Δεν είχαν τέλος τα αισιόδοξα σενάρια για το «αύριο» της Χάλκης, η οποία μαζί με την Αστυπάλαια, θα αποτελέσουν τους «φάρους» της ελληνικής πράσινης ανάπτυξης, με παράλληλη ανάδειξη της ιστορικότητας της περιοχής αλλά και με ενίσχυση του τουρισμού και του μόνιμου πληθυσμού τους.
Η Deloitte παρουσίασε ένα πλάνο – στρατηγικό σχέδιο που αφορά την αναβίωση του μεσαιωνικού – ιστορικού οικισμού της Χάλκης, με σκοπό την αύξηση του πληθυσμού και την ανάδειξη του τόπου για την ιστορία του.
Ένας οικισμός με πολλά αξιοθέατα, που η ιστορία του χάνεται στα αρχαία χρόνια και που σήμερα βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση. Οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν πλέον τους 250, ωστόσο αυτό αναμένεται να αλλάξει, με σκοπό ένα λαμπρότερο, πράσινο και πιο φιλόδοξο μέλλον.
Ποιο μέλλον; Αυτό που εξασφαλίζεται από σωστές επενδύσεις, σε επίπεδο πράσινης ανάπτυξης, αλλά και μιας εκ θεμελίων αλλαγής, όπου αυτή είναι εφικτή να γίνει, τηρώντας βεβαίως τα τυπικά περί σεβασμού των ιστορικών κτηρίων.
Η αλλαγή αυτή αναμένεται να επηρεάσει όλους τους τομείς που αφορούν την μικρο-οικονομία του νησιού, αλλά και τη μακρο-οικονομία σε επίπεδο ελληνικού τουρισμού και ελληνικής πρωτοτυπίας. Διότι μια πολυεπίπεδη αναβάθμιση, θα συμπαρέσυρε με τη σειρά της και τον κλάδο του τουρισμού, της μονιμότητας των κατοίκων, των θέσεων εργασίας και ούτω καθεξής.
Δηλώσεις κεντρικών προσώπων και τα πλάνα του σχεδίου «αναβίωσης»
Ο Δημήτρης Κουτσόπουλος, ηγετική προσωπικότητα της Deloitte, έχει συμβάλει με έναν καθοριστικότατο τρόπο ως τον «μοχλό» που κεντρικό ρόλο έχει την ανάπτυξη της εταιρείας και την επίτευξη κορυφαίων αποτελεσμάτων. Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά πως είναι σημαντικό να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο εγχείρημα, άνθρωποι που ξέρουν το νησί και μπορούν να βοηθήσουν. Η όλη κίνηση, ή ξανά, το όλο εγχείρημα γίνεται αφιλοκερδώς, ενώ είχε συζητηθεί με τον δήμαρχο της Χάλκης κ. Άγγελο Φραγκάκη 15 μήνες πριν
«Η νέα πραγματικότητα αφορά τις αλλαγές στον καιρό, την ανάγκη υιοθέτησης βιώσιμων πρακτικών, χρειάζονται δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Το ίδιο και με την Αστυπάλαια.
Στη μελέτη Αστυπάλαιας επελέγη το μοντέλο ανάπτυξης, βελτίωση υποδομών, ενίσχυση τοπικής επιχειρηματικότητας, προστασία περιβάλλοντος, αειφορία, ψηφιακή ανάπτυξη. Υπόδειγμα πράσινης οικονομίας.
Αξιοποιώντας αυτήν την εμπειρία και στο πλαίσιο της στρατηγικής περί βιωσιμότητας, συμμετείχαν και πάλι στην αναβίωση του χωριού της Χάλκης».
Διότι εφόσον έγινε μια επιτυχημένη εφαρμογή ενός συγκεκριμένου σχεδίου-πλάνου σε ένα άλλο νησί που βρισκόταν στην ίδια κατάσταση, πλέον οι μέθοδοι και οι τρόποι επαναφοράς του πληθυσμού, αλλά και ενίσχυσης του τουρισμού είναι ήδη μελετημένοι και εφαρμόσιμοι.
Από το περασμένο φθινόπωρο η Χάλκη εντάχθηκε στα GR-eco Islands, αλλά και στην κυκλική οικονομία. Η Deloitte πιστεύει ότι τα ελληνικά νησιά μπορούν να γίνουν πρότυπα πράσινης οικονομίας. Σημαντικό ωστόσο είναι να δοθεί έμφαση στα μικρότερα και πιο απομονωμένα. Το μεγαλόπνοο αυτό project, δημιουργεί όραμα και φιλοδοξία που με τη σειρά του, θα καταστήσει τη Χάλκη έναν τόπο προσέλκυσης νέων ανθρώπων, επαγγελματιών που θα μπορούν να οργανώσουν τη ζωή τους προσβλέποντας στο μέλλον με αισιοδοξία.
