Η Κατερίνα Παπακώστα βρέθηκε χθες, για τρίτη φορά τους τελευταίους 6 μήνες, ένα βήμα πριν από την έξοδό της από τη Νέα Δημοκρατία.
Αιτία η επιλογή της να διαφοροποιηθεί από την «επίσημη» γραμμή της Ν.Δ. στο νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας και να υπογραμμίσει ότι, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ακούστηκαν προσωπικοί χαρακτηρισμοί που δεν συνάδουν με την κοινοβουλευτική διαδικασία. Λεπτομέρεια ή όχι, λίγη ώρα πριν ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε πρωτοστατήσει σε μία ακόμη, μέχρις εσχάτων, αντιπαράθεση με τον Πάνο Καμμένο και, συνεπώς, η τοποθέτηση Παπακώστα ερμηνεύτηκε ως αιχμή για τον εκ των αντιπροέδρων της Ν.Δ.
Ακολούθησε η πολιτική ανταπόδοση του κ. Καμμένου, ο οποίος και προσκάλεσε την Κατερίνα Παπακώστα να μετάσχει σε μία άτυπη επιτροπή για τη σύνταξη τροπολογίας σχετικά με τις συντάξεις χηρείας συζύγων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. «Κανείς βουλευτής και καμία βουλευτίνα της ΝΔ δεν θα μετέχει σε δική σας επιτροπή. Αυτά είναι προβοκάτσιες του Καμμένου» ήταν η παρέμβαση Γεωργιάδη, ενώ στη συζήτηση είχε, στο μεσοδιάστημα, εμπλακεί και ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Το τι ακολούθησε, ωστόσο, έχει περισσότερο ενδιαφέρον. Ο εκνευρισμός εντός Βουλής αλλά και στην Πειραιώς χτύπησε… κόκκινο, ενώ στο επιτελείο του προέδρου του κόμματος η συζήτηση περί διαγραφής της αναζωπυρώθηκε. Άλλωστε, δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η δεύτερη φορά που η βουλευτής Β’ Αθηνών «δοκιμάζει» τις αντοχές του επιτελείου Μητσοτάκη. Η χθεσινή ήταν η τρίτη, αλλά όχι και φαρμακερή.
Τον Μάρτιο του 2017, και ενώ ακόμη η κυρίαρχη θέση της Ν.Δ. ήταν «εκλογές εδώ και τώρα», η κ. Παπακώστα με δηλώσεις της στην εφημερίδα «Ειδήσεις» σημείωσε ότι εφόσον κλείσει η αξιολόγηση το αίτημα της Ν.Δ. περί πρόωρων εκλογών θα πρέπει να αποσυρθεί «κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα, γιατί σε λίγο θα γίνουμε γραφικοί». Τότε, η ρήξη αποφεύχθηκε με την κ. Παπακώστα να σημειώνει ότι ουδέποτε έδωσε συνέντευξη αλλά, πάντως, να μην αποκλείει ότι κάτι μπορεί αν ελέχθη στο πλαίσιο τηλεφωνικής συζήτησης με δημοσιογράφο.
Ένα μήνα αργότερα, τον περασμένο Απρίλιο, η κ. Παπακώστα είχε καλέσει, με αφορμή την εξεταστική για την Υγεία, τον Άδωνι Γεωργιάδη να… απεκδυθεί του ρόλου του ως αντιπροέδρου μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής, εισπράττοντας την ηχηρή αποδοκιμασία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος την καρατόμησε από αναπληρώτρια τομεάρχη Υγείας και τοποθέτησε στη θέση της τον… «ποταμίσιο» Ιάσωνα Φωτήλα.
Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η αποπομπή της κας Παπακώστα είχε αποφευχθεί, ξανά μέσω μίας διευκρινιστικής δήλωσης που διένειμε η ίδια και με την οποία έκανε λόγο για «θέμα που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί, αναιτίως» και, ταυτόχρονα, δήλωνε τη βούλησή της να πειθαρχεί στις αποφάσεις του κόμματος.
Οι αιτίες της «ρήξης»
Για τη χθεσινή διαφοροποίηση Παπακώστα και τη συνεχιζόμενη ρήξη της με τον Άδωνι Γεωργιάδη υπάρχουν πολλές αιτίες. Κατ’ αρχήν ούσα παντρεμένη με ανώτατο στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων, η κ. Παπακώστα έχει άποψη, πέραν αυτής του κόμματος, για τα συγκεκριμένα θέματα αλλά και κοινό που τη στηρίζει.
