές (2152152121) σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και για το Αλτσχάιμερ και την Άνοια (1102). Παράλληλα με τα παραπάνω, παρέχουμε ψυχοκοινωνική υποστήριξη ασθενών Covid-19, που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, των οικογενειών τους και του υγειονομικού προσωπικού σε συνεργασία με 24 Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες που χρηματοδοτούνται και εποπτεύονται από το Yπουργείο Yγείας.
Στα μείζονος σημασίας έργα στον τομέα μας είναι η υπογραφή της νέας επταετούς Προγραμματικής Σύμβασης για τη Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων στους Δήμους, με το Υπουργείο Εσωτερικών, την ΕΕΤΑΑ, την ΚΕΔΕ και τον ΟΚΑΝΑ, συνολικού ύψους 84 εκ ευρώ, για την υλοποίηση δράσεων σχετικά με την πρόληψη των εξαρτήσεων (ναρκωτικά, αλκοόλ, διαδίκτυο), ενώ ταυτόχρονα ολοκληρώσαμε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των Ναρκωτικών.
• Η Ελλάδα από την άποψη της ενίσχυσης της Ψυχικής Υγείας των πολιτών σε ποιο σημείο βρίσκεται;
Όσο κι αν φαντάζει υπεραισιόδοξο, πρέπει να το πω γιατί είναι κάτι που μπορεί να αποδειχθεί: Η Ελλάδα πρωτοπορεί στις διεθνείς εξελίξεις των ζητημάτων Ψυχικής Υγείας που συνδέονται με την πανδημία. Δεν είναι τυχαία η διεθνής αναγνώριση των προσπαθειών μας ούτε το ενδιαφέρον των Ελλήνων για τις δομές που έχουμε εγκαινιάσει και τις νέες υπηρεσίες που έχουμε δημιουργήσει.
Επίσης, πρέπει να σημειώσω ότι στις 22-23 Ιουλίου 2021 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα Διεθνές Συνέδριο με θέμα την Ψυχική Υγεία μετά την πανδημία COVID-19, με συνδιοργανωτές το Υπουργείο Υγείας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Την κήρυξη της έναρξης του Συνεδρίου, έκανε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και παρευρέθηκαν 53 χώρες που ανήκουν στην αρμοδιότητα του ΠΟΥ Ευρώπης. Το συνέδριο ολοκλήρωσε τις εργασίες του με την ομόφωνη υιοθέτηση της «Διακήρυξης των Αθηνών», όπου τα κράτη δεσμεύτηκαν σε κοινές αρχές πολιτικών για την Ψυχική Υγεία κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία.
• Ο νέος υπουργός Υγείας πρόσφατα από την ΔΕΘ αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή προοπτική που υπάρχει στον τομέα υγείας. Τελικά η κρίση της πανδημίας, δίνει το έναυσμα για εκσυγχρονισμό και αλλαγές σε όλα τα επίπεδα υγείας;
Η κρίση της πανδημίας προκάλεσε προβλήματα, πόνο και απώλειες. Γι’ αυτό υπάρχει άμεση ανάγκη να θωρακίσουμε την κοινωνία μας εμβολιαζόμενοι. Δεν υπάρχει ούτε ημέρα για χάσιμο και το φθινόπωρο είναι ήδη εδώ.
Το έναυσμα το οποίο αναφέρατε είναι η θέλησή μας να προσπαθήσουμε για μια καλύτερη Ελλάδα, για μια πατρίδα ισχυρή, με αυτοπεποίθηση και σεβασμό προς τους πολίτες της. Εμείς είμαστε το έναυσμα, εμείς οι σχεδιαστές του μέλλοντός μας. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αυτό φιλοδοξεί να καταφέρει. Να συντονίσει και να συνδυάσει το μεγάλο δυναμικό, το οποίο παράγει η θέληση των Ελλήνων.
• Τι θα λέγατε στους γονείς των παιδιών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση για τη φετινή χρονιά; Η περσινή ήταν αρκετά δύσκολη για την ψυχική τους κατάσταση.
Να αφουγκραστούν τις ανάγκες των παιδιών τους. Να καταλάβουν τους φόβους τους και τις δυσκολίες τους, να συζητήσουν μαζί τους για την κατάσταση και να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας. Και, φυσικά, να εμβολιαστούν. Με αυτά τα λίγα, τα απλά αλλά απαραίτητα μπορούμε να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια.