Ενώπιον του Ειρηνοδικείου Ρόδου, θα εξεταστεί την 31η Οκτωβρίου 2018, αίτηση του Δήμου Ρόδου για την εξαίρεση πραγματογνώμονα, που διορίστηκε με την υπ’ αρίθμ. 96/2018 απόφαση, του ίδιου δικαστηρίου για τη διενέργεια γραφολογικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η από 25.12.1993 ιδιόγραφη διαθήκη έχει συνταχθεί και υπογραφεί από τον διαθέτη Ευάγγελο Ψιμόριφο ή από τρίτο πρόσωπο.
Το Ειρηνοδικείο Ρόδου επιλήφθηκε συγκεκριμένα της αιτήσεως των Ζερμαίν-Σουζάνας χήρας Γεράσιμου Ζησιμάτου, το γένος Ερρίκου και Αναστασίας Μας, και Μιχαήλ Ζησιμάτου του Γερασίμου, που επικαλούνται ότι στο Ειρηνοδικείο Ρόδου δημοσιεύθηκε η από 25 Δεκεμβρίου 1993 ιδιόχειρη διαθήκη του αποβιώσαντος Ευάγγελου Ψιμόριφου του Νικολάου και ζητούν την κήρυξη ως ανίσχυρου και την ανάκληση ως ανακριβούς, του πιστοποιητικού-κληρονομητηρίου του παραπάνω διαθέτη.
Το κληρονομητήριο, που εκδόθηκε από το Γραμματέα του Πρωτοδικείου Ρόδου δυνάμει της υπ’ αριθμ. 29/1995 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, για τα αναφερόμενα σ΄ αυτό κληρονομικά δικαιώματα εκ της από 19.11.1988 ιδιόγραφης διαθήκης του κληρονομούμενου Ευάγγελου Ψιμόριφου, ζητήθηκε να κηρυχθεί ανίσχυρο καθότι η ως άνω διαθήκη ανακλήθηκε βάσει της μεταγενέστερης από 25.12.1993 ιδιόγραφης διαθήκης του ιδίου διαθέτη, που δημοσιεύθηκε με το με αρ. 26/2013 πρακτικό δημοσίευσης του Ειρηνοδικείου Ρόδου.
Κατά τη συζήτηση της εν λόγω αιτήσεως, ο Δήμος Ρόδου, νόμιμα εκπροσωπούμενος, παραστάθηκε θεωρώντας εύλογα και νόμιμα εαυτόν διάδικο και κατέθεσε προτάσεις, ασκώντας συνάμα και επικουρικά δια των προτάσεων αυτών και με προφορική δήλωση κατά τη συζήτηση που καταχωρήθηκε στα πρακτικά, πρόσθετη παρέμβαση υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, καθιστάμενος ούτω διάδικος και μετασχών νόμιμα στην ανοιγείσα δίκη, αφού διετάχθη η κοινοποίηση της κρινόμενης αίτησης προς αυτόν από τον αρμόδιο Ειρηνοδίκη.
Επί της ως άνω αιτήσεως, όπως προαναφέρθηκε, εκδόθηκε προδικαστική απόφαση, δυνάμει της οποίας κρίθηκε ότι το Δικαστήριο διατηρεί εύλογες αμφιβολίες για τη γνησιότητα της από 25.12.1993 ιδιόγραφης διαθήκης, προκειμένου δε να αποφανθεί για το ζήτημα αυτό το Δικαστήριο έκρινε ότι απαιτούνται ειδικές γνώσεις επιστήμης και συγκεκριμένα γνώσεις ειδικού γραφολόγου ή συναφούς ειδικότητας επιστήμονα.
Ακολούθως, με την ως άνω απόφασή του, το Ειρηνοδικείο Ρόδου διέταξε την επανάληψη της συζήτησης και για τη δημιουργία ασφαλούς δικανικής πεποίθησης τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, σύμφωνα με τις διατάξεις, από πραγματογνώμονα γραφολόγο.
Διορίστηκε δε με την ως άνω απόφαση πραγματογνώμονας από τον οικείο κατάλογο των πραγματογνωμόνων γραφολόγος Αθηνών.
Ακολούθως, κατόπιν παραγγελίας του Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου προς διενέργεια γραφολογικής πραγματογνωμοσύνης επί της από 25.12.1993 ιδιόγραφης διαθήκης που φέρεται να συνέταξε ο αποθανών Ευάγγελος Ψιμόριφος, ήτοι προς διαπίστωση της γνησιότητας ή πλαστότητας της διαθήκης αυτής, η Πταισματοδίκης του 2ου Προανακριτικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Αθηνών, στην οποία κατά τα ανωτέρω διαβιβάστηκε η ως άνω παραγγελία, διόρισε επίσης ως πραγματογνώμονα δια της από 21.05.2018 πράξεως διορισμού, τον ίδιο, ο οποίος έτσι ανέλαβε να επιτελέσει τα συμβουλευτικά του καθήκοντα ταυτοχρόνως στα πλαίσια και της αστικής και της ποινικής διερεύνησης της υπόθεσης.
Ο Δήμος Ρόδου, διαμαρτύρεται γιατί ο διορισθείς πραγματογνώμονας, δικαστικός γραφολόγος, συνδέεται στενά και έχει από ετών δεσμούς φιλίας και επαγγελματικής συνεργασίας με ειδικό γραφολόγο, τον οποίο ήδη είχαν ορίσει ιδιωτικά ως τεχνικό σύμβουλό τους οι αιτούντες και ισχυρίζεται ότι σε καμία περίπτωση δεν παρέχει εχέγγυα αξιόπιστης και αμερόληπτης άσκησης των ανατεθειμένων σε αυτόν καθηκόντων.
Θυμίζουμε ότι ο Δήμος Ρόδου έχει υποβάλει αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημ/κών Ρόδου για την διερεύνηση στοιχειοθέτησης ποινικών αδικημάτων από πλευράς των αιτούντων.
Η νομική υπηρεσία του Δήμου Ρόδου θεωρεί ότι υπάρχουν ενδείξεις στοιχειοθέτησης ποινικών αδικημάτων τουλάχιστον πλαστογραφίας και εξαπάτησης Δικαστηρίου και μάλιστα κακουργηματικής μορφής, της αξίας του ακινήτου ανερχόμενης σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.
Ο Δήμος Ρόδου υποστηρίζει συγκεκριμένα ότι η από 25 Δεκεμβρίου 1993 νέα ιδιόγραφη διαθήκη του Ψιμόριφου, που δημοσιεύθηκε κατόπιν αίτησης του κ Μιχαήλ Ζησιμάτου με το από 26 Ιουνίου 2013 πρακτικό του Ειρηνοδικείου Ρόδου, χωρίς να έχει αίτηση κήρυξής της σε κύρια, τυγχάνει πλαστή.
Η πλευρά Ζησιμάτου από την άλλη επικαλείται γραφολογική πραγματογνωμοσύνη διδάκτορος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης από την οποία προκύπτει μετά βεβαιότητας ότι η από 25 Δεκεμβρίου 1993 διαθήκη έχει χαραχθεί και υπογραφεί δια χειρός του.
https://www.dimokratiki.gr/26-10-2018/tin-exairesi-pragmatognomona-stin-ypothesi-psimorifoy-aitithike-o-dimos-rodoy/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.