• Προμήθεια ηλεκτρικών αναπηρικών αμαξιδίων που θα παραχωρούνται δωρεάν σε επισκέπτες
Τις κατάλληλες διαδρομές πεζής μετακίνησης για τα ΑμεΑ εντός του ιστού των ιστορικών κέντρων, τα σημεία ενδιαφέροντος και τις επιχειρήσεις, οι οποίες είναι προσβάσιμες για τις ευάλωτες ομάδες, αλλά και τις διαθέσιμες υπηρεσίες που βελτιώνουν την εμπειρία των ευπαθών ομάδων (διαμονή, μεταφορά, σίτιση, αναψυχή) προβλέπει πρόταση που θα υλοποιήσει ο Δήμος Ρόδου, μέσα από διακοινοτικό πρόγραμμα συνεργασίας «ΙnterregViA Eλλάδα–Κύπρος 2021-2027». Ο τίτλος του έργου «Ίσες ευκαιρίες μετακίνησης σε ιστορικά κέντρα τουριστικών πόλεων» είναι προϋπολογισμού 707χιλ. ευρώ.
Τι προβλέπεται
Οι καταγραφές για τα ιστορικά κέντρα των πόλεων της Ρόδου και της Λευκωσίας θα αποτυπωθούν σε κοινούς χάρτες και σε κοινή ειδική εφαρμογή, η οποία θα είναι διαθέσιμη σε κάθε ενδιαφερόμενο, ώστε να επιλέγει τα σημεία ενδιαφέροντος που θέλει να επισκεφθεί και να προκύπτει η βέλτιστη προσβάσιμη διαδρομή ή να προτείνονται εκ των προτέρων οι βέλτιστες προσβάσιμες διαδρομές.
Η εφαρμογή θα είναι δυναμική ώστε να μπορούν να ενσωματώνονται νέα δεδομένα προσβασιμότητας όλων των κατηγοριών που αναφέρθηκαν, διαδρομές, σημεία ενδιαφέροντος, επιχειρήσεις, υπηρεσίες κλπ.
Επιπλέον, θα υλοποιηθούν ώριμες επεμβάσεις βελτίωσης της προσβασιμότητας στο
δίκτυο πεζής μετακίνησης στα ιστορικά κέντρα και θα γίνει προμήθεια ηλεκτρικών αναπηρικών αμαξιδίων, τα οποία θα παραχωρούνται δωρεάν σε επισκέπτες που θέλουν να επισκεφθούν τα σημεία ενδιαφέροντος.
Επίσης, το έργο περιλαμβάνει κοινές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και προώθησης με στόχο την ενημέρωση του γενικού πληθυσμού και των ομάδων στόχων, όπως εκδηλώσεις κατά την ημέρα βιώσιμης κινητικότητας και δημιουργία κοινών ομάδων καταγραφής του δικτύου προσβασιμότητας των δύο ιστορικών πόλεων που θα αποτελούνται από άτομα με κινητικές δυσκολίες, ειδικούς επιστήμονες και απλούς πολίτες.
Έχει προταθεί η εκπαίδευση επιχειρήσεων σχετικά με το πώς μπορούν να καταστούν προσβάσιμες και εργαζόμενων στον τομέα του τουρισμού σε σχέση με την ευαισθητοποίησή τους για την αναπηρία, ώστε να συμβάλουν όλοι στο μοντέλο του αειφόρου τουρισμού στις πόλεις τους καθώς και η εκπαίδευση των τουριστικών επιχειρήσεων σε προσβάσιμες δραστηριότητες προστιθέμενης αξίας με στόχο την σταδιακή απεξάρτηση από το συμβατικό τουριστικό μοντέλο «ήλιος και θάλασσα».
Τέλος, προβλέπεται η ανάπτυξη του θεσμού Συνοδών–Διευκολυντών Προσβασιμότητας ταξιδιωτών ΑμεΑ και ενός συστήματος προσφοράς υπηρεσιών Συνοδού Προσβασιμότητας, που θα ενδυναμώσουν κατά πολύ την ανταγωνιστικότητα του προορισμού και την δυνατότητα διείσδυσής του στην αγορά του προσβάσιμου τουρισμού, ενώ παράλληλα ενδυναμώνει την εμπειρία του επισκέπτη.
Ο Δήμος Ρόδου, ως επικεφαλής εταίρος κατέθεσε το σχετικό υπόμνημα σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Λευκωσίας την Εταιρεία Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Κύπρου, την Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου και αρωγό τον Σύλλογο ΑΜΕΑ Ρόδου.