Ειδήσεις

Ερευνα: Πιο πιθανά και πιο έντονα τα ακραία φαινόμενα

Kαθώς όλο και μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας πιέζει για τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, νέα μελέτη έρχεται να δείξει ότι η ανθρωπογενής κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ και θα γίνεται πιο ορατή χρόνο με τον χρόνο.

Οι πρωτόγνωρες για την κεντρική Ευρώπη πλημμύρες, που σκότωσαν 24 ανθρώπους από την Πολωνία μέχρι τη Ρουμανία νωρίτερα αυτόν τον μήνα, φαίνεται πως έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλωθούν με το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή, σε σχέση με το κλίμα των προβιομηχανικών χρόνων.

Ερευνητές του World Weather Attribution (WWA), διεθνούς ομάδας επιστημόνων που ερευνά τη σύνδεση της κλιματικής αλλαγής με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι τέσσερις ημέρες βροχόπτωσης που προκάλεσε η καταιγίδα «Μπόρις» στην Ευρώπη ήταν οι πιο σφοδρές που έχουν καταγραφεί στην ιστορία της περιοχής.

Πλημμύρες: Ανω του 1 δισ. ήδη οι ζημίες στην Κεντρική Ευρώπη
Προκειμένου να καθορίσει τον ακριβή ρόλο που διαδραμάτισε η κλιματική αλλαγή στις πλημμύρες, η ομάδα ανέλυσε και συνέκρινε πώς οι τετραήμερες βροχοπτώσεις στις έξι πληγείσες χώρες έχει αλλάξει κατά τα χρόνια για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με την τρέχουσα μέση παγκόσμια θερμοκρασία –περίπου 1,3 °C υψηλότερη σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα εξαιτίας κυρίως της ανθρώπινης χρήσης ορυκτών καυσίμων– νεροποντές τέτοιου είδους όχι απλώς έχουν γίνει διπλάσια πιθανές, αλλά και 20% πιο έντονες. Στο μέλλον, καταστροφές σαν αυτές θα είναι όλο και πιο βίαιες και με απρόβλεπτες συνέπειες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η καταιγίδα «Μπόρις» χτύπησε ορισμένες από τις πιο καλά οργανωμένες οικονομίες της Γης (Αυστρία, Γερμανία, Τσεχία) και παρ’ όλα αυτά κατάφερε ζημιές τεράστιου οικονομικού κόστους. Αν φτάσουμε τελικά στην αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 2 °C, πράγμα που τα μοντέλα πρόβλεψης εκτιμούν πως θα συμβεί τη δεκαετία του 2050, τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα εμφανίζονται 50% συχνότερα σε σχέση με σήμερα. «Ωστόσο, δεν αποκλείεται όλα αυτά να αποτελούν υποεκτίμηση», λέει η Φριντερίκε Oτο, καθηγήτρια Κλιματολογίας στο Αυτοκρατορικό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και συν-συντάκτρια της μελέτης. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για ακόμη πιο ισχυρές καταιγίδες από αυτές που προβλέπουν τα μοντέλα που έχουμε σήμερα».

Αρρυθμίες σε έξι από τις εννέα ζωές του πλανήτη
Κλείνοντας με μια πιο αισιόδοξη νότα, οι επιστήμονες σημείωσαν πως χάρη στις καλύτερες δυνατότητες πρόγνωσης του καιρού και στην προετοιμασία που κάνουν πολλά κράτη, οι φετινές πλημμύρες δεν ήταν όσο καταστροφικές και πολύνεκρες θα μπορούσαν. Από την άλλη, οι 20 νεκροί, οι δεκάδες αγνοούμενοι και οι ζημιές των δισεκατομμυρίων ευρώ είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε.

«Οι πλημμύρες του 2024 προβλέφθηκαν εγκαίρως και τα συστήματα ενημέρωσης επέτρεψαν την γρήγορη απομάκρυνση πολιτών και το προληπτικό άδειασμα δεξαμενών νερού σε πολλές περιοχές. Ολα αυτά συνέβαλαν στη διατήρηση του αριθμού των νεκρών σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που σημειώθηκαν σε παρόμοιες καταιγίδες σε χώρες με λιγότερο προηγμένα συστήματα», δήλωσε η Μάγια Βάλμπεργκ από το Κέντρο Κλιματικής Δράσης του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, που επίσης συνεισέφερε στη μελέτη. «Ωστόσο», πρόσθεσε, «όσο η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται θα πρέπει να επενδύουμε συνεχώς στο να γίνουν οι κοινότητές μας, οι συλλογικές μας άμυνες, όλο και πιο ανθεκτικές».

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου