Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η υπουργική απόφαση – Σύνταξη στα 62 χρόνια με 40 χρόνια ασφάλισης ή στα 67 με λιγότερα ένσημα
Γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και ελεύθεροι επαγγελματίες με 35ετία, άνδρες σε ταμεία ΔΕΚΟ – Τραπεζών με 25ετία, γυναίκες στο ΙΚΑ με 10.000 ένσημα και άνδρες με 10.500, μητέρες ανηλίκων και συνολικά περίπου 150.000 ασφαλισμένων θα υποστούν επιβάρυνση από 6 μήνες μέχρι και 17 χρόνια – στην πιο ακραία περίπτωση – μέσω της νέας υπουργικής απόφασης που δημοσιεύθηκε σήμερα σε ΦΕΚ.
Πρόκειται για ασφαλισμένους που μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη ή πλήρη πριν τα 67 ή τα 62 και δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι τις 18/8/2015. Η υπουργική απόφαση για την εξειδίκευση των διατάξεων του τρίτου μνημονίου, προβλέπει πως από 1/1/2022 όλοι θα βγαίνουν στη σύνταξη στα 67 (με 15ετία τουλάχιστον) ή στα 62 με 40 έτη (12.000 ημέρες ασφάλισης) για πλήρη σύνταξη και στα 62 με 15ετία για μειωμένη.
Οι πίνακες της απόφασης που εξειδικεύουν σε έτη και μήνες τους αντίστοιχους πίνακες του τρίτου μνημονίου αφορούν τα όρια συνταξιοδότησης λόγω γήρατος των ασφαλισμένων σε όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, δηλαδή όλα τα Ταμεία του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, που δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι την 18η Αυγούστου.
Χαμένοι θεωρούνται όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί έβγαιναν με 35ετία (δηλαδή είχαν κατοχυρώσει δικαίωμα με συμπλήρωση αντίστοιχου χρόνου ασφάλισης μέχρι 31/12/2012) αλλά δεν είχαν συμπληρώσει το απαιτούμενο κατά περίπτωση όριο ηλικίας μέχρι 18/8 θα οδηγηθούν σταδιακά στα 62 σύμφωνα με τον πίνακα 1.
Η υπουργική απόφαση «στέλνει» στα 62 όλους όσοι μπορούσαν να κατοχυρώσουν ή να θεμελιώσουν δικαίωμα με χρόνο ασφάλισης μεγαλύτερο ή ίσο από 10.500 ημέρες (ή 35 έτη). Στα 62 οδηγούνται σταδιακά και όσοι μπορούσαν να φύγουν χωρίς όριο ηλικίας. Γι αυτές τις κατηγορίες οριοθετείται ένα ηλικιακό όριο στα 58 αν η θεμελίωση προβλέπεται με τουλάχιστον 35 χρόνια ή στα 55 σε κάθε άλλη περίπτωση.
Αναλυτικότερα, στον Πίνακα 1 εμπίπτουν οι ασφαλισμένοι για τους οποίους, από τις προγενέστερες του ν. 4336/2015 γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις, προβλεπόταν χρόνος ασφάλισης για την κατοχύρωση ή θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης μεγαλύτερος ή ίσος με 10.500 ημέρες (ή 35 έτη) ασφάλισης.
Οι περικοπές
Μετά από αυτή την απόφαση που ισοδυναμεί με την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων η κυβέρνηση θα προχωρήσει εντός του Νοεμβρίου στην αλλαγή της δομής του ασφαλιστικού συστήματος και στο νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις.
Οπως έγραψε «το Βήμα της Κυριακής» τo τελικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών με τους εκπροσώπους των δανειστών και αναμένεται να έρθει στο Υπουργικό Συμβούλιο εντός της εβδομάδας, μετά την οριστικοποίηση των μετρήσεων των οικονομικών αποτελεσμάτων που αποφέρουν διάφορα σενάρια μέτρων.
Οι περικοπές συντάξεων θεωρούνται αναπόφευκτες, αλλά η κυβέρνηση επιδιώκει να μην θιγούν συντάξεις μέχρι τα 1000 ευρώ το μήνα.
Οπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη το πρωί της Δευτέρας ότι «εκτιμώ ότι δεν κινδυνεύουν οι συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ».
«Στο συνταξιοδοτικό μας λείπουν για το 2015 και το 2016, 700 εκατομμύρια. Έχει σημασία ο τρόπος με τον οποία θα τα βρεις. Αν θα επιβαρύνεις τη σύνταξη των 1000 ή των 2000 ευρώ; Εκτιμώ ότι δεν κινδυνεύουν οι συντάξεις κάτω από 1000 ευρώ», είπε χαρακτηριστικά.
Άφησε, όμως, ανοιχτό ένα ενδεχόμενο να μην υπάρξει συγχώνευση κύριων και επικουρικών συντάξεων όπως είχε αφήσει να εννοηθεί ο υπουργός Εργασίας λέγοντας ότι «είναι προσωπική άποψη του κ. Κατρούγκαλου. Το ασφαλιστικό είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα και δεν μπορεί να λυθεί σε μία ημέρα. Αν δεν κάνουμε κάτι, το 2018 καταρρέει”.
Με πληροφορίες από ΒΗΜΑ και euro2day.gr