Κάλεσμα για τον καθορισμό περισσότερο από ποτέ, φιλόδοξων στόχων που θα αφορούν την κινητοποίηση και εστίαση σε επενδύσεις στην υγεία, ως μακροπρόθεσμη επένδυση και όχι ως βραχυπρόθεσμο κόστος, απηύθυνε πριν από λίγο σε ενημέρωση των δημοσιογράφων το Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα Οικονομικά της Υγείας για Όλους καθώς πλησιάζει η Σύνοδος Κορυφής της G20 στη Ρώμη όπου υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για μια ριζική ανακατεύθυνση όλων των τομέων της υγείας μια οικονομία για την υγεία για όλους.
Η επιτροπή του Π.Ο.Υ, τόνισε πως η πανδημία της COVID-19 έχει φέρει στο επίκεντρο τη σκοτεινή πραγματικότητα των μεγάλων και αυξανόμενων ανισοτήτων σε όλο τον κόσμο όσον αφορά την πρόσβαση σε προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης και υγείας. Έτσι σε κάθε 100 άτομα σε χώρες υψηλού εισοδήματος, έχουν χορηγηθεί 133 δόσεις εμβολίου για την COVID-19 , ενώ στις χώρες χαμηλού εισοδήματος έχουν χορηγηθεί μόνο 4 δόσεις ανά 100 άτομα.
Χρηματοδότηση που αποφεύγει τις μακροοικονομικές πολιτικές
Το Συμβούλιο πιστεύει επιπλέον ότι πρέπει να επιδιωχθεί ένα νέο πρότυπο χρηματοδότησης που θα αποφεύγει τις μακροοικονομικές πολιτικές και τις παραδοχές που απομακρύνουν από την Υγεία για Όλους. Αυτό σημαίνει σχεδιασμό πολιτικών τώρα και μακροπρόθεσμα την αναπροσαρμογή της χρηματοδότησης από όλους τους τομείς και τις πηγές μέσω όρων που τροφοδοτούν συμβιωτικά κέρδη προς το δημόσιο συμφέρον.
Αυτό σημαίνει όχι μόνο περισσότερη χρηματοδότηση του τομέα της υγείας, αλλά και καλύτερης ποιότητας χρηματοδότηση που γίνεται ζωτικής σημασίας για την παροχή Υγείας σε Όλους, η οποία πρέπει να είναι δίκαιη και να διασφαλίζει βιώσιμο αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων.
Να αλλάξει ριζικά η χρηματοδότηση της υγείας
«Η πανδημία COVID-19 απέδειξε ότι η χρηματοδότηση των συστημάτων υγείας πρέπει να αλλάξει ριζικά για να προστατεύσει και να προωθήσει την υγεία όλων των ανθρώπων», τόνισε ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ Δρ. Τένδρος σημειώνοντας πως η τελευταία έκθεση του Συμβουλίου για την Οικονομία της Υγείας για Όλους, κάνει ένα σαφές εγχείρημα, ώστε η διαρκής χρηματοδότηση να κατευθύνεται στην επίτευξη της υγείας όλων των ανθρώπων και οι επενδύσεις να θεωρείται μακροπρόθεσμα επωφελή για την εθνική και παγκόσμια ανάπτυξη.
Η πρόκληση σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ, είναι να αλλάξουν οι νοοτροπίες εντός των χωρών που επιβάλλουν εσωτερικούς περιορισμούς στις δαπάνες και να μεταμορφωθούν η εξωτερικά επιβαλλόμενοι όροι που εμποδίζουν τις δαπάνες. «Η αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού αποτελεί θεμελιώδη προτεραιότητα οποιασδήποτε στρατηγικής για την παροχή Υγεία για Όλους και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν τη δυνατότητα να επανεξετάσουν τη χρηματοδότηση τώρα» κατέληξε ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ.