Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζει με δηλώσεις του στην «δ» ο αντιπρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Τμήματος Δωδεκανήσου κ. Μπάμπης Λουκαράς σχετικά με τις απορροφήσεις κονδυλίων και την πορεία υλοποίησης έργων και δράσεων στο Νότιο Αιγαίο.
Με αφορμή και την 2η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ε.Π. Νοτίου Αιγαίου 2014-2020, που έγινε την Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου στη Ρόδο, ο κ. Λουκαράς, υπογράμμισε τα εξής: «Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Φίρμπα από το υπουργείο Οικονομικών, η πορεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι εξαιρετική σε σχέση με τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας, όσον αφορά τα ποσοστά απορροφητικότητας και υλοποίησης. Βέβαια, το ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου, έχει από τους μικρότερους προϋπολογισμούς –και αδίκως, λόγω της στρέβλωσης με τον Στόχο-1 από τον οποίο βγήκε η Περιφέρειά μας. Υπάρχει ένα επιπλέον θετικό στοιχείο το οποίο αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορά την διανομή ενός ποσού της τάξης των 2δις ευρώ σε κάποιες χώρες – μέλη, στα οποία περιλαμβάνεται και η Ελλάδα. Από αυτό το ποσό, η Ελλάδα θα πάρει 970εκ. ευρώ το οποίο θα αναδιανεμηθεί στα ΠΕΠ και σε οριζόντια προγράμματα των υπουργείων. Αν και η Ελλάδα θα έπρεπε να πάρει μεγαλύτερο μερίδιο, δε συνέβη τελικά κάτι τέτοιο. Κι αυτό επειδή υπήρξαν δύο πολύ μεγάλες μεταβολές που επηρέασαν το αποτέλεσμα: η μία αφορά την μεγάλη περιφέρεια της Ισπανίας, την Ανδαλουσία, η οποία έπεσε κι αυτή από τον Στόχο-2 στον Στόχο-1 με αποτέλεσμα να πάρει μεγαλύτερο μερίδιο η χώρα λόγω αυτής της μεταβολής, και το δεύτερο είναι ότι η Ιταλία σαν χώρα – κατάταξης, πήγε στην κατηγορία των ‘μεσαίων χωρών’ (σημ: η Ελλάδα από την κατηγορία των ‘μεσαίων χωρών’ με τη νέα αξιολόγηση πήγε στην κατηγορία των ‘φτωχών χωρών’). Οπότε και αυτή η μεταβολή της Ιταλίας, δημιούργησε την μεγάλη απομείωση των χρημάτων του έξτρα αποθεματικού που δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μερικά κράτη – μέλη».
Όπως εξήγησε ο κ. Λουκαράς, όσον αφορά την πορεία του ΕΣΠΑ και άλλων αναπτυξιακών προγραμμάτων, επίκεινται κάποιες επαναπροκηρύξεις προγραμμάτων για νέους πτυχιούχους, ανέργους, σύσταση νέων επιχειρήσεων κ.λπ. μέχρι το τέλος του χρόνου.
Είναι όμως τόσο εύκολα όλα αυτά; Μέσα σε ένα τόσο δύσκολο περιβάλλον, με τις τράπεζες να αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, με την αγορά να μην μπορεί να τα βγάλει πέρα από τους φόρους, με τις συνεχείς κατασχέσεις λογαριασμών κ.ο.κ. πώς μπορεί κάποιος να ξεκινήσει μια επιχείρηση, ή να προχωρήσει στην επέκταση και ανάπτυξη της υφιστάμενης επιχείρησής του;
«Τα προγράμματα αυτά είναι κίνητρο ανάπτυξης αλλά μέσα σε ένα τόσο σκληρό οικονομικό περιβάλλον, εχθρικό για την επιχειρηματικότητα, είναι πολύ δύσκολο να φτάσουν κάποιοι μέχρι την εκταμίευση των πόρων. Δηλαδή, υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα από την στιγμή που υποβάλλεται ένας φάκελος μέχρι την έγκρισή του και την εκταμίευση των πόρων. Φανταστείτε ότι από την στιγμή που υποβάλλεται ένας φάκελος στις 100 περιπτώσεις ίσως οι 15 να φτάσουν στο τελικό στάδιο. Βεβαίως, η διαδικασία έχει διευκολυνθεί κατά πολύ όσον αφορά τις απαιτήσεις σε δικαιολογητικά αλλά μέχρι το…. τέρμα είναι όλα πολύ δύσκολα», δήλωσε ο κ. Λουκαράς.
Όσον αφορά τον νέο επενδυτικό νόμο που ξεκίνησε πρόσφατα, αφαιρέθηκε η υποχρέωση να προσκομίζει ο επενδυτής δικαιολογητικά τεκμηρίωσης. Από την μία αυτό φαίνεται ότι διευκολύνει την διαδικασία, αλλά στην πορεία, όλα είναι πιο ρευστά.
«Το ζητούμενο είναι πώς θα χρηματοδοτηθεί μια επένδυση. Κι εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα. Ειδικά για τον νέο επενδυτικό νόμο μπορούμε να πούμε ότι για την Περιφέρειά μας υπάρχουν διευρυμένα ποσοστά χρηματοδότησης (έχει λάβει μπόνους 10%). Η πρώτη φάση της αξιολόγησης λήγει στις 20 Δεκεμβρίου 2016. Τα χρήματα που έχουν ανακοινώσει προς δημόσια δαπάνη δεν είναι πολύ μεγάλα. Στον επενδυτικό νόμο μιλάμε για επενδύσεις από 100.000 ευρώ και πάνω. Για επιχειρήσεις κάτω των 100.000 ευρώ υπάρχουν άλλα προγράμματα», εξήγησε ο κ. Λουκαράς.
Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός πως ακόμη και αυτά τα χρηματοδοτικά προγράμματα που θέλουν να λέγονται αναπτυξιακά, όσο δύσκολα κι αν είναι στην διεκδίκησή τους, περιλαμβάνουν και νέες κοινωνικές τάξεις. Πέραν των ανέργων (γενικότερα), υπάρχει μια νέα γενιά της τάξης των 50+ που ξαφνικά βγήκαν στην ανεργία, δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη και δεν μπορούν να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας! Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: το 2009 αυτή η ηλικιακή τάξη ανέργων ήταν στο 6% και το 2015 έφτασε το 19%.
Σε κάθε περίπτωση, όλα εξαρτώνται ακόμη από το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον καθώς η χώρα βρίσκεται ακόμη σε περιδίνηση και αντιμετωπίζει μία οικονομική ύφεση άνευ προηγουμένου. Συνεπώς, τα όποια χρηματοδοτικά προγράμματα είναι σχεδόν αδύνατο να στηρίξουν επενδύσεις ή ξεκίνημα νέων επιχειρήσεων μέσα σε ένα δύσκολο και εχθρικό για την επιχειρηματικότητα περιβάλλον.
https://www.dimokratiki.gr/26-10-2016/ch-loukaras-ta-opia-chrimatodotika-programmata-ine-schedon-adinato-na-stirixoun-ependisis/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.