Θόρυβος απο την αναβλητική πράξη του Ζ’ Κλιμακίου • Τόνισε ότι η πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου έσφαλε ενώ η καθυστέρηση ευνοεί τον Δήμο Ρόδου • Θεωρεί ότι η δημοτική αρχή θα εξασφαλίσει τον δανεισμό της, ενώ θα αιτηθεί και την επιχορήγησή της με 8 εκατ. ευρώ
Aπαντήσεις επί των θεμάτων που τέθηκαν με αναβλητική πράξη του Ζ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία δεν προχώρησε ως την διευθέτηση ζητημάτων που τίθενται, η έγκριση στο πλαίσιο του προσυμβατικού ελέγχου, η σύναψη δανείου ύψους 9,5 εκατ. ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δήμου Ρόδου, έδωσε χθες στην «δημοκρατική» ο αντιδήμαρχος επί των Οικονομικών κ. Κώστας Χαλκιάς.
Το θέμα αναμένεται εξάλλου να απασχολήσει και την προγραμματισμένη για την 31η Οκτωβρίου 2024 συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Ο κ. Χαλκιάς επιβεβαίωσε αρχικώς ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο, που εξέδωσε την αναβλητική πράξη ζητά πλέον από την δημοτική αρχή, προκειμένου να εγκρίνει την σύναψη του δανείου, να υποβάλει πρόγραμμα αποκατάστασης της βιωσιμότητάς του, αλλά και αντίγραφα επιστολών που απεστάλησαν σε τράπεζες στο πλαίσιο των αιτήσεων που έγιναν για χρηματοδότηση.
Για το πρώτο ζήτημα, προς επιβεβαίωση των όσων έγραψε και χθες η «δημοκρατική», ο κ. Χαλκιάς δήλωσε ότι στην αναβλητική πράξη «κακώς» η πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ότι απαιτείται πρόγραμμα αποκατάστασης από τον Δήμο Ρόδου καθώς «η νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου προβλέπει ότι αυτό γίνεται μόνο σε αιτήματα αναχρηματοδότησης και όχι λήψης δανείων για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών για την ισοσκέλιση των οικονομικών».
Ο κ. Χαλκιάς μάλιστα θεωρεί ότι πρόκειται για σφάλμα της Προέδρου που θα αποκατασταθεί, ενώ σε ό,τι αφορά στην καθυστέρηση ικανοποίησης προηγούμενων αιτημάτων που αφορούν στην αποστολή εγγράφων συμπεριλαμβανομένων και εκείνων προς τις τράπεζες επεσήμανε ότι πράγματι δεν απεστάλησαν τα έγγραφα εγκαίρως καθώς ήταν σε γνώση του Δήμου Ρόδου από τις αρχές του καλοκαιριού ότι επρόκειτο να ψηφιστούν ευεργετικά μέτρα για την επιδότηση των Δήμων και συγκεκριμένα για την επέκταση του μέτρου της χρηματοδότησης ληξιπρόθεσμων οφειλών ως και για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων δικαστικών αποφάσεων.
Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαλκιάς… «ήταν επιλογή της δημοτικής αρχής η καθυστέρηση της διαδικασίας καθώς επίκειτο η λήψη ευεργετικών μέτρων για τους ΟΤΑ».
Ο κ. Χαλκιάς δήλωσε ακόμη ότι δεν υπήρξε από πλευράς της δημοτικής αρχής επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος των υπέρογκων οφειλών που κληρονόμησε επισημαίνοντας ότι βρήκαν τα ταμεία με οφειλές άνω των 20 εκατ. ευρώ.
Επεσήμανε ότι υπήρξαν υποχρεώσεις, που δεν απεικονίζονταν στο μητρώο δεσμεύσεων του Δήμου Ρόδου ως υφιστάμενες και μάλιστα καθ’ υπέρβαση του προϋπολογισμού.
«Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι για ποιο λόγο η προηγούμενη διοίκηση προέβη σε δαπάνες που δεν είχαν καταγραφεί στον προϋπολογισμό» τόνισε ο κ. Χαλκιάς, που εξήγησε πλέον ότι η πολιτική απόφαση του Δήμου Ρόδου είναι πλέον αφού συγκεκριμενοποιηθούν τα νέα μέτρα στήριξης των ΟΤΑ να αιτηθεί επιχορηγήσεις για την εξόφληση δαπανών ύψους 8 εκατ. ευρώ περίπου, αλλά και το δάνειο των 9,5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Στο διατακτικό της αναβλητικής πράξεως του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αναφέρονται τα εξής:
«Με τα δεδομένα αυτά, το Κλιμάκιο διαπιστώνει ότι δεν υπάρχουν στον φάκελο της υπόθεσης τα ακόλουθα αναγκαία για την διατύπωση οριστικής κρίσης στοιχεία, τα οποία πρέπει να προσκομισθούν με ευθύνη του Δήμου Ρόδου:
α) Τα αποδεικτικά κοινοποίησης της 12902/08.03.2024 αρχικής ενιαίας επιστολής του Δήμου Ρόδου προς τα πιστωτικά ιδρύματα, το αποδεικτικό κοινοποίησης της 191/23.05.2024 επιστολής προς την ΟΡΤΙΜΑ BANK, η 100087684/20.3.2024 αρνητική απάντηση της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, και οι επιστολές της Eurobank Α.Ε. και OPTIMA BANK περί εκδήλωσης ενδιαφέροντος, όπως αναφέρεται στην 190/2024 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ρόδου.
Β) Το πρόγραμμα αποκατάστασης οικονομικής λειτουργίας του Δήμου Ρόδου, εγκεκριμένο από το αρμόδιο όργανο διοίκησης ή την αρμόδια ελεγκτική αρχή, συνοδευόμενο από έκθεση εκτίμησης ορκωτών λογιστών, το αποδεικτικό δημοσίευσης της 226/2024 απόφασης του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ρόδου περί έγκρισης αποδοχής των όρων που έθεσε το Δ.Σ. του Τ.Π.Δ. με την 857/6/11.7.2024 απόφασή του για τη χορήγηση του δανείου ύψους 9.521.033,14 ευρώ καθώς επίσης και το έγγραφο, με το οποίο ο Δήμος την κοινοποίησε στην αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
γ) Έγγραφες διευκρινίσεις με τις οποίες να διευκρινίζεται ο διαφορετικός υπολογισμός των ποσών για την ανάγκη κάλυψης των δαπανών του Δήμου μεταξύ της 12902/08.03.2024 αρχικής ενιαίας επιστολής, του Δήμου Ρόδου, των με αριθμ. πρωτ.. 143, 144, 145, 146, 147/19.4.2024 και 174/9.5.2024 μεταγενέστερων επιστολών και των 190, 191, 192, 193, 194, 195 και 196/23.5.2024 τελικών επιστολών προς τα πιστωτικά ιδρύματα».
H «δημοκρατική» επεσήμανε χθες πως η δυσπιστία που υφίσταται στην αγορά και σε ανώτερα κλιμάκια ελέγχου των οικονομικών του Δήμου Ρόδου για την βιωσιμότητά του είναι απόρροια της διαρκούς μετεκλογικής ρητορικής της υπό τον κ. Αλέξανδρο Κολιάδη δημοτικής αρχής περί παραλαβής «καμένης γης» στα οικονομικά του Δήμου Ρόδου.
Ο φόβος για την αδυναμία τήρησης των όρων του αιτούμενου δανείου ύψους 9,5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δεν είναι μόνο κάτι το οποίο εκφράζεται εμμέσως πλην σαφώς από την αναβλητική πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, παρά τις κρίσεις περί λάθους πρόβλεψης της προέδρου, αλλά έπρεπε από νωρίς να απασχολήσει την δημοτική αρχή.
Η «δημοκρατική» είχε αποκαλύψει εξάλλου και επιβεβαιώθηκε και τότε πως το αίτημα του δανεισμού του Δήμου Ρόδου αντιμετωπίστηκε αρνητικά ή και αδιάφορα από 6 συστημικές τράπεζες και μόνο το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το ενέκρινε.
Αυτό είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός που πραγματικά θα έπρεπε να έχει «χτυπήσει καμπανάκι» στην δημοτική αρχή για την επικοινωνιακή διαχείριση του όλου ζητήματος χωρίς να αποκλείει κανείς ή να παραγκωνίζει τις σοβαρές ευθύνες για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Ρόδου της απελθούσης δημοτικής αρχής!!!
Θυμίζουμε πως η δημοτική αρχή, επικαλέστηκε πως υφίσταται αδυναμία ισοσκέλισης του προϋπολογισμού του Δήμου Ρόδου για το οικονομικό έτος 2024 λόγω ελλείμματος ύψους 8.500.000 ευρώ, πλέον ή έλαττον, καθώς και πρόσθετων υποχρεώσεων ύψους 9.500.000 ευρώ, πλέον ή έλαττον, για τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, δαπάνες εκτός προϋπολογισμού, δαπάνες συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο οργανισμών και δαπάνες υποχρεωτικών χρεώσεων προς φορείς διαχείρισης αποβλήτων.