• «Οι 150 προσλήψεις που έχουν εξαγγελθεί για την ενίσχυση της δύναμης των συνοριακών φυλάκων στα Δωδεκάνησα είναι ακόμη στον αέρα, αφού η προκήρυξη δεν έχει πάει καν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για έγκριση», δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Δωδεκανήσου
Την αναγκαιότητα άμεσης μετακίνησης συνοριοφυλάκων από άλλα νησιά που έχουν μεγάλη δύναμη, στη Ρόδο, που αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα με το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα τους τελευταίους μήνες και το αίτημα για προσλήψεις, τονίζει με δηλώσεις του στη «δ» ο πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Δωδεκανήσου, Γιάννης Ρώτας.
Ο κ. Ρώτας επισημαίνει ότι στόχος είναι η καλύτερη δυνατή διαχείριση των µεταναστευτικών ροών, ενώ για το θέμα εστάλη κι επιστολή προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με θέμα την εύρυθμη λειτουργία των Τμημάτων Διαχείρισης Μετανάστευσης νομού Δωδεκανήσου. Ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων, υπογραμμίζει ότι επιπλέον ότι για το μείζον μεταναστευτικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας τους τελευταίους μήνες, με τις καθημερινές ροές, απαιτούνται άμεσα οι 150 προσλήψεις, όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, ώστε να ενισχυθεί η δύναμη στα Δωδεκάνησα, όπου σήμερα υπηρετούν 210 άτομα, οι οποίοι είναι συμβασιούχοι και προσελήφθησαν το 2020, διεκδικώντας τη μονιμοποίησή τους.
Στα αξιοσημείωτα είναι το γεγονός ότι οι 150 προσλήψεις ακόμη κι αν πάρουν αύριο το «πράσινο φως», στην καλύτερη των περιπτώσεων, τα άτομα που θα προσληφθούν μέσα από το ΑΣΕΠ και μετά την απαραίτητη εκπαίδευση, θα πιάσουν δουλειά από τον …Ιούλιο, Αύγουστο ή και Σεπτέμβριο του 2025!! Οι συνοριακοί φύλακες, είναι ειδικό αστυνομικό προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, για την ασφάλεια των συνόρων της xώρας μας.
«Μιλάμε για μία προκήρυξη, η οποία δεν έχει πάει καν στο Συμβούλιο της Επικρατείας να εγκριθεί και δεν έχει καν κοινοποιηθεί στην ανεξάρτητη αρχή στον ΑΣΕΠ», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Επιπλέον προσθέτει ότι στη Ρόδο υπάρχει Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης χωρίς συνοριοφύλακες, όπου έχουν αποσπασθεί έξι άτομα από τη Σύμη.
Ο κ. Ρώτας αναφέρθηκε στις δομές της Λέρου και της Κω που είναι κορεσμένες, αφού δέχονται τους μετανάστες και πρόσφυγες και από τα υπόλοιπα νησιά του νομού.
Η επιστολή προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αναφέρει:
Θέμα: Εύρυθμη λειτουργία Τμημάτων Διαχείρισης Μετανάστευσης Νομού Δωδεκανήσου.
Αξιότιμε κ. Υπουργέ, με χαρά και αίσθημα υπερηφάνειας για την αναγκαιότητα υπάρξεώς μας σε όλες τις περιοχές της Δωδεκανήσου, οι οποίες μαστίζονται από την αύξηση του μεταναστευτικού, τόσο ο προκάτοχός σας τ. υπουργός Προστασίας του Πολίτη & βουλευτής Φθιώτιδας κ. Ιωάννης Οικονόμου, την 16/11/2023, όσο και εσείς πλέον ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, την 29/06/2024, κατά τις επισκέψεις σας στο νησί της Ρόδου τονίσατε την αναγκαιότητα πρόσληψης Συνοριακών Φυλάκων Ορισμένου Χρόνου, με στόχο την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.