Στο ευρύτερο κάδρο, ωστόσο, η αντιπαράθεση μοιάζει να αφορά τόσο το πολιτικό στίγμα του κόμματος όσο και τα «κουκιά» της Β’ Αθήνας. Η Παπακώστα εξελέγη τελευταία στις εκλογές του 2012 – το 2009 είχε χάσει την έδρα της – ενώ το 2015 πέρασε στο νήμα στη Βουλή, ούσα η τελευταία στη σειρά εκλογής στη Β’ Αθήνας. Μία περιφέρεια που αποτελεί, εκ των πραγμάτων, προνομιακό πλέον πεδίο όχι μόνον του Κυρ. Μητσοτάκη αλλά και του Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος εμφανώς διεκδικεί την πρωτιά στους σταυρούς αλλά και επιρροή στη λίστα των εκλεγμένων.
Η κ. Παπακώστα έχει λόγους να αγωνιά καθώς, παρά τη μακρά πολιτική διαδρομή που έχει γράψει στη Βουλή από το 2000, βλέπει όχι μόνον τους «φυσικούς» της συμμάχους στην περιφέρεια να αποδυναμώνονται (η ίδια αυτοτοποθετείται στην «καραμανλική» πτέρυγα) αλλά και σειρά νέων στελεχών, που απολαμβάνουν στήριξης από την ηγετική ομάδα, να κινούνται ενεργά για να οικοδομήσουν ερείσματα στη Β’ Αθήνας, μία περιφέρεια διαχρονικά «δύσκολη» για την ελληνική κεντροδεξιά.
Ως προς το «φλερτ» με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, για το οποίο γράφουν αρκετά ΜΜΕ, αυτό μοιάζει μάλλον να εκπορεύεται από το μέτωπο έναντι Γεωργιάδη, παρά από κάποια απόφαση της κ. Παπακώστα να διεκδικήσει μία έδρα με άλλο κόμμα πλην της Ν.Δ. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι, εφόσον οι ΑΝΕΛ στις επόμενες εκλογές καταφέρουν και περάσουν το όριο του 3% για την είσοδό τους στη Βουλή, τότε θα εκλέξουν με βεβαιότητα 2 βουλευτές στη συγκεκριμένη περιφέρεια, με τον έναν να είναι ο ίδιος ο Πρόεδρος του κόμματος Π. Καμμένος.
Η δήλωση της Κατερίνας Παπακώστα
Κατόπιν τούτων, η βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Παπακώσταυ, προέβη σε γραπτή δήλωση επισημαίνοντας πως αφορμή στάθηκε το «θέμα» που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί, αναιτίως, σε συνέχεια της τοποθέτησής της στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας «Ρυθμίσεις περί σταδιοδρομίας και εξέλιξης στελεχών και οικονομικής μέριμνας και λογιστικού των Ενόπλων Δυνάμεων, σύσταση Κοινού Σώματος Οικονομικών Επιθεωρητών και άλλες διατάξεις».
«Κατά την σημερινή μου ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής υποστήριξα πως αποτελεί υποχρέωση του Υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας να διορθώσει τρία άκρως σοβαρά προβλήματα τα οποία αφορούν:
– Πρώτον, στο βαθύ κούρεμα στις συντάξεις των αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι μεγαλύτερο, όσο υψηλότερη ήταν θέση ευθύνης, την οποία κατείχαν,
– δεύτερον στην άρση του θεσμού της προστασίας της Αναπηρίας, καθώς η ανωτέρω μειώσεις των συντάξεων αφορούν και τους συνταξιούχους με αναπηρία 80% και άνω και τους συνταξιούχους οι οποίοι έχουν ως προστατευόμενο μέλος ένα άτομο με αναπηρία 80% και άνω,
– τρίτον στις συντάξεις χηρείας, καθώς σε καμία άλλη χώρα της Ε.Ε. δεν εκδίδονται συντάξεις βάσει των εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων των ασφαλισμένων.
Όσον αφορά στην συμμετοχή μου σε επιτροπές της Βουλής, συμμετέχω όπου ορίζομαι από τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας και στην προκειμένη περίπτωση όχι από τον Υπουργό ‘Αμυνας Πάνο Καμμένο.
Κλείνοντας την τοποθέτησή μου, με αφορμή την πληθώρα προσωπικών αντεγκλήσεων από πολλές πτέρυγες οι οποίες δημιουργήθηκαν, σήμερα, καθ’ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, ζήτησα για πολλοστή φορά από τον προεδρεύοντα και τον πρόεδρο της Βουλής, να εφαρμόσει τον Κανονισμό της Βουλής. Πρόκειται για θέση μου, την οποία αμετακίνητα υποστηρίζω από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκα. Σύμφωνα μάλιστα με τον προεδρεύοντα, κ. Γ. Λαμπρούλη, το πρόβλημα αυτό έχει επισημανθεί από πολλούς συναδέλφους Βουλευτές.
Όποια άλλη ερμηνεία επιχειρηθεί, αποκρούεται αυθεντικά από τη δήλωσή μου».
newpost.gr