Στις 31 Οκτωβρίου θα κυκλοφορήσει αναμνηστικό νόμισμα των δύο ευρώ, αφιερωμένο στην 70ή επέτειο της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα.
Το νόμισμα που φιλοτεχνήθηκε από το γνωστό γλύπτη-χαράκτη, Γιώργο Σταματόπουλο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 3 Φεβρουαρίου στην World Money Fair, στο Βερολίνο, από εκπροσώπους του Νομισματοκοπείου της Ελλάδας. Στην εθνική όψη απεικονίζεται στο κέντρο ένα ρόδο, «λαλούν σύμβολον» της Ρόδου, της πρωτεύουσας των Δωδεκανήσων, εμπνευσμένο από αρχαίο νόμισμα της πόλης, που περιβάλλεται από σχηματοποιημένο κυματισμό που παραπέμπει στην θάλασσα που περικλείει τα Δωδεκάνησα.
Το σχέδιο είναι εμπνευσμένο από τα πολλά αρχαία νομίσματα που κοπήκανε στην πόλη με παραλλαγές του ρόδου. Περιμετρικά του θέματος αναγράφονται οι λέξεις «1948-2018 Η ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», καθώς και το ανθέμιο (σήμα του Ιδρύματος Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών – ΙΕΤΑ).
Παράλληλα, με το νόμισμα που είναι αφιερωμένο στη Ρόδο θα κυκλοφορήσει και νόμισμα με τη μορφή του ποιητή Κωστή Παλαμά με αφορμή την 75η επέτειο από το θάνατό του. Και τα δύο νομίσματα θα κυκλοφορήσουν σε 750.000 αντίτυπα συνολικά. Ήδη στις 31 Οκτωβρίου θα έχει προμηθευτεί κάποια ποσότητα το παράρτημα της Τράπεζας της Ελλάδας στη Ρόδο.
Σημειώνεται ότι η αρχική ιδέα για την κυκλοφορία του επετειακού νομίσματος, αφιερωμένου στα Δωδεκάνησα ανήκει στον Φίλιππο Καλλούδη, επίτιμο Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών-Πειραιώς και πρώην στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος.
Πώς ξεκίνησε ο θεσμός
Τα αναμνηστικά νομίσματα είναι κέρματα κυκλοφορίας 2 ευρώ, τα οποία φέρουν διαφορετική παράσταση από την καθιερωμένη. Το θέμα για το οποίο εκδίδονται (γεγονός, τοποθεσία, πρόσωπο κλπ) πρέπει να έχει ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Το πρώτο αναμνηστικό κέρμα ευρώ εκδόθηκε το 2004 από την Ελλάδα με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.
Όλες οι χώρες της ζώνης του ευρώ έχουν εκδώσει από κοινού τέσσερα αναμνηστικά κέρματα με ένα κοινό σχέδιο στην εθνική όψη:
• Τον Μάρτιο του 2007 για τον εορτασμό της 50ής επετείου της Συνθήκης της Ρώμης, η επιλογή του σχεδίου οργανώθηκε από κοινού από τα εθνικά νομισματοκοπεία
• Τον Ιανουάριο του 2009 για τον εορτασμό της 10ης επετείου της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, το νικητήριο σχέδιο, μετά από δημόσια διαδικτυακή ψηφοφορία, ήταν του κ. Γεωργίου Σταματόπουλου, επαγγελματία σχεδιαστή στην Τράπεζα της Ελλάδος.
• Τον Ιανουάριο του 2012 για τον εορτασμό της 10ης επετείου των τραπεζογραμματίων και των κερμάτων ευρώ, το νικητήριο σχέδιο, μετά από δημόσια διαδικτυακή ψηφοφορία, ήταν του κ. Helmut Andexlinger, επαγγελματία σχεδιαστή στο νομισματοκοπείο της Αυστρίας και
• Τον Ιούλιο του 2015 για τον εορτασμό των τριάντα ετών από τη σημαία της ΕΕ, το νικητήριο σχέδιο, μετά από δημόσια διαδικτυακή ψηφοφορία, ήταν πάλι του κ. Γεωργίου Σταματόπουλου, επαγγελματία σχεδιαστή στην Τράπεζα της Ελλάδος.
https://www.dimokratiki.gr/26-10-2018/stis-31-okt-tha-kykloforisei-to-dieyro-gia-tin-70i-epeteio-tis-ensomatosis-tis-dod-nisoy/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.