«Ο τουρισμός όμως θα αντέξει, με τη συνέχιση των ήδη αποτελεσματικών μέτρων στήριξης, αλλά και κάποιων νέων που συζητούμε», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ
Η εκτίμηση προέρχεται από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων, ύστερα και από τη δημοσιοποίηση από την Τράπεζα της Ελλάδος των στοιχείων του Αυγούστου που είναι -παραδοσιακά αλλά και φέτος- ο πιο κρίσιμος μήνας της τουριστικής σεζόν.
Φέτος, τον Αύγουστο, οι τουριστικές εισπράξεις με βάση τα στοιχεία του ταξιδιωτικού ισοζυγίου της ΤτΕ, άγγιξαν το 1,37 δισ. ευρώ, στο 1/3 σε σχέση με τις τουριστικές εισπράξεις του περυσινού Αυγούστου, οπότε το αντίστοιχο νούμερο είχε διαμορφωθεί στα 4,1 δισ. ευρώ. «Απ’ ότι φαίνεται, η χρονιά θα κλείσει γύρω από την αναθεωρημένη εκτίμηση του Αυγούστου, δηλαδή στην περιοχή των 3,5 δισ. ευρώ», σχολίασε σχετικά ο κ. Γιάννης Ρέτσος, χαρακτηρίζοντας μεγάλη και αναμενόμενη την πτώση.
«Ο τουρισμός όμως θα αντέξει, με τη συνέχιση των ήδη αποτελεσματικών μέτρων στήριξης, αλλά και κάποιων νέων που συζητούμε», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ. Επισημαίνεται εδώ ότι οι επιτελείς του συνδέσμου είχε όλο το προηγούμενο διάστημα επαφές με την κυβέρνηση για την ολοκλήρωση του πακέτου μέτρων στήριξης του τουρισμού με μεγάλο ζητούμενο τη «γέφυρα» έως τη σεζόν του 2021– η οποία παρεπιμπτόντως δεν προδιαγράφεται εύκολη αφού ουδείς γνωρίζει πότε θα υπάρξει έλεγχος της πανδημίας και επιστροφή της διάθεσης για ταξίδια στους Ευρωπαίους- και σημεία αιχμής την επιδότηση εργοδοτικών εισφορών, τις αναστολές, την αποζημίωση μη ληφθείσης αδείας, την υποχρεωτική μείωση μισθώματος για το Δημόσιο κ.ο.κ.
Τα δάνεια των ξενοδόχων
Επιπλέον, σε μία χρονιά όπου ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με πτώση εσόδων της τάξεως του 80% έναντι του 2019, η ρευστότητα ήταν ήδη από πρίν και παραμένει, τώρα περισσότερο, από τα βασικά ζητήματα, που θα πρέπει να επιλυθούν.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις και του υφυπουργού Τουρισμού κ. Μάνου Κόνσολα– με αφορμή την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα– πριν ακόμα εκδηλωθεί η πανδημία, ήτοι πρίν το lockdown του Μαρτίο, το 1 στα 3 δάνεια των τουριστικών επιχειρήσεων ήταν μη εξυπηρετούμενο.
Με βάση τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Κόνσολας, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τομέα του τουρισμού φτάνει τα 3 δισ. ευρώ ενώ, σε ρύθμιση έχουν μπει δάνεια ύψους 700 εκατ. ευρώ, την ίδια στιμγή που είναι διάχυτη η ανησυχία για περαιτέρω επιδείνωση των δεικτών στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά και στο συνολικό ιδιωτικό χρέος των τουριστικών επιχειρήσεων, με δεδομένο ότι ο τουρισμός βρίσκεται στη δίνη της πιο μεγάλης κρίσης που έχει βρεθεί ποτέ.
Πηγή: newmoney.gr