Τοπικές Ειδήσεις

Ο Ν. Δένδιας στην 81η επέτειο από τη βύθιση του «Βασίλισσα Όλγα»

«Αθάνατοι» θα ακουστεί και φέτος στη Λέρο, στην τελετή της 81ης επετείου από τη βύθιση του αντιτορπιλικού «Βασίλισσα Όλγα». Στις εκδηλώσεις θα παραστεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, οι βουλευτές Δωδεκάνησου Γιάννης Παππάς, Μάνος Κόνσολας, Μίκα Ιατρίδη, Βασίλης Υψηλάντης, ο έπαρχος Μανώλης Μουσελλής, ο δήμαρχος Τιμόθεος Κωττάκης, δημοτικοί σύμβουλοι κι εκπρόσωποι φορέων του νησιού.
Το Πολεμικό Ναυτικό θα μετέχει στην τελετή με τον κατάπλου πολεμικού πλοίου στο Λακκί, καθώς με αντιπροσωπεία αξιωματικών, υπαξιωματικών και τη διάθεση τμήματος Μουσικής και Ενόπλου Αγήματος.

Πρόγραμμα τελετής
Δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, ΛΑΚΚΙ
10:00 Πέρας παράταξης αγήματος και μπάντας μουσικής ΠΝ
10:15 Πέρας προσέλευσης αντιπροσωπειών
10:20 Πέρας προσέλευσης προσκεκλημένων
10:25 Άφιξη επισήμων – Έναρξη δοξολογίας
10:30 Άφιξη Τιμώμενου Προσώπου
Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο πεσόντων
10:40 Τέρας παράταξης αγήματος και μπάντας μουσικής
10:50 Τέρας προσέλευσης αντιπροσωπειών
10:55 Τέρας προσέλευσης προσκεκλημένων
10:58 Άφιξη επισήμων – Έναρξη επιμνημόσυνης δέησης
11:00 Άφιξη Τιμώμενου Προσώπου
11:15 Προσκλητήριο πεσόντων – Τήρηση ενός (1) λεπτού σιγής
11:20 Κατάθεση στεφάνων – Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου
11:25 Χαιρετισμοί
11:40 Επιβίβαση επισήμων σε πολεμικό πλοίο
– Μετάβαση στη θέση βύθισης Α/ΤΦ. ΟΑΤΑ
– Ρίψη στεφάνων
– Επιστροφή στον προβλήτα
– Πέρας τελετής -Παράθεση μικρής δεξίωσης