Με βάση τα τεκταινόμενα τα οποία συμβαίνουν στις χώρες της Μέσης Ανατολής και με γνώμονα την ραγδαία αύξηση του μεταναστευτικού, οι προσλήψεις αυτών των νέων Συνοριακών Φυλάκων Ορισμένου Χρόνου παραμένουν ανεκπλήρωτες. Το διάστημα 11/07/2024, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων συναντήθηκε κατόπιν προσκλήσεώς σας στο Υπουργείο με εσάς τον ίδιο, όπου σας παρέθεσαν μεταξύ των όποιων άλλων αιτημάτων και το θέμα της τοποθέτησης Συνοριακών Φυλάκων Ο.Χ. στο νησί της Ρόδου. Πέραν τούτο όμως, εκτός από τις προσλήψεις που έχετε δεσμευτεί, θα ήταν και επιτακτική ανάγκη να μετακινηθούν και Συνοριακοί Φύλακες Ο.Χ. από τα νησιά της Κω, της Λέρου, της Καλύμνου, της Σύμης και της Μεγίστης (Καστελλόριζο) που επιθυμούν να αποσπασθούν – μετακινηθούν προσωρινά ΑΔΑΠΑΝΩΣ για το Δημόσιο, προκειμένου να υπάρξει μία ομαλή διαχείριση του μεταναστευτικού και δεδομένου ότι από την διαδικασία πρόσληψης έως την τοποθέτηση αυτών στις Οργανικές τους Υπηρεσίες θα υπάρξει ένα αρκετά μεγάλο διάστημα, το οποίο κάπως πρέπει να καλυφθεί.
Εν έτει 2024, σας ζητούμε κάτι το αυτονόητο, σας ζητούμε να γίνουμε αναγκαίοι για την εύρυθμη λειτουργία του Σώματος, να διευρυνθεί το καθηκοντολόγιό μας με αρμοδιότητες που άπτονται του λόγου πρόσληψής μας, να εδραιώσουμε τις Διμοιρίες Ετοιμότητας και τις Ομάδες Άμεσης Επέμβασης που εκπαιδευτήκαμε. Οι Συνοριακοί Φύλακες είναι αυτοί, οι οποίοι ήρθαν για να λύσουν το πρόβλημα που ταλανίζει αυτή την στιγμή όλο τον νομό Δωδεκανήσου, το πρόβλημα όμως αυτό δεν μπορεί να λυθεί εάν έχουμε σε αυτά τα νησιά Συνοριακούς Φύλακες Ορισμένου Χρόνου, οι οποίοι είναι έρμαιοι στα πολύ στενά όρια των οργανικών τους θέσεων και δεν μπορούν να διαχειριστούν αυτό για το οποίο προσλήφθηκαν. Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθεί ότι η ευελιξία των κυκλωμάτων να επιλέγει συγκεκριμένες περιοχές, πρέπει να δώσει την δυνατότητα επιτέλους στην Πολιτεία με το εξειδικευμένο προσωπικό που έχει προσλάβει να το αξιοποιεί καταλλήλως ως προς τον σκοπό αυτό.
Κλείνοντας, θα μας επιτρέψετε να σας αναφέρουμε μία φράση, την οποία χρησιμοποιούμε κατά καιρούς, αλλά αποδεικνύεται και με την πάροδο του χρόνου: «έχουν γνώση οι Φύλακες» και επιτρέψτε μας να σας αποδείξουμε για ακόμη μια φορά το πόσο αναγκαίοι είμαστε για την Ελληνική Κοινωνία και τα Σύνορα της Ευρώπης γενικότερα.
«Η προκήρυξη για τις προσλήψεις συνοριοφυλάκων, δεν έχει πάει καν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για έγκριση»
Ο κ. Ρώτας επεσήμανε ότι η επιστολή εστάλη προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων και εκείνη έκανε το διαβιβαστικό προς τον υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη «όπου του γνωμοδοτούμε το πρόβλημα που υφίσταται στο νομό Δωδεκανήσου. Αυτή τη στιγμή το μεταναστευτικό έχει παρέλθει από το βόρειο συγκρότημα κι έχει επέλθει στο νότιο συγκρότημα. Δηλαδή αυτή τη στιγμή υπάρχει μία έξαρση του μεταναστευτικού στο σύμπλεγμα Ρόδου-Σύμης-Τήλου-Χάλκης και κάποιες φορές και στην Κάρπαθο. Εμείς μέσα από αυτό το έγγραφο λέμε την πραγματική αγωνία όλων των συναδέλφων που είναι προσωποπαγής πρόσληψη στα κατά τόπους νησιά και λέμε ότι όταν έχει εξαγγείλει ο υπουργός προσλήψεις συνοριακών φυλάκων τόσο ο κ. Οικονόμου προ διετίας, όσο και το καλοκαίρι που μας πέρασε ο κύριος Χρυσοχοΐδης, αυτές οι προσλήψεις δεν έχουν έρθει, αλλά και για να έρθουν αυτές οι προσλήψεις στο νησί της Ρόδου και στο νησί της Καρπάθου, από τη σημερινή μέρα μέχρι και να υπηρετήσουν αυτοί οι άνθρωποι χρειάζεται περίπου τουλάχιστον εννέα μήνες. Άρα εμείς λέμε ότι αυτή τη στιγμή το πρόβλημα είναι σήμερα. Άρα εάν σήμερα δώσει το Oκ το Υπουργείο θα έρθουν τον Ιούλιο οι άνθρωποι αυτοί ή τον Σεπτέμβρη, αναλόγως πόσο σύντομα θα κινήσει τις διαδικασίες το ΑΣΕΠ. Η προκήρυξη αυτή είναι μέσω μοριοδότησης όταν η Ανεξάρτητη Αρχή αργήσει γιατί υπάρχουν κάποια κωλύματα, όπως και να ‘χει όμως μιλάμε για μία πάροδο τουλάχιστον εννέα μηνών. Μόνο η εκπαίδευσή τους είναι τρεις μήνες.
Μιλάμε για μία προκήρυξη, η οποία δεν έχει πάει καν στο Συμβούλιο της Επικρατείας να εγκριθεί και δεν έχει καν κοινοποιηθεί στην ανεξάρτητη αρχή στον ΑΣΕΠ, άρα λοιπόν για ποιες προσλήψεις μιλάμε; Και υπάρχει κάτι ακόμη για το οποίο κανείς δεν έχει αναρωτηθεί. Υπάρχει τμήμα διαχείρισης μετανάστευσης στη Ρόδο χωρίς συνοριοφύλακες. Είναι απίστευτο! Έχουν μετακινηθεί και έχουν αποσπασθεί έξι συνοριοφύλακες από το νησί της Σύμης περίπου εδώ και 13-14 μήνες και βρίσκονται στη Ρόδο, όμως, εμείς ζητάμε αυτοί οι συνοριοφύλακες οι οποίοι υπηρετούν στα άλλα νησιά να κατέβουν γιατί έχουν μεγάλη δύναμη και από τη Σύμη και από τη Μεγίστη που είναι εντός της Α’ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου να δημιουργηθεί μία ομάδα των 30 ατόμων, να λυθεί λίγο το μεταναστευτικό, να κάνουμε αυτές τις μεταγωγές που πρέπει να κάνουμε προς τις κλειστές δομές, να γίνει καταγραφή αυτών των αιτούντων ασύλου και επιτέλους να ηρεμήσει λίγο η κατάσταση στην πόλη της Ρόδου. Καλώς ή κακώς οι Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές είναι αποκλειστικός υπεύθυνος το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Η ΕΛ.ΑΣ. είναι απλά εκεί για τη φύλαξη αυτών των δομών και την ασφάλεια και την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας. Άρα λοιπόν όταν αυτές οι δομές έχουν κορεστεί και βλέπουμε ότι συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των διαμενόντων σε αυτές τις δομές. Όταν οι δομές της Λέρου και της Κω δέχονται πιέσεις και τα νησιά αυτά πιέζονται ήδη και από τη Ρόδο και από τη Σύμη, εκτός από τις δικές τους ροές, πόσο ακόμα μπορούν να αντέξουν; Η Λέρος είχε τρομερό πρόβλημα το καλοκαίρι με το νερό.