Αθήνα, 25
Tου Στέφανου Λιγνού
Ο εκνευρισμός είναι διάχυτος στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς οι αντοχές της κυβέρνησης συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εξαντλούνται, ενώ πλέον το πρόβλημα εντοπίζεται και στον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που καταγράφει ραγδαία προσωπική φθορά.
Το αρνητικό για τον άλλοτε πανίσχυρο πρωθυπουργό είναι ότι έχει απολέσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και ουσιαστικά σύρεται από τις εξελίξεις.
Τα αδιέξοδα της κυβέρνησης ενισχύουν την κυβερνητική κρίση και τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα κρίνουν εν πολλοίς και την περαιτέρω πορεία του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς αναμένεται η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ ήδη κυοφορείται με πολλές εσωκομματικές ωδίνες ο ανασχηματισμός.
Το αρνητικό για τον άλλοτε πανίσχυρο πρωθυπουργό είναι ότι έχει απολέσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και ουσιαστικά σύρεται από τις εξελίξεις. Και όπως έλεγε κορυφαίος πολιτικός παράγοντας «η άμμος στην κλεψύδρα έχει αρχίσει να αδειάζει, το ερώτημα είναι πόσος ακόμη χρόνος απομένει».
Η πίεση που δέχεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι μεγάλη και η αποδυνάμωσή του εκ των πραγμάτων έχει μετατεθεί στο κέντρο λήψης των αποφάσεων, με ανάληψη κεντρικού ρόλου (στο παρασκήνιο) προσώπων όπως ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης.
Η περίπτωση Βούτση έχει τη σημασία της για τα εσωτερικά δεδομένα και τους ενδοκυβερνητικούς συσχετισμούς, καθώς ο πρόεδρος της Βουλής ήταν αυτός ο οποίος «πάγωσε» με συνοπτικές διαδικασίες την τροπολογία Παππά για το κλείσιμο των καναλιών και πλέον ενεργεί προς αποτροπήν πολιτικά επιζήμιων ενεργειών και πρακτικών.
Είναι εμφανές ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης τελεί υπό ριζική αναθεώρηση και το στρατήγημά της με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μοιάζει να έχει καταρρεύσει, ενώ κυρίαρχη είναι η εκτίμηση, ακόμα και από τα στελέχη που έβλεπαν εκλογές από το φθινόπωρο του 2017 και μετά, ότι τα πάντα κρίνονται τους επόμενους τρεις μήνες, «το αργότερο έως τις αρχές της άνοιξης».
Γι’ αυτό το λόγο και το χρονοδιάγραμμα έχει ανατραπεί και στο πλαίσιο αυτό ο Αλ. Τσίπρας έχει ανοίξει όλα τα μέτωπα και έχει ποντάρει όλο το εναπομείναν πολιτικό του κεφάλαιο σε δύο στοιχήματα: την όποια συζήτηση με τους δανειστές και τους εταίρους για το θέμα του χρέους και το θέμα των ΜΜΕ, πεδία όμως στα οποία δεν υπάρχουν σταθερές, αν και μπορεί να χρησιμοποιηθούν για προεκλογικούς λόγους.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επιμένει να βάζει πολύ ψηλά τον πήχη σε ό,τι αφορά το ζήτημα διευθέτησης του χρέους, παρ’ όλο που οι θέσεις του Βερολίνου είναι γνωστές και η στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αρνητική.
Εξάλλου, στο πεδίο του χρέους η κυβέρνηση ούτως ή άλλως δεν διαθέτει καμία πρωτοβουλία κινήσεων και ανακινώντας το θέμα έχει φέρει και πάλι τον εαυτό της σε θέση αναμονής και απόλυτης εξάρτησης από τις βουλές ή τις διαθέσεις των διεθνών συνομιλητών της.
Επί της ουσίας τα στοιχήματα της κυβέρνησης στο αμέσως προσεχές διάστημα διαμορφώνουν τις (υψηλές ή κατ’ άλλους υπερβολικές) φιλοδοξίες της στα εξής σημεία:
Α) Όποια και αν είναι η απόφαση του ΣτΕ, να παρέχεται μια δυνατότητα ελιγμού,
Β) να αποσπάσει μία, έστω αόριστη, εκδήλωση θετικών προθέσεων από τους Ευρωπαίους ή Αμερικανούς συνομιλητές της για το θέμα του χρέους.
Στο σημείο αυτό όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, μια νέα διατύπωση για το ελληνικό χρέος θα πρέπει να είναι πολιτικά διαχειρίσιμη (ή ανώδυνη) για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και αυτό είναι μια πολύ δύσκολη εξίσωση.
Γ) Να έχει μια ευνοϊκή παρέμβαση του Μάριο Ντράγκι ώστε να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Με όλα αυτά μπορεί να οικοδομηθεί ένα υποτυπώδες πολιτικό αφήγημα για προεκλογική αξιοποίηση.
Το κρίσιμο όμως για τον Αλ. Τσίπρα είναι ότι δεν ελέγχει το ίδιο του το κόμμα πλέον και είναι σαφής η διαφοροποίηση των 53 αλλά και του Πάνου Σκουρλέτη, που μπορεί να είναι ένας άλλος πιο διακριτός ρόλος στο εσωτερικό του κόμματος.
Επίσης, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι η ισχυροποίηση του Ευκλ. Τσακαλώτου αλλά και η επιβράβευση προσώπων όπως ο Ν. Φίλης, ο Π. Σκουρλέτης, και σε συνδυασμό με την επιβεβαίωση της εσωκομματικής επιρροής του Ν. Βούτση και την ενίσχυση της Ρένας Δούρου, έχουν διαμορφώσει ένα νέο σκηνικό που δείχνει ότι η επιβολή των όποιων αποφάσεων δεν θα είναι εύκολη δουλειά για τον Αλ. Τσίπρα στο προσεχές διάστημα.
Υπ’ αυτή την έννοια και με βάση τα νέα εσωκομματικά δεδομένα θα ληφθούν και οι όποιες αποφάσεις του Αλ.Τσίπρα για τον ανασχηματισμό και τις επιλογές που καλείται να κάνει.
Σε αυτό το κλίμα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης προετοιμάζεται δια παν ενδεχόμενο, καθώς δεν αποκλείουν εκλογές έως το Μάρτιο με λίστα, καθώς όπως λέει η κυβέρνηση καταρρέει.
Ο ίδιος βλέπει στις δημοσκοπήσεις να διευρύνεται η διαφορά, αλλά το κρίσιμο για τον ίδιο είναι η επόμενη μέρα και γι’ αυτό προχωρά και στα αναγκαία ανοίγματα στο χώρο του κέντρου, όπου παρατηρείται τις τελευταίες ώρες κινητικότητα.
«Οι εκλογές θα γίνουν
το 2019»
Τσίπρας: «Προτιμώ να κερδίζω τις εκλογές παρά τις δημοσκοπήσεις»
Ο πρωθυπουργός δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου δημοσιογράφους από χώρες της ΕΕ.
Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Τύπου επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019, δηλαδή στο τέλος της τετραετίας.
«Προτιμώ να κερδίζω τις εκλογές παρά τις δημοσκοπήσεις. Οι εκλογές θα γίνουν το 2019. Τότε θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε το έργο μας και οι πολίτες να συγκρίνουν τι έγινε με την ανεργία σε σχέση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και τι έγινε με το θέμα της ύφεσης» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Επίσης ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη αντικατάστασης της λιτότητας με μία αναπτυξιακή ατζέντα για το καλό της κοινωνίας και της οικονομίας.
Όπως είπε, η στρατηγική της Αριστεράς στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης είναι να αλλάξει τις ισορροπίες διεθνώς και όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο. Αναφορικά με το προσφυγικό, που αποτελούσε και το θέμα της συνάντησης με τους δημοσιογράφους, στάθηκε στην ανάγκη αντικατάστασης των παράνομων και επικίνδυνων μεταναστευτικών οδών, με ασφαλείς και νόμιμες.
ΝΔ: Καταγγελίες για «σκιές» στη διαχείριση του προσφυγικού
Για οσμή κακοδιαχείρισης και ανεπάρκεια στο προσφυγικό ζήτημα κατηγορούν την κυβέρνηση εννέα βουλευτές της ΝΔ σε ερώτησή τους με θέμα «επίσημες καταγγελίες και “σκιές” στη διαχείριση του προσφυγικού».
«Ακόμα και οι δικοί σας άνθρωποι δεν αντέχουν το βάθος διαπλοκής και κομματοκρατίας που ενδημεί στην κυβέρνησή σας» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος με αφορμή τις παραιτήσεις του γενικού γραμματέα Υποδοχής Οδυσσέα Βουδούρη και της γενικής γραμματέως Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας Δήμητρας Χαλικιά.
Ο Γιώργος Κουμουτσάκος είπε χαρακτηριστικά: «Σήμερα δημοσιοποιήθηκε ότι διορίσατε για συντονισμό στα χοτ σποτ άνθρωπο που συμμετείχε σε διακίνηση προσφύγων. Διορίζετε κυκλώματα;»
«Η συζήτηση γίνεται στη βαριά σκιά σημερινών δραματικών γεγονότων στη Μόρια – τα αδιέξοδα στο προσφυγικό μεγαλώνουν αντί περιορίζονται όπως διατείνεται η κυβέρνηση… Εσείς όμως κ. Μουζάλα δηλώνετε ικανοποιημένοι ‘‘κουτσά στραβά τα καταφέρνουμε” είπατε στο Συνέδριο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Τελευταίο επεισόδιο, πρόσθεσε ο βουλευτής της ΝΔ, είναι οι καταγγελίες για σκανδαλώδη διαχείριση από τον Βουδούρη. «Καμία αντίδραση δεν υπήρξε, αντί ο πρωθυπουργός να διατάξει διερεύνηση δέχτηκε παραίτηση… Μετά είχαμε παραίτηση της κ. Χαλικιά και μίλησε για ‘‘ιδιοτέλεια’’… Ακόμα και οι δικοί σας άνθρωποι δεν αντέχουν το βάθος διαπλοκής και κομματοκρατίας που ενδημεί στην κυβέρνησή σας κι αποχωρούν είναι πολιτικό το ζήτημα κι όχι συμπτωματολογία, είναι εικόνα αποκαρδιωτική για να μην πω τραγική» επισήμανε.
Σήμερα, πρόσθεσε ο βουλευτής της ΝΔ, είχαμε νέα εξέγερση στη Μόρια. «Οι μετανάστες διαμαρτύρονται για καθυστερήσεις στον έλεγχο αιτήσεων ασύλου και εγκλωβισμό τους… Είναι συνολικά περίπου 11.5000 εγκλωβισμένοι σε νησιά του Αιγαίου ενώ οι δυνατότητες δεν ξεπερνούν τις 5.500, και ο Βουδούρης είπε υπάρχει απόκλιση 10.000 ατόμων» τόνισε.
Για το κόστος του προσφυγικού, συνέχισε ο κ. Κουμουτσάκος, η ΤτΕ μίλαγε για 600 εκατ. ευρώ ενώ εσείς για 1 δισ. ευρώ… Ποιος αριθμός ισχύει; Ο δε Βουδούρης λέει ότι δεν υπάρχει προϋπολογισμός. Και σε ποιο ποσοστό έχει φτάσει η απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων; Ο Βουδούρης είπε ούτε το 30%. Πόσα χρήματα χάνονται;
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ επικαλέστηκε και δημοσιεύματα που λένε ότι θα σταλεί Ευρωπαίος επίτροπος για τη διαχείριση, και διερωτήθηκε αν είναι ανυπόστατα.