26 Σεπτεμβρίου 1943
Ανήμερα της θρησκευτικής εορτής του Αγίου Θεολόγου, το “Βασίλισσα Όλγα” μαζί με το αγγλικό “Intrepid” έμπαιναν στον όρμο Λακκί της Λέρου. Στο φυσικό λιμάνι του νησιού υπήρχαν τρεις βρετανικές τορπιλάκατοι και ένα μικρό ιταλικό καράβι, δεμένα κοντά στην προκυμαία. Η «Όλγα» έδεσε κοντά στη δεύτερη είσοδο του όρμου και το αγγλικό περίπου 200 μέτρα ανατολικότερα. Το πλήρωμα ήταν κουρασμένο από την ολονύχτια περιπολία κι έτσι οι περισσότεροι κατέβηκαν στα υποφράγματα για να κοιμηθούν. Η γαλήνια αιγαιοπελαγίτικη μέρα έκανε τα πληρώματα των πλοίων να πιστέψουν ότι θα περνούσαν μια ήρεμη μέρα στο μέχρι τότε ασφαλές ορμητήριο της Λέρου.
Η παρουσία του «Όλγα» ενθουσίασε τους κατοίκους του νησιού. Κάποιοι θέλησαν να επισκεφθούν το θρυλικό αντιτορπιλικό. Ένας από αυτούς ο Νικόλας Διαμαντάρας αφηγείται στο βιβλίο του Κ. Μεταλληνού: «Πήρα δύο Λεριούς και με μία βάρκα φτάσαμε στην «Βασίλισσα Όλγα» Δένουμε κάβο και ανεβαίνουμε πάνω. Μ’ έπιασε συγκίνηση που πάταγα σ’ ελληνικό καράβι. Γονάτισα και φίλησα τις λαμαρίνες». Στις δύο ώρες που ακολούθησαν επτά ναυτικοί από φορτηγό πλοίο που ήταν αγκυροβολημένο κι αυτό στο Λακκί και δεκαπέντε Λέριοι, είχαν ανέβει στο πλοίο. Ανάμεσά τους και δύο παιδιά. Ο γιατρός Εμ. Γουργουρής ανθυποπλοίαρχος τότε, περιγράφει: «Στις καμπίνες των αξιωματικών και τα υποφράγματα του πληρώματος βασίλευε απόλυτη σιγή.
Αυτή τη σιωπή ήρθε να διακόψει σε λίγο το ραδιόφωνο. Δύο – τρεις υπαξιωματικοί στο υπόφραγμά τους προσπαθούσαν να πιάσουν τον σταθμό Αθηνών, την μόνη επαφή μας καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, με την σκλαβωμένη πατρίδα.
Αναπολούσαμε την πατρίδα, τις οικογένειές μας, τους φίλους μας όταν ξαφνικά και τελείως αναπάντεχα ο παράφωνος και δαιμονισμένος ήχος του κουδουνιού του αεροπορικού συναγερμού διέκοψε τις ονειροπολήσεις μας και τάραξε την ευδαιμονία μας».
Ο Ντίμης Ματάλας, αξιωματικός τότε, περιγράφει εκείνες τις στιγμές: «Στις 9.58 βλέπω από το βουνό να σκάνε μύτη 9 βομβαρδιστικά. Αμέσως τρέχω να πατήσω το συναγερμό.. ώσπου να πατήσω όμως το κουδούνι, πέφτουν οι πρώτες βόμβες». Ο αιφνιδιασμός ήταν πλήρης, τόσο για τα πλοία όσο και για την ιταλική αεροάμυνα. Γερμανικά αεροσκάφη Ju-88 επιτίθονταν κατά κύματα. Άφηναν τις βόμβες τους από ύψος 300 – 400 μέτρων, ενώ συγχρόνως με τα πολυβόλα τους σάρωναν τα 2 πλοία. Πρώτο χτυπήθηκε το «Intrepid». Την ώρα εκείνη ο κυβερνήτης Μπλέσσας κατευθύνονταν προς τη γέφυρα από την αριστερή πλευρά του καταστρώματος. Φορούσε μόνο ένα πουλόβερ κι ένα παντελόνι.
Η ξαφνική επίθεση τον ανάγκασε ν’ ανέβει στο κατάστρωμα χωρίς παπούτσια. Δεν υπήρχε χρόνος για χάσιμο. Κι αυτό ο Μπλέσσας το ήξερε πολύ καλά. Στην πρωραία κάθοδο του μηχανοστασίου σταματά για να δώσει κάποιες οδηγίες στους αξιωματικούς του. Εκεί θα τον βρει και το μοιραίο πλήγμα. «Ενα αεροπλάνο κατέβηκε, πολυβόλησε και σκότωσε τον κυβερνήτη- θυμάται ο Ν. Ματάλας.
Ο πρώτος νεκρός του «Βασίλισσα Όλγα» ήταν ο κυβερνήτης, πλωτάρχης Γεώργιος Μπλέσσας». Οι Γερμανοί συνέχιζαν να επιτίθενται με μανία ξανά και ξανά. Οι στιγμές ήταν εφιαλτικές. Μέσα σε λίγα λεπτά, το ελληνικό αντιτορπιλικό θα δεχτεί το τελικό χτύπημα. Ακολουθεί μία φοβερή έκρηξη και το πρυμναίο τμήμα σχεδόν αποκομμένο, γέρνει δεξιά και αρχίζει να βυθίζεται στην ιστορία…

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου