Την διαβεβαίωση ότι υπάρχουν ακόμη κενές θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και στα δύο κέντρα δημιουργικής απασχόλησης της ΑΜΚΕ έδωσε με δηλώσεις του στην «δημοκρατική» ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Διεύθυνσης Προσχολικής Αγωγής κ. Γιάννης Κορωναίος, εξηγώντας ότι οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί και μετά το πέρας της προθεσμίας, που ήταν το τέλος του Σεπτέμβρη, ξεκίνησε η δεύτερη κατανομή αξιών τοποθέτησης με τα λεγόμενα ‘vouchers’.
«Υπάρχουν ακόμη κενές θέσεις με βάση την δυναμικότητα που έχουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στη Ρόδο. Καλούμε λοιπόν, τους συνδημότες μας, είτε έχουν ‘voucher’ είτε δεν έχουν και επιθυμούν να φέρουν τα παιδιά τους στις δημοτικές δομές, να μας επισκεφθούν. Κάποιοι γονείς, επέλεξαν φέτος να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικές δομές, γι αυτό υπάρχουν ακόμη κενές θέσεις. Άλλοι γονείς, προτίμησαν να στείλουν τα παιδιά απ’ ευθείας στο νηπιαγωγείο» ανέφερε ο κ. Κορωναίος..
Πάντως, η νέα προθεσμία για εξαργύρωση του ‘voucher’ ισχύει για όλη την παιδαγωγική περίοδο.
Αναλυτικά οι β/ν σταθμοί και τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης στο νησί της Ρόδου είναι οι εξής:
· Ανατολική πλευρά: Κρεμαστής (δυναμικότητας 40 θέσεων), Παστίδας (40 θέσεις), Παραδεισίου (40 θέσεις), Σορωνής (25 θέσεις) και Έμπωνας (25 θέσεις).
· Ρόδος: Αγίου Νικολάου (δυναμικότητας 70 θέσεων), Χρήστου Τσιγάντε 55 θέσεις), Βορείου Ηπείρου (50 θέσεις), Ανάληψης ΑΜΚΕ (55 θέσεις), Ροδιακής Έπαυλης (60 θέσεις), Νοσοκομείου ΑΜΚΕ (30 θέσεις).
· Δυτική πλευρά: Αρχαγγέλου (δυναμικότητας 70 θέσεων), Καλυθιών (25 θέσεις), Κολυμπίων (30 θέσεις), Φαληρακίου (80 θέσεις), Ασκληπειού (25 θέσεις), Αφάντου (50 θέσεις) και Πυλώνας (51 θέσεις).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Κορωναίος, μετά την έκδοση των οριστικών Πινάκων Δικαιούχων πρόσθετης αξίας τοποθέτησης (voucher) από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ Α.Ε), στο πλαίσιο της δράσης «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» έτους 2017-2018, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται 280 ωφελούμενοι συνδημότες μας, 181 από αυτούς επέλεξαν τις δημοτικές δομές προσχολικής αγωγής (Παιδικοί Σταθμοί και ΚΔΑΠ) και ειδικότερα 164 σε Παιδικούς Σταθμούς και 17 σε ΚΔΑΠ. Το σύνολο των παιδιών που φιλοξενούνται μέχρι τώρα στις δημοτικές δομές μέσω του παραπάνω προγράμματος ανέρχονται σε 417. Επιπρόσθετα διευκρινίζεται ότι με βάση την συνολική δυναμικότητα των δομών μας, υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες θέσεις (κατηγορία Α2 προ-νήπια από 2,5 ετών και άνω).
Παρεμβάσεις σε β/ν σταθμούς –
Τι γίνεται στ’ Αφάντου
Να σημειωθεί ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι παρεμβάσεις σε διάφορους β/ν σταθμούς, με επισκευές μικρής κλίμακας. «Eκτελούνται εργασίες τόσο στον β/ν σταθμό της Ροδιακής Έπαυλης, όσο και στ’ Αφάντου και σε άλλες περιοχές, όπου υπάρχουν ανάγκες. Προσπαθούμε να κάνουμε τα αδύνατα, δυνατά ώστε προς το τέλος του Νοέμβρη η νέα αυτή δομή προσχολικής αγωγής του Δήμου Ρόδου, να μπορέσει να φιλοξενήσει τους μικρούς συμπολίτες μας», τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.
Υποχρηματοδότηση
των δομών
Ο κ. Κορωναίος, ανέφερε ακόμη πως: «Μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος 99/2017 περί ‘καθορισμού Προϋποθέσεων αδειοδότησης και λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών Σταθμών που λειτουργούν εντός νομικών προσώπων των Δήμων ή υπηρεσίας των Δήμων’ όπως αυτών του Δήμου Ρόδου, μία σειρά από ζητήματα τίθενται επί τάπητος όπως η γεναία και αναγκαία χρηματοδότηση των Δήμων από το κεντρικό κράτος για την ανακατασκευή και εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων δημοτικών δομών προσχολικής αγωγής, το ύψος της οποίας εξαρτάται από το μέγεθος της κάθε παρέμβασης στις κτηριοδομές και τους περιβάλλοντες χώρους αυτών. Επίσης επειδή οι νέες προδιαγραφές, απαιτούν μεγαλύτερες αίθουσες και μικρότερη αναλογία παιδιών προς το παιδαγωγικό προσωπικό, αυτό θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση της δυναμικότητας των σημερινών δομών και άρα λιγότερα παιδιά ανά αίθουσα Οι απαιτούμενες ενέργειες και η συμμόρφωση μας σύμφωνα με τις διατάξεις του παραπάνω Προεδρικού Διατάγματος εντός του χρονικού περιθωρίου πενταετίας κρίνεται σχετικά ικανοποιητικό.
Παράλληλα, ολοκληρώνεται σύντομα και η σύνταξη σχετικού Κανονισμού Λειτουργίας των δομών προσχολικής αγωγής του Δήμου Ρόδου, ένας κανονισμός που θα αποτελεί πλαίσιο λειτουργίας των παιδικών & βρεφονηπιακών σταθμών και κανονιστική διάταξη, αφού θα εισαχθεί ως θέμα προς συζήτηση και λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου» όπως είπε.