Ειδήσεις

Αβραμόπουλος: Οι 60.000 πρόσφυγες δεν θα μείνουν εσαεί στην Ελλάδα

“Όχι δεν θα στείλουμε τελεσίγραφο στην Ελλάδα” δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος, ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο για το εάν η τρίμηνη παράταση στους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα ορισμένων χωρών που συστήνει η Επιτροπή, έχει σχέση με την ολιγωρία της Ελλάδας στο μεταναστευτικό.

“Είναι αλήθεια ότι οι 60.000 πρόσφυγες- μετανάστες δεν θα παραμείνουν εσαεί στην Ελλάδα” είπε ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε:

“Οι ελληνικές αρχές κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, με την πλήρη υποστήριξη των υπηρεσιών μας και γενικότερα της Επιτροπής. Ελπίζω και πιστεύω ότι η τωρινή κατάσταση δεν θα συνεχισθεί τους επόμενους μήνες. Όχι δεν θα στείλουμε τελεσίγραφο στην Ελλάδα, διότι κάνουν ότι μπορούν, τους βοηθούμε και στηρίζουμε και ελπίζουμε ότι σύντομα, ακόμα και η παροχή ασύλου θα εξομαλυνθεί πλήρως.

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε στις 5 χώρες που έχουν επιβάλλει ελέγχους στα σύνορά τους και που είναι: η Γερμανία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία και η Νορβηγία. Οι χώρες αυτές δίνουν στοιχεία στην Επιτροπή για τις αιτήσεις ασύλου καθώς και για τις αφίξεις που έχουν μειωθεί.

Η σύσταση της Επιτροπής για την παράταση των τριών μηνών στους εσωτερικούς ελέγχους γίνεται, διότι ορισμένα στοιχεία που είχαν υπολογισθεί βάσει του οδικού χάρτη για επιστροφή στη Σένγκεν θέλουν περισσότερο χρόνο.

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε “στις 60.000 παράτυπους μετανάστες στην Ελλάδα και στην ανάγκη τριών μηνών για να λειτουργήσει πλήρως η ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή”.

Εξέφρασε την ευχή να συνεχίσει να λειτουργεί με βιώσιμο τρόπο η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, και να εφαρμοσθούν πλήρως οι κανόνες του Δουβλίνου.

Σχετικά με το θέμα της μετεγκατάστασης εξέφρασε την ευχή να μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά μετά την αυστηρά χρονική περίοδο των τριών μηνών για τους ελέγχους των εσωτερικών συνόρων.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα εξήγησε ότι το Συμβούλιο μπορεί να παρατείνει την αρχική περίοδο ελέγχων (στα εσωτερικά σύνορα) όχι περισσότερο από τρεις φορές και το μέγιστο για δύο χρόνια. Αποδέχθηκε όμως ότι εφ’ όσον υπάρξουν εξαιρετικές καταστάσεις θα μπορούσε να υπάρξει μια σχετική αποτίμηση.

Υπογράμμισε τέλος ότι στόχος όλων είναι η, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, για να καταργηθούν οι έλεγχοι όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

“Το ευρωπαϊκό κεκτημένο της Σένγκεν αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ΕΕ, δεν θα πρέπει όμως να θεωρείται δεδομένο. Είμαστε σταθερά δεσμευμένοι για τη διαφύλαξή του και αποφασισμένοι να συνεργασθούμε με τις χώρες προς αυτό” κατέληξε ο Δ. Αβραμόπουλος.

Πηγή: reporter.gr

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου