Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία αλλά και το θέμα του συνεδρίου που διεξάγεται στο ξενοδοχείο Rodos Palace στην Ρόδο, με τίτλο: «Ώριμη γυναίκα –Προκλήσεις στην Μαιευτική Γυναικολογία».
Μιλώντας αποκλειστικά στην ‘δημοκρατική’ ο καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας, Αναπαραγωγικής και Αναγεννητικής Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κ. Στεφανίδης εξήγησε κατ’ αρχάς τους λόγους που επιλέχθηκε η Ρόδος για την διεξαγωγή του κορυφαίου αυτού συνεδρίου και αναφέρθηκε σε μια σειρά από τα σοβαρά ζητήματα που συζητούν οι συμμετέχοντες ιατροί και καθηγητές:
«Η Ρόδος επιλέχθηκε –κατ’ αρχάς- επειδή ήθελα να δώσουμε ένα μήνυμα ότι αυτό το νησί, μετά την περιπέτεια που πέρασε με τις καταστροφικές πυρκαγιές, διαθέτει όλα τα εχέγγυα και τις υποδομές, σχετικά με την διεξαγωγή ιατρικών συνεδρίων. Δεν σας κρύβω, ότι αντιμετώπισα μεγάλες δυσκολίες στην προσπάθεια διοργάνωσης. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό το συνέδριο, με στόχο να καθιερωθεί και να γίνει θεσμός, ώστε να πραγματοποιείται είτε ετησίως, είτε ανά δύο χρόνια. Το πρόβλημα είναι η απόσταση και η μεταφορά των συνέδρων –καθώς όλοι οι ιατροί έχουν υποχρεώσεις. Παρ όλα αυτά, επέμεινα, λόγω και της καταγωγής μου από την Ρόδο, να γίνει εδώ και τα καταφέραμε.
Οι εγγεγραμμένοι στο συνέδριο αυτό είναι 140, ειδικοί στο αντικείμενό τους κι αυτό γιατί θέλαμε, το συνέδριο να έχει μια ολιστική προσέγγιση του θέματος της υπογονιμότητας –με επίκεντρο την Ελλάδα. Επιπρόσθετα, θέλαμε να δώσουμε και έμφαση στο Νότιο Αιγαίο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η υπογονιμότητα στα νησιά που ανήκουν στο Νότιο Αιγαίο, καταγράφεται σε πολύ καλύτερη θέση, σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Παρά το γεγονός πως υπάρχει μεγάλη ιδιομορφία (λόγω της νησιωτικότητας και διαφορετικότητας), αλλά και με ελάχιστη περίθαλψη, η εικόνα δείχνει ότι στο Νότιο Αιγαίο, ανακάμπτει –τα τελευταία χρόνια- στα θέματα υπογεννητικότητας, σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Ο λόγος είναι ότι υπάρχει ευημερία στα νησιά –κάτι που δείχνει ότι θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση σε αυτά τα ζητήματα».
Όπως εξήγησε, όταν χρησιμοποιείται ο όρος ‘Ώριμη Γυναίκα’ οι επιστήμονες εννοούν την γυναίκα που έχει μικρότερο ποσοστό επιτυχίας σε σύλληψη και ανήκει στην ηλικιακή κατηγορία, μετά τα 40 έτη: «Μετά την ηλικία των 40 ετών, οι γυναίκες παρουσιάζουν μια δραστική μείωση σε γονιμότητα. Μετά τα 45 έτη, στατιστικά, η πιθανότητα (όχι να μείνει έγκυος) αλλά να κυοφορήσει και να φέρει στον κόσμο ένα παιδί, είναι κάτω από 0,5% (!)» -ανέφερε.
Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός πως στην Ελλάδα, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις και επιλογές για μια γυναίκα που θέλει να κάνει παιδί σε ηλικία μεγαλύτερη από τα 38 – 40 έτη, τα οποία καλύπτονται από το νομικό πλαίσιο, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, κοστίζουν ακριβά. Σύμφωνα με τον κ. Στεφανίδη:
«Η σύγχρονη γυναίκα, γνωρίζει πολύ καλά ότι κάθε χρόνο, πρέπει να επισκέπτεται τον/την γυναικολόγο της, για τις βασικές εξετάσεις που είναι απαραίτητες. Συνεπώς, μια γυναίκα που περνάει τα 35 έτη και βλέπει ότι στη ζωή της δεν έχει προκύψει θέμα οικογένειας και απόκτησης παιδιού, πρέπει να συζητάει με τον γιατρό της, τις λύσεις και τις εναλλακτικές –για να δώσει ένα περιθώριο σε σχέση με τα ωάριά της. Γι’ αυτό και γίνεται κατάψυξη ωαρίων καθώς η Ελλάδα διαθέτει πολλά κέντρα (κρατικά και ιδιωτικά) σύγχρονα που κατατάσσονται ανάμεσα στα καλύτερα σε όλο τον κόσμο, όπου οι γυναίκες μπορούν να απευθυνθούν για να βρουν λύσεις.
Επιπλέον, υπάρχουν και τα κατεψυγμένα έμβρυα. Αυτά ανήκουν σε γυναίκες που έχουν κάνει προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης –όπου έχουμε πάρει 10-15 ωάρια, έχουν γίνει 10 έμβρυα εκ των οποίων χρησιμοποιούνται τα τρία. Κατόπιν, επέρχεται εγκυμοσύνη και τα υπόλοιπα μένουν (κατεψυγμένα) και φυλάσσονται».
Το συνέδριο θα ολοκληρώσει τις εργασίες του σήμερα, με τις τοποθετήσεις κορυφαίων καθηγητών και ιατρών ενώ κατά την διάρκεια των εργασιών, παρουσιάζονται στοιχεία, αποτελέσματα ερευνών κ.λπ. πάνω στα σοβαρά αυτά ζητήματα που απασχολούν τις γυναίκες αλλά και τα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά σε κάποια άλλη χρονική περίοδο, που θα επιλέξουν.