Από αυτήν την ενδιαφέρουσα συνάντηση δε θα μπορούσε βεβαίως να απουσιάζει και ο Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε, πως συγχαίρει την πρωτοβουλία αυτή, αλλά και για πρώτη φορά στο βήμα της συγκεκριμένης εκδήλωσης, έκανε ξεκάθαρο ότι στηρίζει το υπουργείο κάθε τέτοια προσπάθεια. Χαρακτήρισε δε τη Deloitte, πρωτοπόρα σε τέτοιου είδους ενέργειες, όπως και την Axion Hellas, ενώ προέβη σε:
ανακοίνωση αδειοδότησης 2 εταιρειών φαρμάκων με drone σε μικρά νησιά, που θα ξεκινούν άμεσα πτήσεις, αλλά και οι κάτοικοι των νησιών θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα που έχουν ανάγκη,
συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) με την οποία εξετάζεται η προοπτική δημιουργίας νέων κεραιών που θα λαμβάνουν υψηλές ταχύτητες 5G, ώστε να γίνονται οι ψηφιακές λειτουργίες πιο άμεσα, πιο γρήγορα, αλλά και να γίνει τόπος προσέλκυσης digital nomads.
Ο Υφ. Πολιτισμού Χρίστος Δήμας, έδωσε με τη σειρά του έμφαση στο πεδίο που αφορά το σχέδιο καθ’αυτό, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως επρόκειτο για ένα «σπουδαίο αναπτυξιακό σχέδιο για την αναβίωση του χωριού», ενώ τέθηκε σοβαρώς το ζήτημα πώς να επιστρέψουν πίσω στον τόπο τους οι άνθρωποι, αλλά διαβεβαίωσε πως από την πλευρά του το υπουργείο πολιτισμού στηρίζει τα έργα της Χάλκης, όπως επίσης και η εφορεία αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. Το τελευταίο αποδεικνύεται και από το γεγονός της ανάδειξης της Παναγίας Χωριανής, μέσω της συντήρησης, στερέωσης αλλά και της εγκατάστασης υποδομών χρήσιμων για την περιοχή.
Το όραμα αναβίωσης ενός οικισμού αποτελεί πηγή έμπνευσης για τον κ. Άγγελο Φραγκάκη, που ψηφισμένος και βραβευμένος ως ο καλύτερος δήμαρχος της τελευταίας τετραετίας πανελλαδικά, σχολίασε με περίσσεια αισιοδοξία. Με σκοπό την αποκατάσταση των ισορροπιών στον οικισμό του, έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που υπόσχεται να δώσει νέες προοπτικές απασχόλησης και ανάπτυξης. Στην παρούσα φάση οι μόνιμοι κάτοικοι στο νησί δεν ξεπερνούν τον χειμώνα τους 250. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει μέσω του νέου αυτού project.
Επίσης, το έργο της οργάνωσης «Axion Hellas» διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αναβίωση του οικισμού. Αυτή η εθελοντική οργάνωση ιδρύθηκε το 2016 με στόχο να ενισχύσει τους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας χωρίς κρατική επιχορήγηση. Παρέχει δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες, διοργανώνει εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα και προωθεί μικρά έργα υποδομής. Επιπλέον, προσανατολίζεται προς δράσεις που στοχεύουν στη βιωσιμότητα και το περιβάλλον.
Ένα αρχαίο μνημείο, που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα μ.Χ., αναδεικνύεται ως ένα κεντρικό σημείο του σχεδίου. Μέσα από την ανάδειξη αυτού του μνημείου, θα δημιουργηθούν 250 νέες θέσεις εργασίας και θα ανοίξουν νέες αναπτυξιακές προοπτικές. Αυτό το έργο περιλαμβάνει την ανάδειξη μοναδικών πολιτισμικών στοιχείων του οικισμού και είναι αφιερωμένο στην ανθρώπινη πρωτοβουλία που θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα.
Ο κ. Άγης Παπαστεργίου, Partner, Strategy Consulting Leader στην Deloitte, αναφέρθηκε σε παραδείγματα όπως της Naoshima στην Ιαπωνία, όπου η αναβίωση του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής επέφερε αυξημένη ανάπτυξη, αλλά και 3.000 κατοίκους ως μόνιμο πληθυσμό.
Επισημαίνει ότι η ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη, με την ανακατασκευή παλιών κτηρίων, νέων έργων υποδομής και δημιουργίας οικοσυστημάτων. Με αυτές τις πρωτοβουλίες ο μόνιμος πληθυσμός μπορεί να διπλασιαστεί, επιτρέποντας τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αύξηση του τουρισμού.
Για την υλοποίηση αυτών των σχεδίων, απαιτούνται επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης της αναστήλωσης κτηρίων και της υποδομής, με συνολικό κόστος που ανέρχεται στα 6,5 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και 3,5 εκατομμύρια ευρώ για υποδομές όπως ηλεκτροφωτισμός, τηλεπικοινωνίες και πλακόστρωση. Οι ιδιωτικές επενδύσεις, προσανατολιζόμενες προς την αναπαλαίωση, μπορούν επίσης να συμβάλουν στην ανάπτυξη της περιοχής.
Τέλος, η χαρτογράφηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος είναι σε εξέλιξη, με συνεργασία ακόμα και με την εφορία αρχαιοτήτων, προκειμένου να οριοθετηθούν οι επιτρεπόμενες παρεμβάσεις, πάντα με σεβασμό προς την κληρονομιά του τόπου.
Το σίγουρο είναι, πως ένα μέλλον «πράσινο» που θα είναι πραγματικά πράσινο, ένας οικισμός που θα αναδεικνύει την ιστορία του ενώ παράλληλα θα παρέχει ευκαιρίες εργασίας στον πληθυσμό του, αλλά και ένα «αύριο» που αναβιώνουν οι απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας, είναι ένα μέλλον που κάθε φιλόδοξος άνθρωπος επιθυμεί.
Πηγή emea.gr